Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Οδηγίες προς εμβολιασμένους: Πότε μπορούν να βγάλουν τη μάσκα με ασφάλεια;

Οδηγίες προς εμβολιασμένους: Πότε μπορούν να βγάλουν τη μάσκα με ασφάλεια;

Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα έσπασαν το φράγμα των 3 εκατ. δόσεων και καθώς περισσότεροι από 60.000 πολίτες εμβολιάζονται καθημερινά, (64.430 χθες) εύλογα προκύπτει  το ερώτημα πότε επιτέλους θα βγάλουν τη μάσκα με ασφάλεια και θα μπορούν να ξαναβρεθούν με αγαπημένα τους πρόσωπα και τους φίλους τους, τώρα που ανοίγει και η εστίαση.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Covid-19 του υπουργείου Υγείας ήδη επεξεργάζονται οδηγίες προς τους εμβολιασμένους οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν μετά το Πάσχα, όπως ανακοίνωσε χθες η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Πάντως αναφερόμενη στις οδηγίες διεθνών οργανισμών επεσήμανε ότι είναι νωρίς ακόμα να απαλλαγούμε από τις μάσκες: «γιατί στη χώρα μας έχουμε ακόμα υψηλή ενδημικότητα και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού σε σύγκριση με το Ισραήλ ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Όποιος διαβάσει με προσοχή τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί, καταλαβαίνει ότι υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις στο πού και πότε οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να χαλαρώσουν τη χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας» τόνισε.

Ωστόσο οι νέες αυτές οδηγίες, όπως εξήγησε η ίδια, είναι εξαιρετικά αισιόδοξες για το μέλλον των εμβολιασθέντων που σίγουρα θα περάσουν ένα ελεύθερο Καλοκαίρι: “Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, γνωρίζουμε ότι εάν κάποιος πλήρως εμβολιασμένος μολυνθεί με τον κορωνοϊό, υπάρχει σαφώς μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό σε ανεμβολίαστο άτομο του περιβάλλοντος, αλλά η πιθανότητα αυτή δεν είναι μηδενική”.

‘Οσον αφορά τις μέρες του Πάσχα η καθηγήτρια, έδωσε ένα ενδεικτικό παράδειγμα: “Αν βρεθούν δύο ζευγάρια πλήρως εμβολιασμένων ηλικιωμένων, ακόμα και σε κλειστό χώρο, μπορούν να είναι χωρίς μάσκες, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν είχαν υψηλού κινδύνου επαφές τις αμέσως προηγούμενες μέρες”.

Συστάσεις

Σύμφωνα με τις συστάσεις  της καθηγήτριας Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων:

1.Στον εκκλησιασμό κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι σημαντικό να τηρήσουμε τις αποστάσεις, τόσο μέσα στους ναούς, όσο και στον εξωτερικό χώρο, κάνοντας χρήση διπλής μάσκας. Σε κάθε περίπτωση και με σύμμαχο τον καλό καιρό, θα πρέπει να προτιμάμε να μείνουμε στο προαύλιο της εκκλησίας και στις οικογενειακές μας συνευρέσεις την ημέρα του Πάσχα, προτείνουμε και πάλι την παραμονή σε υπαίθριο χώρο, ενώ παροτρύνουμε όσους θέλουν και μπορούν να διενεργήσουν ένα αυτοδιαγνωστικό τεστ πριν τις συγκεντρώσεις αυτές. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η ενδοοικογενειακή διασπορά αποτελεί τον πιο μεγάλο παράγοντα κινδύνου μετάδοσης.

2.Μετά το Πάσχα ανοίγει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και σαφείς οδηγίες έχουν δοθεί από την Επιτροπή για την αποφυγή συγχρωτισμού και φαινόμενων υπερμετάδοσης. Οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών, η αποκλειστική χρήση της εστίασης από καθήμενους επισκέπτες, η χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ και η ορθή και συνεχής χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι κάποια από τα σημαντικά μέτρα που πρέπει να ακολουθήσουμε.

3.Επιθυμητή είναι και η χρήση της μάσκας από τους επισκέπτες, εφόσον δεν τρώνε, μετά το γεύμα.

4.Καθώς η εστίαση συνεπάγεται τη συνάθροιση ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά χωρίς τη χρήση μάσκας, καλό είναι αν επιλέξουμε να βγούμε από τη «φούσκα» των στενών κοινωνικών μας επαφών, να το κάνουμε με κάποιο μέτρο. Επιλέγοντας να μεγαλώσουμε τη «φούσκα» μας, χωρίς όμως να την καταργήσουμε εντελώς.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ