don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Οι άθλοι του “Ηρακλή ΙΙΙ”, οι χρεοκοπίες και οι διασώσεις ομίλων, το ακριβό χρήμα και τα μεγέθη των τραπεζών, οι ατάκες του Σωκράτη, διευρύνουν το δίκτυο τους Optima και Παγκρήτια και Shanghai-Athens (non-stop)

*Συνάντηση Μπλίνκεν με Αμπάς στην Δυτική Όχθη, επίσκεψη “αστραπή” του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Λευκωσία και επαφές με Χριστοδουλίδη και μετάβαση στην Τουρκία. Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε στον Αντονι Μπλίνκεν το σχέδιο για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

*Μας αφορούν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, απ’ όλες τις απόψεις. Που είναι (πάλι) η Ευρώπη; Η κακοφωνία (και) στο Μεσανατολικό προκαλεί το ερώτημα εάν η Ε.Ε έχει ρόλο να διαδραματίσει στα μείζονα μέτωπα γεωπολιτικής αντιπαράθεσης, -χθεσινό άρθρο/ανάλυση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Εδώ στις Βρυξέλλες δεν μπορούν να βρουν κοινό τόπο στα ελάσσονα θα συμφωνήσουν στα μείζονα; Μέχρι να συμφωνήσουν οι 27 ένοικοι της Βαβέλ για την κρίση στην Ουκρανία, πυροδοτήθηκε η δεύτερη στη Μέση Ανατολή. Θα συσκέπτονται ακόμη για την πρώτη όταν θα “σκάει” η τρίτη…δυστυχώς.

*Και μιας η αναφορά στην “Κ” περίμενα την συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ, προσβλέποντας σε σχετικό ερώτημα του Αλέξη Παπαχελά για τα αυτονόητα ερωτήματα λ.χ. την εντελώς εσφαλμένη πρόβλεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά στην χρονική διάρκεια (προσωρινός…) και την ένταση (διαχειρίσιμος…) του πληθωρισμού. Δεν είδα το παραμικρό, ΟΚ… Κρίμα. Και το σταματώ εδώ, απλά δεν…

*Στα δικά μας, διαβάζω “δεξιά & αριστερά” για τον “Ηρακλή ΙΙΙ” (ΟΚ οι άθλοι του ημίθεου ήρωα μας ήταν 12), με περισσή ευκολία οι αναλύσεις. Θα θυμίσω πως ο “Ηρακλής Ι” και “Ηρακλής ΙΙ” λειτούργησαν σε περιβάλλον πολύ χαμηλών επιτοκίων, επιτρέποντας έτσι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια/ανοίγματα από “βάρος” στους ισολογισμούς των τραπεζών και διαλυτικό συστατικό να αποτελέσουν εμπορεύσιμο asset. Τα NPLs/NPEs από τις τράπεζες μεταστάθμευσαν στις εταιρείες διαχείρισης- ως μέγεθος υφίστανται- όταν το κόστος χρήματος (εξυπηρέτησης) ήταν χαμηλό/φθηνό. Έτσι και με τις “πλάτες” της ΕΚΤ δόθηκαν κρατικές εγγυήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα συμπτύχθηκαν και τιτλοποιήθηκαν. Θυμίζει (ο Γιάννης Αγγέλης/insider.gr), όταν ξεκίνησε ο Ηρακλής Ι οι ελληνικές τράπεζες μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές μέσω των προγραμμάτων TLTROs της ΕΚΤ, μπορούσαν να αντλούν επιδοτούμενη ρευστότητα, δηλαδή αμοίβονταν (!) με 0,5% τόκο, για να απορροφήσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ προκειμένου να δώσουν δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, την ίδια στιγμή που τα επιτόκια τις ΕΚΤ ήταν ήδη αρνητικά (– 0,5%). Aπό τις παλιές “καραβάνες” και βαθύς γνώστης ο Γιάννης, σωστός 100% στο συγκεκριμένο. Όμως, πλέον το χρήμα είναι και λιγότερο και πολύ ακριβότερο, εύλογο το ερώτημα πως θα χρηματοδοτηθεί όλο αυτό το NPL/NPE; στην ελληνική οικονομία, στην ευρωπαϊκή.

*Ήδη, η οικονομία της ευρωζώνης είναι σε μία καμπή που κυβερνήσεις υποχρεώνονται να δανείσουν ομίλους για να μην χρεοκοπήσουν, η περίπτωση της Siemens Energy ενδεικτική. Για σοβαρούς αναλυτές, η “κορυφή ενός παγόβουνου” που εάν τα κόστη χρήματος παραμείνουν στα ύψη το 2024 τότε θα αναδυθεί με βιαιότητα ανάλογη της μοιραίας Κυριακής 14 Απριλίου 1912. Με εννοείτε… Ήδη η Bank of America σε πρόσφατη έκθεση της προειδοποιούσε πως τα μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια (στις ΗΠΑ) θα μπορούσε να φθάσουν το 1 τρισ.$. Το πρώτο 6μηνο χρεοκόπησαν 55 μεγάλοι όμιλοι στις ΗΠΑ, ποσοστό 53% πάνω από του αντίστοιχου του 2022. Γιατί τα αναφέρω αυτά; όχι για να κινδυνολογήσω “άνευ λόγου και ουσίας” αλλά επειδή το Σ.Κ είδα διάφορα διθυραμβικά άρθρα για το πόσο καλά ήταν τα αποτελέσματα της Πειραιώς, της Alpha Bank. Ανάλογου ύφους, είμαι σίγουρος πως θα δημοσιευθούν και για Εθνική και Eurobank. Εν μέρει συμφωνώ, εμφανώς βελτιωμένη η εικόνα, διακριτή η πρόοδος ακόμη και το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι πολλών άλλων ευρωπαϊκών. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει- και με το ακριβότερο χρήμα θα είναι εδώ και το 2024 (και βλέπουμε), για αυτό ουδείς πανηγυρισμός-ουδείς εφησυχασμός. Συνεχής εγρήγορση, για να μην χαθεί ότι με τόσο κόπο και στις “πλάτες” όλων ημών των φορολογουμένων κερδήθηκε.

*Μεθαύριο ανακοινώνουν 9μηνο, Εθνική και Eurobank. Καλά θα είναι, αλλά είπαμε. Στην ελληνική επιχειρηματικότητα υπάρχουν κλάδοι με υπέρβαρο μη εξυπηρετούμενων, επιχειρήσεις που είτε δεν μπορούν, είτε είναι κοντά (στο να μην μπορούν) να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Γνωρίζοντας πως, οι της Τραπέζης της Ελλάδος γνωρίζουν θα έλεγα πως καλώς είμαστε σχετικά ασφαλείς. Αρκεί και οι επικεφαλής των big4, επειδή γνωρίζουν ότι η ΤτΕ γνωρίζει, να λαμβάνουν τα μέτρα τους.

*Αυτή την εβδομάδα όμως ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ κ.α. Θέλω να δω και τον λογαριασμό “υποχρεώσεις”, το κόστος εξυπηρέτησης κ.λ.π. Πάντως ο ΟΤΕ “παίζει” με τις πλάτες της Deutsche Bank, έλαβε πρόσφατα και το “Α” από την MSCI ESG Ratings, μακράν ο πιο safe χρηματοδοτικά όμιλος. Δεν το συζητώ. Όσον αφορά στη ΔΕΗ, πάλι δεξιά & αριστερά είδα αποθεωτικά άρθρα για την εξαγορά της “Κωτσόβολος”. Κατ’ αρχάς συμφωνώ, “πελατοκεντρικού” χαρακτήρα η κίνηση, ο Γιώργος Στάσσης γνωρίζει το αντικείμενο. Θα επιδιώξω ωστόσο να παρακολουθήσω την πρώτη ενημέρωση διαχειριστών funds, αναλυτών. Έχω 2-3 ερωτήσεις κατά νου. Θα είχε ενδιαφέρον, πλέον μετά το deal ΔΕΗ-Curry’s εάν (και ποια) θα μπορούσε να είναι η αντίδραση της πλευράς Μαρινάκη (Shopflix). Για την πλευρά Φέσσα, όχι και τόσο- καθώς εξ’ όσων γνώριζε η DeA εδώ και ένα μήνα το ενδιαφέρον (λόγω ACS) ήταν κυρίως διαδικαστικό. Για την ΤΙΤΑΝ Cement, τα 1,422 δισ. αποτίμηση δεν αντιστοιχούν καν στα 2/3 της θυγατρικής του ομίλου στις ΗΠΑ. At least 2,5 δισ. το fair value- βάσει των ΙPOs που αφορούν Αμερικανικές τσιμεντοβιομηχανίες.

*Είδα κάπου (δεν θυμάμαι που, συγγνώμη…) πως το ΙΡΟ της Trade Estates καλύφθηκε μετά βίας κ.λ.π. Υποθέτω ότι ο αναλυτής θα καλύπτει άλλον κλάδο και όχι αυτόν του real estate. Γιατί πως αλλιώς, ο κλάδος διεθνώς είναι στο παρά 1′ νέας περιδίνησης, σε διψήφια discount και ότι η ελληνική- μάλλον η μόνη πανευρωπαϊκά- που λόγω της μνημονιακής κατάρρευσης “τιμολογείται” με (δυνητικό ) premium. Προσωπικά, θεωρώ safe την είσοδο της θυγατρικής του ομίλου Fourlis, έχω ξανά γράψει για την εμπιστοσύνη που έχω στον ίδιο τον επιχειρηματία (σας θύμισα την “πολιορκία” του Βασίλη Φουρλή στον mr IKEA.). Άλλωστε όπως δεσμεύτηκε και το free float θα διευρυνθεί έως το 50% (στην 2ετία, από 25% σήμερα) και 2 διανομές θα γίνονται ετησίως (προσωρινό και κανονικό μέρισμα).

*Μαθαίνω πως ξανά ζεστάθηκαν και οι της Orilina, για την είσοδο της ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο.

*Μεθαύριο και οι νέες μετοχές από την αμκ της Intralot, ύψους 135 εκατ. ευρώ. Αυτόματα ενεργοποιείται η άρση της επιτήρησης και ξεκινά το μεγάλο ταξίδι. Κράτησα 2 ατάκες του προέδρου Σωκράτη (ένας είναι)… η αμερικανική θυγατρική, Intralot Inc, εμφανίζει το μεγαλύτερο περιθώριο ανάπτυξης ακόμη και σε σχέση με τον όμιλο Intralot…και… η Intralot Inc είναι θυγατρική της ελληνικής Intralot καθώς θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο, δηλαδή η αμερικανική εταιρεία να είναι η μητρική και η Intralot να είναι η θυγατρική. Με εννοείτε…

*Πόσες συνεδριάσεις να χρειάζεται ο ΟΠΑΠ για να επιστρέψει στα προ της “αποκοπής” επίπεδα. Cash is the King. Σήμερα Δευτέρα, άντε αύριο το πολύ…

*Ο Γκίκας Χαρδούβελης διαδέχεται τον Βασίλη Ράπανο στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

*Ενώ οι συστημικές τράπεζες περιορίζουν το δίκτυο τους, κλείνοντας καταστήματα, η Optima Bank ανοίγει. Σύντομα στην Πάτρα και οσονούπω σε Ιωάννινα, Χανιά.

*Σε αναδιάρθρωση δικτύου και η Παγκρήτια, που όσο μετατοπίζεται από τον “τοπικό” χαρακτήρα στον “πανελληνικό” τόσο θα βλέπουμε τα “πορτοκαλί” καταστήματα σε όλο και περισσότερες πόλεις.

*Περπατώντας στην Αθήνα- χθες Κυριακή με εξαιρετικό καιρό- συνειδητοποιείς πως είναι κοντά η επίτευξη του στόχου για ένα 2023-ρεκόρ στον τουρισμό. Η αύξηση των τιμών σε ξενοδοχεία της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η επιμήκυνση της περιόδου προς τις Εορτές “δείχνουν” πως τα έσοδα των 19-20 δισ. είναι εφικτά. Από 4 Απριλίου και δεύτερη κινεζική εταιρεία θα συνδέει άλλη μία πόλη της χώρας με την Αθήνα. Πρόκειται για την Juneyao Airlines, από Σαγκάη προς Αθήνα. www.trip.com/hot/juneyao-airlines%28ho%29-flights-from-shanghai-to-athens/

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask