Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΞεκινά το Flyover στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης

Ξεκινά το Flyover στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης

Ένα βήμα πριν την κατασκευαστική περίοδο βρίσκεται το μεγάλο οδικό έργο της Θεσσαλονίκης. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος της σύμβασης για το Flyover στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή.

Επόμενο βήμα, είναι η κύρωση της σύμβασης από την Βουλή των Ελλήνων, στη συνέχεια θα ψηφιστεί και θα κυρωθεί ώστε να τεθεί σε ισχύ εντός του Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης η οποία θα σημάνει την έναρξη των εργασιών για την ολοκλήρωση ενός έργου με ιστορία άνω των 15 ετών. Το έργο έχει αναλάβει το σχήμα ΑΒΑΞ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ μέσω του διαγωνισμού που ξεκίνησε στα τέλη του 2020.

Τα έργα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν έπειτα από 2-3 μήνες καθώς θα χρειαστεί να γίνει αρχικά η κατάληψη του χώρου, να δημιουργηθούν τα εργοτάξια και να ξεκινήσει η πρόσληψη προσωπικού που απαιτείται για την κατασκευή του έργου.

Η χρονική στιγμή που ξεκινά το flyover για την Θεσσαλονίκη είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή καθώς σειρά από έργα είτε ολοκληρώθηκαν (Μουδανιά-Ποτίδαια, Θέρμη-Γαλάτιστα), είτε ολοκληρώνονται τον επόμενο χρόνο (οδική σύνδεση 6ου προβλήτα, Μετρό Θεσσαλονίκης).

Ο πρώτος “υπέργειος” άξονας της Θεσσαλονίκης

Το flyover είναι ένας νέος άξονας που θα κατασκευαστεί στην ανατολική πλευρά της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Ουσιαστικά ένα τμήμα του γύρω στα 4 χιλιόμετρα θα είναι υπέργειο και αυτός είναι ο λόγος που ονομάστηκε ως “flyover” καθώς στα μάτια του οδηγού που θα κινείται στον υφιστάμενο δρόμο, θα φαίνεται σαν να “ίπταται” ένας επιπλέον άξονας.

Μάλιστα όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, πρόκειται για τον πρώτο οδικό άξονα του είδους του στην Ελλάδα ο οποίος συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτον θα μπορεί να δημιουργεί μια διαμπερή κυκλοφορία μεταξύ της αρχής και του τέλους του.

Θα αποσυμφορήσει την σημερινή κίνηση στο υφιστάμενο τμήμα της Περιφερειακής η οποία θα έχει πλέον πιο τοπικά, πιο αστικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα θα δημιουργήσει καλύτερη σύνδεση με το αεροδρόμιο της πόλης που συνεχώς αναπτύσσεται.

Οι οδηγοί θα αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση προς τη νότια Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και θα επιτρέψει καλύτερα, πιο άνετα και ασφαλέστερα ταξίδια. Ο νέος άξονας εκτιμάται ότι θα βελτιώσει κατά πολύ τα επίπεδα οδικής ασφάλειας σε σχέση με τον υφιστάμενο άξονα.

Το σχήμα ΑΒΑΞ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Αξίζει να αναφέρουμε πως το flyover θα είναι το πρώτο οδικό έργο-ΣΔΙΤ που θα υπογραφεί στη χώρα, πρώτο από μια σειρά έργων που ξεκίνησαν να δημοπρατούνται από το 2018 από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με αρχή το μεσαίο τμήμα του ΒΟΑΚ (Χερσόνησος-Νεάπολη). Για την ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ είναι επίσης το πρώτο μεγάλο έργο για αστικό αυτοκινητόδρομο και το δεύτερο μετά το μεγάλο έργο που κατασκευάζει για την ολοκλήρωση της Αμβρακίας Οδού. Για την ΑΒΑΞ είναι ακόμα ένα μεγάλο οδικό έργο καθώς η κορυφαία τεχνική εταιρεία έχει να επιδείξει συμμετοχή στην Αττική Οδό και σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους για δεκαετίε.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 478 εκατ. ευρώ και θα είναι το μεγαλύτερο οδικό έργο στη Θεσσαλονίκη εδώ και χρόνια. Το πρώτο πολύ μεγάλο έργο μετά την κατασκευή της Εγνατίας Οδού. Μαζί με το Μετρό θεωρούνται τα έργα-ναυαρχίδες για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού κορεσμού που παρατηρείται Θεσσαλονίκη.

Ο ανάδοχος θα κληθεί να αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του συνόλου της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, όπως αυτό θα προβλέπεται στον οριστικό σχεδιασμό, για όλη τη διάρκεια της σύμπραξης καθώς και, κατά τυχόν ενάσκηση από το Δημόσιο Φορέα του σχετικού δικαιώματος προαίρεσης αυτού, την κατασκευή επί μέρους οδικών τμημάτων και κόμβων εντός του ρυμοτομικού σχεδίου της Πυλαίας.

Ολοκλήρωση του έργου

Η κατασκευή του έργου εκτιμάται ότι απαιτεί περίπου 4 χρόνια και εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα θα είναι έτοιμο προς παράδοση στο τέλος του 2026. Συνολικά η διάρκεια της σύμβασης μαζί με την κατασκευαστική περίοδο είναι 30 χρόνια. Στο διάστημα των υπόλοιπων 26 ετών, ο ανάδοχος θα αναλάβει την συντήρηση και λειτουργία του νέου δρόμου. Το Δημόσιο θα εξοφλεί με πληρωμές διαθεσιμότητας.

Το έργο υλοποιείται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τη μέθοδο της ΣΔΙΤ, μέρος πακέτου αναλόγων οδικών έργων. Με την ίδια μέθοδο προχωρούν διαγωνισμοί για τον άξονα Καλαμάτα-Μεθώνη, για το τμήμα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος-Νεάπολη και τα οδικά τμήματα Δράμα-Αμφίπολη και Θεσσαλονίκη-Έδεσσα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ