Υπάρχουν στιγμές που τα νούμερα στο ποδόσφαιρο ζαλίζουν! Την ώρα βέβαια που τα εκκατομμύρια “χορεύουν” για τις μεγάλες ομάδες, υπάρχει και η άλλη κατηγορία με εκείνες που συμπεριλαμβάνονται στις περισσότερο…έξυπνες! Πολύ απλά διότι έχουν φροντίσει να εκτιμήσουν το μελλοντικό τους κέρδος, όταν έρθει η ώρα να πουλήσουν αυτούς που απέκτησαν.
Οι γίγαντες της Πορτογαλίας βρίσκονται στην κορυφή αυτού του πίνακα καθώς έχουν ανάγει σε επιστήμη τη συγκεκριμένη τέχνη του “net spend!”.
Ας δούμε τις πρώτες 20 ομάδες στον κόσμο, που γνωρίζουν καλύτερα από τις άλλες τι σημαίνει οικονομικό όφελος σε κάθε κίνηση…
20 – Έμπολι: Η ομάδα της Ιταλίας πούλησε εφέτος τον 26χρονο Γκιγιέρμο Βικάριο στην Τότεναμ, για 19 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να διαδεχθεί στα δοκάρια τον Γιορίς που αποχώρησε. Η μεταγραφή – ρεκόρ για την Έμπολι έγινε μετά από μόλις μία γεμάτη σεζόν του ιταλού.
19 – Γκρέμιο: Μόνο δύο ομάδες μεταξύ των 25 στη σχετική λίστα, έχουν δαπανήσει λιγότερ από 100 εκατ. για μεταγραφές στον 21ο αιώνα. Εκτός της βραζιλιάνικης Γκρέμιο η άλλη είναι η Βελέζ Σάρσφιλντ από την Αργεντινή.
18 – ΑΖ Άλκμααρ: Παραδοσιακά βρίσκεται ψηλά στην κατηγορία των ομάδων της Ευρώπης που διαχειρίζονται τα οικονομικά τους με επιτυχία.
17 – Αταλάντα: Οι πωλήσεις της ιταλικής ομάδας αν και είναι λιγότερες από τις ακριβές αγορές της, την φέρνουν ψηλά σε αυτή την κατηγορία. Η πώληση του Ράσμους Χόϊλουντ στη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ απέφερε 70 εκατομμύρια ευρώ.
16 – PSV: Η Αϊντόχφεν έβαλε στα ταμεία της πολλά χρήματα από τις πωλήσεις των Λοθάνο, Χάκπο, Ντεπάϊ, Μαντουέκε και Σναγκαρέ.
15 – Μπόκα Τζούνιορς: Σπουδαίοι παίκτες έχουν φορέσει τη φανέλα της και στη συνέχει μοσχοπουλήθηκαν! Ο Κάρλος Τέβες πάντως πουλήθηκε δύο φορές (!) από την ομάδα της Αργεντινής, και τις δύο με περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολλάρια! Το 2004 στην Κορίνθιανς και το 2017 στη Σανχάϊ Σενχούα.
14 – Μπράγκα: Η τέταρτη δύναμη του ποδοσφαίρου της Πορτογαλίας έχει αποκτήσει 669 παίκτες και έχει πουλήσει 667 σε αυτό τον αιώνα!
13 – Ιντερνασιονάλ: Εάν ο Λεάντρο Νταμιάο είχε πάρει μεταγραφή στην Τότεναμ η ομάδα της Βραζιλίας θα ήταν ακόμη ψηλότερα στον πίνακα.
12 – Λιον: Ό,τι κι αν γράψει κανείς θα είναι λίγο για την ομάδα της Γαλλίας που προσέφερε δωρεάν μαθήματα κέρδους στα club της Ευρώπης, τις τελευταίες δεκαετίες. Με περισσότερο από ένα δις κέρδος συναγωνίζεται με τη Μονακό και σε αυτή την αναμέτρηση των οικονομικών δεδομένων.
11 – Σάο Πάουλο: Αρκεί να θυμηθεί κανείς το ρεκόρ είσπραξης που αποκόμισε από την πώληση του Ντενίλσον, στη Μπέτις με 31,5 εκατ. ευρώ. Λεπτομέρεια σημαντική: Το 1998…
10 – Σάντος: Νεϊμάρ, Ροντρίγκο, Ρομπίνιο. Αρκούν…
9 – Ντινάμο Ζάγκρεμπ: Η παρουσία της στο σχετικό πίνακα οφείλεται κυρίως στα χρήματα που κερδίζει, επειδή οι περισσότεροι παίκτες που πουλάει ακριβά αποτελούν “προϊόντα” της ακαδημίας της.
8 – Ρίβερ Πλέϊτ: Η ομάδα αυτή έχει μάθει να αφήνει στην άκρη την ανάγκη να επιβάλλεται στην εντός των συνόρων της Αργεντινής αιώνια αντίπαλο Μπόκα, όταν βγαίνει μπροστά ο οικονομικός σχεδιασμός.
7 – Ουντινέζε: Οι ιταλοί δεν έμαθαν να παρασύρονται από τη γαλαντομία τύπου Μπερλουσκόνι στη δεκαετία του ’90. Γι αυτό μία ακόμη ομάδα της χώρας υπάρχει στις πρώτες 20.
6 – Ζάλτσμπουργκ: Η εντυπωσιακή της φιλοσοφία είναι γνωστή. Από την πώληση του Χάαλαντ στη Ντόρτμουν εισέπραξε 20 εκατομμύρια. Για έναν 19χρονο μην ξεχνιόμαστε. Επίσης οι διοικούντες την αυστριακή ομάδα έβαλαν ποσοστό μεταπώλησης και εισέπραξαν επιπλεόν 20 εκ. για τη μετακίνηση του νορβηγού από τη Ντόρτμουντ στη Μάντσεστερ Σίτι.
5 – Σπόρτιγκ: Νατες λοιπόν και οι ομάδες της Πορτογαλίας! Ο Μανουέλ Ουγκάρτε πουλήθηκε το καλοκαίρι, χωρίς να ξεπεράσει πάντως τα κέρδη που είχαν προκύψει στο ταμείο της Σπόρτιγκ από την πώληση του Μπρούνο Φερνάντες στη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ. Καθώς τον πούλησε στους άγγλους 55 εκατομμύρια ενώ το είχε αγοράσει από τη Σαμπντόρια μόλις 8,5…
4 – Λιλ: Μόνο δύο παίκτες, ο Νίκολας Πέπε και ο Βίκτρο Όσιμεν απέφεραν στο ταμείο της 155 εκατομμύρια…
3 – Άγιαξ: Η ολλανδική ομάδα έχει την καλύτερη φήμη σχετικά την ικανότητα στις πωλήσεις, είναι ωστόσο τρίτη σε αυτή την κατηγορία όπου καταγράφονται τα κέρδη αγοράς- πώλησης κάθε παίκτη.
2 – Πόρτο: Αμέτρητες πωλήσεις στα μεγαλύτερα club. Τελευταία αυτή του Οτάβιο, ο οποίος της απέφερε 60 εκατ. με τη μεταγραφή του στην Αλ Νασρ.
1 – Μπενφίκα: Οι πρώτοι των πρώτων, έχουν ανάγει σε επιστήμη την οικονομία των μεταγραφών. Καθώς όταν αγοράζουν παίκτες, πρώτα εξετάζουν πόσα μπορεί να τους αποφέρει και μετά όλα τα υπόλοιπα…Είναι στην κορυφή χάρη στο “καθαρό” της εισόδημα το οποίο υπολογίζεται στα 722, 53 εκατ. Με τον τρίτο Άγιαξ στα 585 και την τελευταία αυτής της 20άδας Έμπολι στα 217,82…