*Διψήφιος πληθωρισμός, το είδαν και αυτό οι νεότεροι. Το ξανά βλέπουμε και μεις οι παλαιότεροι
*Για να το αναλύσουμε όμως σύμφωνα με την καθημερινότητα μας. Ενδεικτικές ανατιμήσεις: φυσικό αέριο 122%, ηλεκτρισμός 88%, πετρέλαιο θέρμανσης 55%, καύσιμα 29%, μεταφορές με αεροπλάνο 15,8% ενώ στο ίδιο διάστημα (ετησιοποιημένο) αυξήθηκαν 22% τα έλαια, 13% τα λαχανικά, 11,7% τα γαλακτοκομικά και 10% (κατά μέσο όρο) το ψωμί.
*Τώρα, πως βγαίνει αυτό το 10,9% για τον Απρίλιο, είναι μεγάλη και άλλη ιστορία, θα τα πούμε κάποια στιγμή. Ούτως ή άλλως μπροστά μας είναι.
*Συζητούσα με 2 γνωστούς επιχειρηματίες-βασικούς μετόχους εισηγμένων χθες και αμφότεροι μου έλεγαν τις εκτιμήσεις (πληροφορίες ; ) τους για τον ενδεχόμενο χρόνο εκλογών. Δεν ξέρω, πως η συλλογιστική τους ήρθε και κόλλησε με αυτήν του Νίκου Ελευθερόγλου… μήπως πρέπει να ξανασκεφτεί τις εκλογές ο Μητσοτάκης;
*Το συνδύασα και με την “πολεμική”, που ασκείται από συγκεκριμένα “κέντρα” και Μέσα κατά της ΔΕΗ, την όλη… εικοτολογία για τις αμοιβές, τα εξοχικά. Περίεργη σύμπλευση “αριστερών” και “δεξιών” Μέσων, κάτι δεν μου κολλάει. Εν τω μεταξύ η μετοχή “χτυπιέται” αλύπητα στο ταμπλό, 12 ή 13 στις 13 ή 14 συνεδριάσεις με αρνητικό πρόσημο, με πωλητές. Με όλον αυτόν τον χαμό 1-2 ξένοι να βγουν πωλητές να το μείον 16% στο μήνα και μείον 30% από την αρχή του έτους.
*Μπορεί να διαφωνεί κάποιος με τις επιχειρηματικές (ή άλλες πρακτικές) του Απόστολου Βακάκη, αλλά όταν αναφέρεται και περιγράφει την “απόλυτη καταιγίδα” για τα επόμενα-τουλάχιστον- δύο χρόνια, οι μέχρι τώρα εξελίξεις και οι ενδείξεις για την συνέχεια μάλλον τον επιβεβαιώνουν. Και να σκεφτεί κάποιος, πως η Jumbo είχε ebitda 304,990 εκατ. (2021), κέρδη 216,585, ίδια κεφάλαια 1.328,327 και αρνητικό καθαρό χρέος 549,440 εκατ.
*Σε περιόδους όπως αυτή- που θα έχει διάρκεια- τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια είθισται να στρέφονται σε εταιρείες με συντελεστή καθαρό χρέος/ebitda χαμηλότερα του 4. Για παράδειγμα, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ έχουν δείκτη μικρότερο και του 1, ενώ ΤΙΤΑΝ, Motor Oil, Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και Sarantis, Papoutsanis, Autohellas κ.α. χαμηλότερο του 4.
*Η ενεργειακή κρίση “ψαλιδίζει” τη μείωση του ελλείμματος, εκτιμά ο οίκος Fitch για την ελληνική οικονομία.
*Στα 12 δισ. ευρώ έφτασαν, σύμφωνα με την PwC, τα deals που έγιναν το 2021, στην ελληνική αγορά. Πραγματοποιήθηκαν 76 εξαγορές και συγχωνεύσεις, με πρωταγωνιστή κλάδο τα telecoms. Εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, πως φέτος θα συμφωνηθούν περισσότερες εξαγορές, συγχωνεύσεις αλλά σε αρκετές περιπτώσεις θα γίνουν σε distress τιμές. Ειδικά σε κλάδους, τομείς που πλήττονται λόγω της κρίσης.
*Μου έδειξε την απόδοση του 10ετούς ένας φίλος και μου είπε με νόημα… μία δήλωση, τοποθέτηση της Christine (της καρδιάς μας) θα βοηθούσε την κατάσταση. Νομίζω για Σάββατο (; ) είναι προγραμματισμένη μία συνέντευξη της; Το παρακολουθώ.
*Ξανά με τη ΔΕΗ, τι κόλλημα και αυτό, αλλά: όποιος αγοράζει σήμερα με βάση τις εισροές από την αμκ, την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ η τιμή, που θα αναλογούσε είναι τα μείον 2,48 ευρώ. Μάλιστα μείον 2,48% με βάση κεφάλαια, στοιχεία ισολογισμού κ.λ.π. Το “παιχνίδι” δεν είναι οικονομικό είναι κυρίως πολιτικό, καθώς η επαναφορά της Επιχείρησης ήταν μία από τις “σημαίες” Μητσοτάκη και ΝΔ. Για αυτό και η πολεμική στον “σημαιοφόρο”. Μου έλεγε ένας γνωστός της προηγούμενης κυβέρνησης, πως ο Παναγιωτάκης έπαιρνε μόνο 90.000 ευρώ. Καλά και τα 900 εκατ. ζημιές, τον ρώτησα;
*Μας έλεγαν για υπερκέρδη και μάλιστα “ουρανοκατέβατα” για τους παρόχους ενέργειας, για στοιχεία “φωτιά” της Ρυθμιστικής, για 1 και για 2 δισ. κ.λ.π. Έγινε και η διαρροή (μην καρφώνεστε ρε παιδιά, μικρό χωριό είμαστε-γνωριζόμαστε) αλλά-εν τέλει- θα είναι-δεν θα είναι 250 άντε 300 εκατ., συνολικά. Για να σας δω.
*Είχαν “φαγωθεί” να μας περάσουν την γραμμή τους, πως με την επίσκεψη Dimon στην Αθήνα, την συνάντηση του mr JPMC με τον Μητσοτάκη κ.λ.π περιοριζόταν ο ζωτικός χώρος για την Goldman Sachs. Θυμόσαστε- οι παλαιότεροι- τι σας έλεγε η DeA, πως υπάρχει χώρος και για τους 2 και για 3 εάν χρειαστεί μέχρι τις εκλογές (Οκτώβριο; ή όποτε…). Κοινό μυστικό, πως το deal των Μπάκου-Καϋμενάκη με την πλευρά Βαρδινογιάννη την έκανε ο Χάρης της Goldman Sachs. Ο οίκος, μαθαίνω πως έχει έτοιμο το σχέδιο για την διάθεση του 20% ή και 30% του μ.κ της Εθνικής. Θα το προχωρήσει το ΜΜ πριν τον Σεπτέμβριο (εάν επιβεβαιωθούν αυτοί που “βλέπουν” Οκτώβριο). Εάν δείτε να προχωρούν οι διαδικασίες με το ΤΧΣ άμεσα, τότε υπολογίστε.
*Ένα 30% του “Ελευθέριος Βενιζέλος” θα μπορούσε να ιδιωτικοποιηθεί μέσω χρηματιστηρίου, σύμφωνα με εισήγηση προς τον Μητσοτάκη. Παλιά αυτή η συζήτηση, θυμάμαι πως το 2013 είχε προτείνει κάτι τέτοιο ο Σπύρος Κυρίτσης (του ΣΜΕΧΑ), κάποια χρόνια αργότερα ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, αλλά και η ομάδα του ΙΟΒΕ.
*Συνεχίζεται το σήριαλ Attica Bank, πάντως το Wealth Management το έχει πάρει η Optima Bank.
*Ούτε φωνή-ούτε ακρόαση, από αυτούς που είχαν… πουλήσει την Attica Συμμετοχών σε fund, διάβαζα, μάλιστα, και διάφορα τιμήματα. ΟΚ με το brent στα 100 plus, με τα αμερικανικά σπίτια να “βλέπουν” τρελές τιμές… ναι, τώρα το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι στα ύψη. Καλό 2023 και βλέπουμε.
*Η συνεργασία Quest-Lamda Development, μου λένε θα έχει και συνέχεια. Πέραν του σημαντικού έργου (ψηφιοποίησης) που ανέλαβε η UniSystems (και η Team Candi) Φέσσας-Αθανασίου έχουν στα σκαριά και άλλο project. Γνωστό, πως την υψηλή επιστασία την έχει ο Δρ Ιωάννης. Όμως με την αποτίμηση της Quest στα 515 εκατ.- με απώλειες 20,89% σε ένα μήνα, πόση να υπολογίζεται η “εσωτερική αξία” της UniSystems. Ένα ΙΡΟ της πληροφορικής σε τι αποτίμηση να γινόταν, για αυτό θεωρώ λίγα το μισό δισ της μητρικής (είναι και holding).