Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟι αγορές επέστρεψαν – Ράλι 15,5% στον S&P 500 από τα χαμηλά...

Οι αγορές επέστρεψαν – Ράλι 15,5% στον S&P 500 από τα χαμηλά του Ιουνίου

Εντυπωσιακή «επιστροφή» καταγράφουν για ακόμη μια φορά τα τελευταία χρόνια οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές με αιχμή τους δείκτες της Wall Street που συμπλήρωσαν την τέταρτη διαδοχική ανοδική εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν θετικά τα σημάδια ότι ο πληθωρισμός έφθασε στην κορύφωσή του.

Την Παρασκευή οι ευρωπαϊκές αγορές ολοκλήρωσαν θετικά για ακόμη ανοδική εβδομάδα, ενώ σημαντικό ράλι καταγράφηκε και στους τρεις δείκτες της Wall Street. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 424 μονάδες ή ποσοστό 1,27% κλείνοντας στις 33.761,05 μονάδες, ο αποκαλούμενος και δείκτης των δεικτών, ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 1,7% στις 4.280,15 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq επανήλθε πάνω από τις 13.000 μονάδες κλείνοντας στις 13.047,19 μονάδες με ράλι 2,09%.  

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,9%, ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο περί το 3,50%, ενώ ο Nasdaq κέρδισε περί το 3%. Τόσο για τον S&P 500 όσο και για τον Nasdaq ήταν η τέταρτη σερί ανοδική εβδομάδα.

Μετά την άνοδο και αυτής της εβδομάδας, πλέον ενισχύθηκε περαιτέρω το ράλι από τα χαμηλά του Ιουνίου, με τα κέρδη να είναι άκρως εντυπωσιακά. Ο πιο βαρύς χρηματιστηριακός δείκτης του κόσμου, ο S&P 500 κερδίζει 15,5% από τα χαμηλά του Ιουνίου, ο Dow Jones ενισχύεται σε ποσοστό 12,20%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq βρίσκεται στο +21,4%.

Είναι φανερό ότι ένα σημαντικό μέρος της επενδυτικής εμπιστοσύνης έχει ανακτηθεί στις τάξεις των επενδυτών, που είναι διαθέσιμοι ξανά να αναλάβουν ρίσκο. Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές κρίνουν ότι το μεγάλο πρόσφατο ράλι των αμερικανικών δεικτών – που λειτουργούν ως μπούσουλας και οδηγός για όλη την παγκόσμια χρηματιστηριακή και επενδυτική κοινότητα – είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό bear market ράλι, θεωρώντας ότι πρόκειται για άνοδο που πατά σε πιο ουσιαστικά και ανθεκτικά δεδομένα.

«Δεν υποστηρίζουμε ότι η αγορά θα σημειώσει νέα υψηλά φέτος, αλλά δεν θα εκπλαγούμε να δούμε μια πορεία προς τα υψηλά καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται και η Fed επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων», ανέφερε σε σημείωμα ο Michael Darda, επικεφαλής οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής της MKM Partners.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ