Πολλές εκατοντάδες εργαζόμενοι στον ΟΗΕ συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη στη Γενεύη, στην ευρωπαϊκή έδρα του οργανισμού, για να διαμαρτυρηθούν για τις δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό του και τις απολύσεις προσωπικού.
Στη διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από έκκληση συνδικάτων και ενώσεων του προσωπικού, συμμετείχαν οι εργαζόμενοι διάφορων υπηρεσιών του ΟΗΕ καθώς και οι οικογένειές τους και υποστηρικτές τους.
Στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές έγραφαν: «Το προσωπικό του ΟΗΕ δεν είναι εμπόρευμα», «Υπερασπιζόμαστε την ανθρωπότητα», «Σταματήστε να απολύετε το προσωπικό του ΟΗΕ» και «Προστατέψτε τους προστάτες».
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις όλου του κόσμου είναι σε κατάσταση σοκ μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Ο Ρεπουμπλικάνος πάγωσε μεγάλο μέρος της αμερικανικής διεθνούς βοήθειας και κατήργησε τη USAID, την ομοσπονδιακή υπηρεσία αρμόδια για την ανάπτυξη.
Οι ΗΠΑ ήταν παραδοσιακά και μακράν ο μεγαλύτερος δωρητής πολλών ανθρωπιστικών υπηρεσιών και οργανώσεων. Κατά συνέπεια, από τη μία ημέρα στην άλλη, οι οργανώσεις αυτές βρέθηκαν με ένα μεγάλο κενό στον προϋπολογισμό τους και περιορισμένες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πολλές υπηρεσίες έχουν ήδη προειδοποιήσει για τις καταστροφικές συνέπειες των μέτρων λιτότητας στο σύνολο του συστήματος του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τα συνδικάτα εργαζομένων του ΟΗΕ, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR) προετοιμάζεται να μειώσει δραστικά το προσωπικό της – έως 30% σε όλο τον κόσμο–, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοίνωσε ότι πρόκειται να απολύσει περισσότερους από 6.000 εργαζόμενους, περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ετοιμάζεται να μειώσει κατά 25% με 30% το προσωπικό του παγκοσμίως.
Χιλιάδες θέσεις εργασίας καταργήθηκαν επίσης στο Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον UNAIDS, ενώ δεκάδες άλλες κινδυνεύουν, επεσήμαναν τα συνδικάτα.
Σχεδόν μία θέση εργασίας στις δέκα πρόκειται να καταργηθεί στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ενώ στη Unicef επίκειται μείωση του προϋπολογισμού της κατά 20% .
Και όλα αυτά σε ένα πλαίσιο σοβαρών ανθρωπιστικών κρίσεων σε όλο τον κόσμο, από τη Μιανμάρ και το Σουδάν ως τη Γάζα και την Ουκρανία.
Ο Ίαν Ρίτσαρντς, συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των εργαζομένων στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, υπογράμμισε σε ανακοίνωση ότι «οι συνάδελφοί μας εργάστηκαν στις πιο επικίνδυνες, τις πιο δύσκολες και απομονωμένες περιοχές του κόσμου».
«Δεν μπορούσαν να επιλέξουν ούτε πότε ούτε πού θα μετακόμισαν. Θυσίασαν την προσωπική και οικογενειακή ζωή τους και κάποιοι πλήρωσαν το ύστατο τίμημα για να βοηθήσουν αυτούς που είχαν ανάγκη», τόνισε ο ίδιος, καταγγέλλοντας ότι πολλοί εργαζόμενοι «απολύθηκαν χωρίς να λάβουν καμία κοινωνική ή οικονομική στήριξη από τους εργοδότες τους».
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ