don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Οι αναζητήσεις της Reggeborgh, οι προκλήσεις για Τράπεζα Κύπρου, “ισχυρά χέρια” στην Dimand, ποιος αγοράζει Aegean-ΔΑΑ, δυνητικές συγκλίσεις (απορρίμματα), η FED στο (πολιτικό) παιχνίδι και Βερολίνο-Παρίσι-Ρώμη

*ΑΓΟΡΕΣ. Και τώρα, τι; Ο Τζερόμ Πάουελ εντός παιδιάς, η Fed μέσα στο πολιτικό παιχνίδι. Διακυβεύονται πολλά στην κάλπη της 5ης Νοεμβρίου. Πως θα ενεργήσουν traders και επενδυτές μέχρι τότε; η αφορμή για επάνοδο των bulls δόθηκε, προφανώς θα αξιοποιηθεί αναλόγως. Εν τέλει μήπως η εξαέρωση με το sell off της Δευτέρας 5 Αυγούστου είχε και τα καλά της; προφανώς, έγινε “καθάρισμα” που λ.χ. η Fed μέσω των επιτοκίων θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο και χρήμα.

*ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Θα αποφευχθεί η ύφεση για την γερμανική οικονομία, εκτιμούν τώρα (Bloomberg). Νέος γύρος αντιπαράθεσης στην τρικομματική με αφορμή την συνέχιση της στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης; η πρωτοβουλία ανήκε στον Κρίστιαν Λίντνερ. Υπ. Οικονομικών μεν αλλά και επικεφαλής του FDP.

*ΠΑΡΙΣΙ. Οι μέρες περνούν και στο Παρίσι ακόμη να εξευρεθεί πολιτικό διέξοδο. Δεν θα την “χαρίζονται” στο διηνεκές τα vulture funds. Συνομιλίες επί συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αναπόφευκτες οι περικοπές στον προϋπολογισμό. Παραμένουν ισχνές οι πιθανότητες του Νέου Λαϊκού Μετώπου να είναι η Λουσί Καστέ η επόμενη ένοικος του Ματινιόν-επίσημη πρωθυπουργική κατοικία-.

*ΡΩΜΗ. Τους πρώτους έξι μήνες του 2024 οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία μειώθηκαν κατά 62% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που έκανε γνωστά το υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμης. Την ίδια περίοδο στην Ισπανία οι αφίξεις μεταναστών αυξήθηκαν κατά 153% σε σχέση με το 2023, ενώ στην Ελλάδα κατά 57%.

*ΑΘΗΝΑ. Εν τέλει ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Ν.Δ είναι η επίμονη ακρίβεια, τα ενοίκια στα ύψη, ο πληθωρισμός καθημερινότητας που δεν λέει να τιθασευθεί.

*ΧΑ. Πάλι καλά που είναι και η Τράπεζα Κύπρου για να “χτυπήσουν” οι της ΕΧΑΕ και κανένα καμπανάκι νέας εισαγωγής. Τώρα για την Κύπρου ΟΚ, έφυγε από το ΧΑ το 2016, εισήχθη στο LSE το 2017 και ξανά επιστρέφει. Εάν δεν ήθελαν να από-επενδύσουν τα 3-4 funds ισχυροί μέτοχοι μειοψηφίας ούτε απ’ έξω.

*E. ΚΕΦ. Με υπουργική απόφαση θα παραταθεί-κατά πως φαίνεται- για ένα χρόνο η θητεία των μελών του δ.σ της Κεφαλαιαγοράς.

*ΝΕΟ στόρι στον ορίζοντα, projects τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας κ.λ.π. Με γνώμονα την έξυπνη συνεργασία Πειραιώς- Dimand θα δούμε και άλλα ανάλογα μεταξύ συστημικών (και μη) με ΑΕΕΑΠ και εταιρείες του κλάδου. Ανατρέχω, τέλη Ιουνίου σε σχετικό ρεπορτάζ (της Πέννυς Κούτρα/euro2day) για το επενδυτικό σχέδιο Ανδριόπουλου ύψους 500 εκατ. και τον ρόλο της Πειραιώς. Πολυεπίπεδη συνεργασία για αναπλάσεις κτηρίων, αξιοποίηση ακινήτων εμβαδού 127.000 τ.μ. Και μόνο που ο Χρήστος Μεγάλου δεν απέκλειε το ενδεχόμενο επέκτασης της συνεργασίας πέραν των projects που έχουν “κλειστεί”, λέει αρκετά. Το συνδυάζω, με την είσοδο του Γιώργου Προκοπίου στο μ.κ της Lamda Development. Το 2% του μ.κ μπορεί να μην φαντάζει μεγάλο, αλλά η συμφωνία προβλέπει οικόπεδα συνολικής έκτασης 185.000 τ.μ.

*DIMAND. Δεν είναι τυχαίο πως εδώ και μία εβδομάδα-δέκα μέρες “ισχυρά χέρια” τοποθετούνται από τα χαμηλά των 8 ευρώ στο χαρτί. Ήδη, στα 9,88 ευρώ η μετοχή στο “κλείσιμο” της προχθεσινής συνεδρίασης.

*Έπρεπε να καθηλωθούν Aegean και ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος” για να ενεργοποιηθούν αγοραστές από τα χαμηλά σε αμφότερες τις μετοχές. Χρηματιστές δεν αποκλείουν η, σχεδόν, παράλληλη ανοδική αντίδραση των 2 να οφείλεται σε κοινό αγοραστή. Την καλύτερη ever χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό και η μεν Aegean να αποτιμάται στα 950 εκατ., ο δε ΔΑΑ όσο το Καζαντζάκης του Ηρακλείου.

*ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Δεδομένο ότι η Reggeborgh αναζητά νέους τομείς δραστηριότητας, πέραν των κατασκευών-παραχωρήσεων κ.λ.π. Ένας κατ΄ αρχήν διαχωρισμός έγινε και μέσω της Motor Oil. Ο επόμενος; να θεωρηθεί δείγμα (δυνητικής) νέας γραφής η συνεργασία με την JetPlan Shipping για την διεκδίκηση του λιμένος Λαυρίου; Συμφερόντων SeaJets/Μάριου Ηλιόπουλου η συνεργαζόμενη, έχει ενδιαφέρον αν μη τι άλλο. Μένει να ανοίξει τα χαρτιά της και η πλευρά της Motor Oil/Βαρδινογιάννη. Θα την ενδιέφερε το ενεργειακό; θα είχε ενδιαφέρον και αυτό το ενδεχόμενο.

*ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ. Λένε πως τα απορρίμματα θα φέρουν ακόμη πιο κοντά δύο μεγάλους ομίλους-αμφότεροι εισηγμένοι, με ήδη ενεργό συνεργασία σε σημαντικό ακριτικό έργο. Εάν επαληθευθεί το 10% των όσων φημολογούνται το τελευταίο διάστημα σε 2-3 κλάδους αιχμής, τότε θα δρομολογηθούν εξελίξεις με ουσιαστικό περιεχόμενο και για το χρηματιστήριο.

*ΚΥΠΡΟΥ. Δεν είναι μόνον τα funds μέτοχοι μειοψηφίας που θα διευκολυνθούν από την διπλή διαπραγμάτευση/εισαγωγή στο ΧΑ. Εάν καταφέρουν να πουλήσουν με εύλογο premium την συμμετοχή τους, πόσο premium; θα εξαρτηθεί και από την συγκυρία, το κλίμα κ.λ.π. Είναι και εγχώριοι ενδιαφερόμενοι για τις εξελίξεις. Θα σας πάω λίγο πίσω, τέλη Ιουνίου όταν διαψεύδονταν πληροφορίες για επαφές Alpha Bank- Κύπρου με ενδεχόμενο απόκτησης ποσοστού της δεύτερης από την πρώτη; Οπερ…Αλλά και στην Κοτζιά, από την στιγμή που το ΤΧΣ αποεπενδυθεί (ολικά/μερικά) από το 18,39% μήπως θα είχε νόημα η απόκτηση ποσοστού της Κύπρου από την Εθνική. Μαθαίνω πως, σε πολιτικό επίπεδο Αθήνα-Λευκωσία δεν θα έλεγαν όχι σε ενιαίο χώρο.

*ΜΕΤΟΧΕΣ και όχι “δείκτες”, ασθμαίνοντας στις 1.435 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, αλλά σε νέα ιστορικά υψηλά η Cenergy Holdings και προς νέα υψηλά ο όμιλος TITAN Cement International. Και ας είναι όπου θέλει ο ΓΔ, οι συγκεκριμένοι όμιλοι δεν νοείται να αποτιμώνται στα 2,608 δισ ο TCI και στα 1,913 δισ η Cenergy Holdings. Ας όψεται η προοπτική των ΗΠΑ, ασχέτως αποτελέσματος (στις προεδρικές της 5ης Νοεμβρίου) οι υποδομές θα είναι από τα κύρια πεδία (κοινού) ενδιαφέροντος.

*ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ. Και μιας ο λόγος για τις εκλογές στις ΗΠΑ, με ρώτησε γνωστός πως θα φαινόταν σε ενδεχόμενη επικράτηση Τραμπ η υπουργοποίηση λ.χ. του Ντίμον και του Μασκ. Δεν το είχα σκεφτεί έτσι. Θα είχε ενδιαφέρον… 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask