*Με γεμάτο το “ταμείο” της προηγούμενης εβδομάδας η αρχή σήμερα, στην Wall Street από τις 5.222,68 μονάδες για τον S&P500. Στο συν 1,85% την προηγούμενη με οριακό φρένο όμως την Παρασκευή, με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Σε χαμηλό 6μηνών (από τις 77,2 μονάδες στις 67,4) ο δείκτης που “μετρά” το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν- για τον υπολογισμό του πληθωρισμού-. Τα στοιχεία θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ότι «ο πληθωρισμός δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», σύμφωνα με τον Brian Nick, (αναλυτής στη Macro Institute). Οι περιφερειακοί πρόεδροι της ομοσπονδιακής τράπεζας Neel Kashkari (Μινεάπολη) και Austan Goolsbee (Σικάγο) δήλωσαν ότι ακολουθούν υπομονετική προσέγγιση στη νομισματική πολιτική, καθώς σταθμίζουν τα ισχυρά στοιχεία για τον πληθωρισμό. «Είμαστε σε αναμονή. Ας πάρουμε πολλά περισσότερα δεδομένα για να δούμε αν ο πληθωρισμός πρόκειται να συνεχιστεί ή αν καθυστερεί», είπε ο Kashkari (στο CNBC). «Όλοι δεσμευόμαστε να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό» στον στόχο του 2% της Fed.
*“Παίζουν” με επιτόκια και ποσοτική σύσφιξη στην Ουάσιγκτον. Το θέμα είναι τι θα κάνουν στην Φρανκφούρτη, στις 6 Ιουνίου. Η απόφαση της ΒοΕ να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια ήταν ένα μήνυμα, αλλά διαφορετική η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο απ’ ότι στην Ευρώπη. Ενώ ο Emmanuel Macron είναι διαπρύσιος υπέρ του Mario Draghi- για την Κομισιόν- η Giorgia Meloni απλά ακολουθεί. Ωστόσο, θα παραπέμψω σε-παλαιότερο- παρασκήνιο, που σύμφωνα με την La Repubblica, αφορούσε σε συμφωνία των 2 Ιταλών για συνεργασία τους τόσο για την διαδοχή-τότε, στην Ρώμη- όσο για την προώθηση του (και) πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ σε ευρωπαϊκή θέση-κλειδί, όταν θα συντρέξουν λόγοι. Τώρα, είναι η Il Sole-24 Ore, που (ξανά) φέρνει στην δημοσιότητα διάφορα, σχετικά, ενδεχόμενα. Θα γίνουν αρκετά, και σημαντικά, μέχρι τις κάλπες-στις 6-9 Ιουνίου-.
*Στα καθ’ ημάς, εντύπωση μου προκάλεσε αναφορά διαχειριστή ξένου fund- με έδρα στο Λονδίνο- στο όλο και βαρύτερο κλίμα που διαμορφώνεται στην περιοχή των Βαλκανίων. Από την σαρωτική επικράτηση του VMRO, τις επί ξυρού ακμής ασκήσεις ισορροπίας του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά τις σχέσεις Αθήνας με Άγκυρα, Τίρανα κ.λ.π μέχρι τις αποσχιστικές τάσεις των Σέρβων στην Βοσνία.
*Το να δηλώνουν, 2 από τους χορευτές της Μαρίνας Σάττι πως είναι Έλληνες-Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, στην τηλεόραση του Αζερμπαϊτζάν- και δη στην Τουρκική γλώσσα, δεν είναι και τόσο αθώο. Εν τέλει τίποτε δεν ήταν “απολιτίκ” στο Μάλμε. Βέβαια ανασκεύασαν, στην συνέχεια, αλλά… επειδή-πλέον- τίποτε δεν είναι αθώο. Θα πει κάποιος, μα με την Eurovision ασχολείται η DeA; προφανώς και όχι, αλλά όταν επίκειται η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, όταν η κατάσταση ενέχει ρευστότητα οφείλεις να τα προσέχεις/αναφέρεις όλα.
*Με τα χίλια “τρέχουν” στην NOVA- μετά την πρόκριση των Παναθηναϊκού AKTOR και Ολυμπιακού στο Final 4 του Βερολίνου. Το συνδρομητικό έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα (έως το 2028) η παρουσία των 2 ελληνικών ομάδων σίγουρα θα αυξήσει τους 440.000 συνδρομητές σε μία περίοδο που η BC Partners συζητά την προοπτική απο-επένδυσης από το United Group. Εύλογα ότι προσθέτει συνδρομητές, φέρνει έσοδα, ενισχύει την διαπραγματευτική θέση του Νίκου Σταθόπουλου καθώς η NOVA/Wind είναι το σημαντικότερο asset του χαρτοφυλακίου του ομίλου.
*Η διοίκηση του group Mytilineos προγραμματίζει την είσοδο του στο LSE, ως κύρια αγορά διαπραγμάτευσης. Η διοίκηση του ομίλου ΤΙΤΑΝ Cement International την πρόθεση για ΙΡΟ (15%-20%) της θυγατρικής ΤΙΤΑΝ America σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ. Σε καλό δρόμο είμαστε. Αλήθεια εκεί στην Λεωφόρο Αθηνών το “καρφί” των επιτελών του ομίλου TCI το ένιωσαν ή όχι…δηλαδή πως η εισαγωγή της θυγατρικής θα γίνει δίχως φορολογική επιβάρυνση. Να ένα-από τα πολλά- μέτρα που θα μπορούσε να προωθήσει ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος προκειμένου να προσελκύσει την είσοδο εταιρειών στο ΧΑ. Αλήθεια, στην πλατεία Συντάγματος εκείνη την Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη για την αναβάθμιση του ΧΑ την έχουν υπόψη τους. Το αναφέρω γιατί, μεταξύ άλλων περιλάμβανε αναλυτικά/τεκμηριωμένα μέτρα-κυρίως φορολογικού χαρακτήρα- κοστολογημένα μέχρις ευρώ. Σιγά μην ίδρωσαν με το “καρφί” των επιτελών του ομίλου TCI.
*Θα μπορούσε ένας από τους λόγους υπεραπόδοσης για τη μετοχή της Εθνικής να είναι η επικείμενη λήξη του lockup- για την διάθεση του 18,39% του μ.κ- που έχει απομείνει στο ΤΧΣ; ρώτησα χθες μεσημέρι παράγοντα με γνώση του παρασκηνίου. Τυπικά, τέλος Μαΐου ολοκληρώνεται η 6μηνη περίοδος που το Ταμείο δεν μπορεί να ενεργοποιήσει την σχετική διαδικασία. “Κοίτα…” μου είπε, ο εν λόγω “…μέχρι την κάλπη της 9ης Ιουνίου, το θεωρώ αδύνατο. Αλλά εάν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι τέτοιο, ναι υπάρχει σκέψη στο Μ.Μ για το ενδεχόμενο επίσπευσης της διαδικασίας, ακόμη και μέχρι το τέλος Ιουνίου…”. Υποθέτω πως, αυτές τις σκέψεις τις γνωρίζουν οι insiders, τις συνεκτιμούν σε μία τέτοια περίπτωση. Όπως και αρκετές ακόμη που εξελίσσονται σε επιχειρηματικό/επενδυτικό πεδίο.
*Στα 8,10 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με άνοδο 3,71% την προηγούμενη εβδομάδα, και 28,78% από την αρχή του έτους. Με 2,92% για τη μετοχή της Eurobank και 29,13% αντίστοιχα, στα 2,079 ευρώ. Στα 7,726 δισ. η αποτίμηση της Eurobank, στα 7,409 δισ. της Εθνικής.
*Αύριο, Τρίτη, ανακοινώνονται τα μεγέθη Q1 του ΟΤΕ. Στα 14,43 ευρώ η μετοχή, με άνοδο 2,43% την προηγούμενη εβδομάδα. Έχει μείνει αρκετά πίσω- στα 6,031 δισ. αλλά εκτίμηση παραγόντων είναι πως με την έλευση του Κώστα Νεμπή θα αλλάξουν αρκετά προς όφελος των επενδυτών. Από την Procter & Gamble- πριν 33 χρόνια- ξεκινούσε για να φτάσει, μέσω PepsiCo, Vodafone το 2009 στον όμιλο ΟΤΕ- από τον Απρίλιο 2019 CEO της Hrvatski Telekom, θυγατρικής της Deutsche Telekom στην Κροατία- στα κεντρικά του Οργανισμού στο Μαρούσι.
*Έντονη κινητικότητα τελευταία στα κεντρικά της Alumil, μαθαίνω πως αφορά στην επικείμενη απόσχιση του κλάδου χύτευσης αλουμινίου, δηλαδή την “Νέα Αλουφόντ ΑΕ”. Ανέτρεξα, διαβάζοντας προσεκτικότερα τις δηλώσεις του Γιώργου Μυλωνά πως, εφόσον πληρωθούν όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, η διασπώμενη εταιρεία Alumil, χωρίς να λυθεί, θα μεταβιβάσει με καθολική διαδοχή τον κλάδο της χύτευσης σε μία νέα επωφελούμενη εταιρεία (ΝΕΑ ΑΛΟΥΦΟΝΤ ΑΕ), η ίδια δε η διασπώμενη εταιρεία θα αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της επωφελούμενης εταιρείας και θα καταστεί αποκλειστική μέτοχός της…και επειδή μικρό χωριό η αγορά, ο δε ιδρυτής και βασικός μέτοχος της εισηγμένης από τις παλιές καραβάνες- της Σοφοκλέους 10- θα ριψοκινδύνευα να εκτιμήσω ότι την ετοιμάζει για πώληση. Θα μπορούσε να ενδιαφέρει κάποιον μεγαλύτερο του ευρύτερου κλάδου; βεβαίως και μάλιστα από τον FTSE25 Large Cap. Θα διευκολυνόταν και ο Γιώργος Μυλωνάς στο να αντλήσει κεφάλαια, χρήσιμα για να μειώσει τις υποχρεώσεις της Alumil έναντι των τραπεζών. Γνωστό πως, οι σχέσεις του δεν είναι και οι καλύτερες. Στα υπόψη, μήπως και προχωρήσει η υπόθεση.
*Για δανεισμό ύψους 1 δισ. προχωρά η Sunlight, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η επένδυση δημιουργία μονάδας παραγωγής λιθίου στην Ελλάδα. Στα 1,08 δισ. ο κύκλος εργασιών, για τον πρωτοπόρο διεθνώς όμιλο (συμφερόντων Olympia Group/Πάνου Γερμανού). Όμως τα ebitda όπως και τα καθαρά κέρδη (Triathlon, LogBating e.t.c) δεν δικαιολογούν το ύψος του κοινοπρακτικού. Στην αγορά υποθέτουν πως θα είναι γενναιόδωρη η συνεισφορά από το Ταμείο Ανάκαμψης.
*Έχει να δώσει ο κλάδος πληροφορικής, παρά την “έξοδο” από το ΧΑ των EpsiloNet, Entersoft καθώς επίκειται η μετάταξη των Performance, Real Consultings στην Κύρια από την ΕΝαλλακτική Αγορά, παράλληλα με τη μεγέθυνση των μεγάλων του κλάδου Profile, Space Hellas, με την ανάδειξη ΜΜ όπως Quality, Ιλυδα αλλά και τις διεργασίες σε small caps με ενδεικτική την περίπτωση της DotSoft κ.α.
*Οικονομικά μεγέθη Q1: ανακοινώνουν Eurobank, Alpha Bank αλλά και HelleniQ Energy.
*Αύριο, Τρίτη, οι ανακοινώσεις για την 3μηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI.
*Η ανακοίνωση της διοίκησης του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ για επιστροφή κεφαλαίου 0,50/μτχ φέρνει ακόμη πιο κοντά τις εξελίξεις για την ΗΛΕΚΤΩΡ.
*Σήμερα η εκδήλωση του ΣΕΒ με φόντο τις επικείμενες εκλογές, με θέμα ο Κόσμος Αλλάζει- η Ευρώπη μπορεί; Εύλογο το ερώτημα, που θα τεθεί κυρίως από Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και Ευάγγελο Μυτιληναίο για το εάν η Ευρώπη μπορεί, και το εάν προλαβαίνει στην περίπτωση που από την 10η Ιουνίου προκύψει δόκιμο αποτέλεσμα. Και: αύριο Τρίτη 14 Μαΐου στις 12.10 το panel «Η πρώτη και δεύτερη Μεταπολίτευση της ελληνικής οικονομίας»
Συζητούν: Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Κώστας Καλλίτσης, Οικονομικός Αναλυτής, KReport
Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank
Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, MYTILINEOS
Γκίκας Χαρδούβελης, Πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών
Συντονίζει: Ειρήνη Χρυσολωρά, Δημοσιογράφος.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών, από χθες μέχρι και Τετάρτη, στη Μεγάλη Βρεττανία- Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης.