Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑ“Ξεφεύγει” η τιμή του φυσικού αερίου - Ο ρόλος της γεωπολιτικής και...

“Ξεφεύγει” η τιμή του φυσικού αερίου – Ο ρόλος της γεωπολιτικής και των traders

Εκτινάχθηκε πάνω από τα 41 ευρώ/MWh στον Ολλανδικό κόμβο TTF η τιμή του φυσικού αερίου καταγράφοντας ημερήσια άνοδο ακόμη και πάνω από το  3%. Ήδη στο συν 15% σε εβδομαδιαία βάση και συν 30% σε μηνιαία είναι η τιμή, ενώ, σε σχέση με πέρυσι τέτοιαν εποχή, οι τιμές έχουν “τσιμπήσει” κατά 19% περίπου.

Με βάση αναφορές αναλυτών, η γεωπολιτικη αστάθεια. οι εξελίξεις στην Ουκρανία, που δημιουργηθούν ανησυχίες για την ασφάλεια εφοδιασμού, άσχετα με το εάν οι υπόγειες αποθήκες έχουν επαρκή αποθέματα, τροφοδοτούν τις κινήσεις των τιμών, κάποιες από τις οποίες, δεν μπορεί να αποκλειστεί, ότι έχουν και κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Βέβαια, πολλές από τις αποθήκες τις υπόγειες για φυσικό αέριο, που αξιοποιεί η ΕΕ είναι στην Ουκρανία και η όποια κλιμάκωση στα μέτωπα φέρνει νευρικότητα.

“Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι ο επερχόμενος χειμώνας”, δήλωσε ο Tom Roberts, διευθύνων σύμβουλος της Xterna Group με έδρα το Λονδίνο, η οποία αναλύει ενεργειακά δεδομένα. “Το ενδιαφέρον φαίνεται να επικεντρώνεται στη γεωπολιτική γενικά αυτή τη στιγμή, ωστόσο αυτές οι χώρες που καταναλώνουν εντατικά φυσικό αέριο καταναλώνουν επίπεδα ρεκόρ φυσικού αερίου”.

Πάντως, οι εισαγωγές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου(ΥΦΑ) στην Ευρώπη υποχώρησαν τον Ιούλιο, ενώ η Ασία έλαβε τα περισσότερα μηνιαία φορτία των ΗΠΑ από το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκέντρωσε το Bloomberg. Πάντως, η ανάγκη για κέρδη των traders πάντα δημιουργεί τάση στις τιμές, ειδικά όταν αυτοί διαπιστώσουν ότι μπορούν να κερδίσουν περισσότερα αξιοποιώντας μια συγκυρία. Η ηπιότερη ζήτηση LNG στην Ασία αυτόν τον μήνα – εν μέρει λόγω της χαλάρωσης των θερμοκρασιών – και ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος στη Μέση Ανατολή – μεταβάλλουν την κερδοφορία των ναυτιλιακών διαδρομών LNG, «ανοίγοντας το ενδεχόμενο να εκτραπούν περισσότερα αμερικανικά φορτία προς την Ευρώπη», σύμφωνα με την S&P Global Commodity Insights. Ουσιαστικά, ο ανταγωνισμός για το ΥΦΑ με την Ασία παραμένει έντονος, κι εύκολα μπορεί να μεταβληθεί η ροή του καυσίμου από την Ευρώπη.  Να σημειωθεί ότι το ΥΦΑ, καθώς, συνήθως, έχει υψηλότερη τιμή είναι ένα “βαρόμετρο” για την εν γένει ισορροπία των τιμών.

Πάντως, σε μια περίοδο που “γεμίζουν” οι αποθήκες της ΕΕ με αέριο η όλη αναστάτωση φέρνει νευρικότητα καθώς μια διαταραχή στη ροή από τη Ρωσία θα στρέψει το ενδιαφέρον για προμήθεια στις ΗΠΑ για αμερικανικό Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, που όμως, έχει αυξημένη τιμή, 

Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει στους Financial Times, ο Μάρκο Σαλφράνκ, επικεφαλής του εμπορίου της ηπειρωτικής Ευρώπης στον ενεργειακό όμιλο Axpo, οι επίμονες ρωσικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ουκρανίας αυξάνουν τον κίνδυνο αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Σημειώνεται, ότι με βάση δημοσιεύματα των FT, oi εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ μπορούν να χωρέσουν το πολύ περίπου 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, σε σύγκριση με την ετήσια ζήτηση στο μπλοκ μεταξύ 350 bcm και 500 bcm, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και άλλες συνθήκες.  Η Ουκρανία πρόσφερε περίπου 10 bcm πρόσθετης χωρητικότητας αποθήκευσης πέρυσι και οι ευρωπαϊκές οντότητες αποθήκευσαν περισσότερα από 2 bcm πριν από τους χειμερινούς μήνες, καθώς η χώρα πρόσφερε κίνητρα όπως φθηνά τιμολόγια αποθήκευσης.  

Αλλά φέτος υπήρξε μικρή έγχυση, ακόμη και με τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της ΕΕ γεμάτες στο 86% το υψηλότερο επίπεδό τους φέτος, σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται και από το Gas Infrastructure Europe.  

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ