Τις αλλαγές στις προθεσμίες εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, μετά τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις για παρατάσεις κλπ, ορίζει με απόφασή του ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021 υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι την 30η Αυγούστου 2022 και η καταβολή του φόρου για τις δηλώσεις αυτές πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την 31η .8.2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των έξι επόμενων μηνών.
Όταν ο φόρος που οφείλεται, με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021, για τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης σε δόσεις, εάν καταβληθεί εφάπαξ, μέχρι και την 31η .8.2022, παρέχεται, στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%.
Σε περίπτωση που υποβληθεί εμπρόθεσμα δήλωση μέχρι την 30η Αυγούστου 2022 είτε στη ΔΟΥ (χειρόγραφα) είτε με χρήση της διαδικτυακής Υπηρεσίας υποβολής δηλώσεων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και ο φορολογούμενος κληθεί για έλεγχο δικαιολογητικών στη Δ.Ο.Υ.,εάν η δήλωση εκκαθαριστεί μετά την 31η Αυγούστου 2022, ο φόρος δύναται να καταβληθεί εφάπαξ ή σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Αν ο φόρος στην περίπτωση αυτή εξοφληθεί εφάπαξ εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης, παρέχεται η έκπτωση 3%.
Η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σενομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 5 επόμενων μηνών.
Οι παραπάνω προθεσμίες δεν αφορούν φυσικά πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στην εναλλακτική φορολόγησηεισοδήματος του άρθρου 5Β ( μεταφορά φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα από συνταξιούχους).
Ο φόρος του άρθρου 5Β του ΚΦΕ, για το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή, καταβάλλεται σε μία δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου εκάστου έτους και δε συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις ή τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα του προσώπου που έχει υπαχθεί στις συγκεκριμένες διατάξεις. Με την καταβολή του φόρου αυτού εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση του φυσικού προσώπου για το εισόδημα αυτό. Επί του φόρου που προκύπτει κατ’ εφαρμογή του άρθρου 5Β για το εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης από επιχειρηματική δραστηριότητα, δε βεβαιώνεται η προβλεπόμενη από το άρθρο 69 ΚΦΕ προκαταβολή φόρου.
Για τα φυσικά πρόσωπα, δικαιούχους εισοδήματος από σύνταξη που προκύπτει στην αλλοδαπή, τα οποία μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, προβλέπεται αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή, εφόσον σωρευτικά:
α) δεν ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα προηγούμενα πέντε από τα έξι έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα, και
β) μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα.
Ενώ η δεύτερη παράταση που έχει δοθεί για την υποβολή των φορολογικών λήγει στις 30 Αυγούστου, ακόμα δεν έχουν υποβληθεί περίπου 500.000 δηλώσεις.
Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, ο πρόσθετος φόρος που καλούνται να καταβάλλουν όσοι έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό (ένας στους τρείς) φθάνει τα 2,561 δισ. ευρώ. Ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί σε 8 δόσεις εκ των οποίων οι δύο μαζί στο τέλος Αυγούστου.
Τα χρεωστικά εκκαθαριστικά φτάνουν το 34,61% των συνολικών με τον πρόσθετο φόρο στα 2,561 δισ. ευρώ, τα πιστωτικά αντιστοιχούν στο 13,48% και επιστρέφουν φόρο 331 εκατ. ευρώ ενώ περισσότερα από ένα στα δύο εκκαθαριστικά (51,91%) είναι μηδενικά.