Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΞεκινά η λειτουργία του νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ

Ξεκινά η λειτουργία του νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ

Σε πλήρη λειτουργία τίθεται από σήμερα, Παρασκευή 1η Οκτωβρίου το νέο «Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ» που αποτελεί την πρώτη συνεργασία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας -HDB με ιδιωτικό φορέα, το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΜΕΔΕ). 

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο, το οποίο υλοποιήθηκε άμεσα, σε μια προσπάθεια στήριξης και διευκόλυνσης της πρόσβασης στη χρηματοδότηση Ελλήνων μηχανικών, μελετητών και κατασκευαστών, από την HellenicDevelopmentBank, μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με το ΤΜΕΔΕ στις 17 Μαΐου2021. 

Στόχος του νέου Ταμείου είναι να παρέχει εγγύηση σε δάνεια που χορηγούν οι συνεργαζόμενες τράπεζες ( Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τρ. Πειραιώς, Attica Bank, Optima Bank, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Συνεταιριστική Ηπείρου ), προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε δανεισμό για τους Έλληνες μηχανικούς, μελετητές, κατασκευαστές, αλλά και τους χιλιάδες επιστήμονεςελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Γρήγορα δάνεια έως 200.000€ με ευνοϊκούς όρους

Μέσω του «Ταμείου Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ» κάθε δικαιούχος που έχει αναλάβει την εκτέλεση έργου ή μελέτης δημοσίου συμφέροντος, μπορεί να λάβει κεφάλαιο κίνησης, μέσω τραπεζικού δανεισμού, έως 200.000€, με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) και το ΤΜΕΔΕ να αναλαμβάνει μέρος του επιχειρηματικού κινδύνου παρέχοντας εγγύηση προς τις τράπεζες για το 80% της χρηματοδότησης.

Με τον τρόπο αυτό αμβλύνονται οι δυσκολίες δανειοδότησης για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες & επιχειρήσεις, με τη διαδικασία να γίνεται ευκολότερη, ταχύτερη και σημαντικά οικονομικότερη για όλα τα μέρη.

Στόχος της κοινής προσπάθειας ΤΜΕΔΕ και Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) είναι να διευκολύνει και να διευρύνει σημαντικά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση  των επιχειρήσεων, με διαφάνεια και απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.Ο στόχος υλοποιείται με την ενεργοποίηση αυτού του στοχευμένου χρηματοδοτικού εργαλείου θεματικής ενότητας προς τον κατασκευαστικό μελετητικό κλάδο.

Για την ένταξη στο Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ, ηκάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση, οποιασδήποτε μορφής,υποβάλει – αρχικά- αίτημα χρηματοδότησης  στο Πληροφορικό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), μέσω του δικτυακού τόπου www.ependyseis.gr. Στο αίτημα επιλέγει μία από τις 9 τράπεζες από την οποία επιθυμεί να δανειοδοτηθεί. 

Στη συνέχεια υποβάλει το αίτημα χρηματοδότησης στην Τράπεζα της επιλογής του, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα ζητηθούν.

Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κα. Αθηνά Χατζηπέτρου, επεσήμανε:

«Η δημιουργία καινοτόμων προγραμμάτων ενίσχυσης του κεφαλαίου κίνησης για μηχανικούς, μελετητές, κατασκευαστές και χιλιάδες επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες εντάσσεται στον πάγιο σχεδιασμό της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που σκοπό έχει τηστήριξη και διευκόλυνση όλων των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων του Τεχνικού κλάδου. Η συνεργασία μας με το ΤΜΕΔΕ, το οποίο αποτελεί κομβικό ιδιωτικό θεσμικό φορέα, θεμελιώνεται σε κοινές αξίες και αρχές, που στηρίζουν την πραγματική οικονομία, ώστε να παρέχουμε τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αποτελεσματική λειτουργία και ανάπτυξη του χώρου».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, κ. Κωνσταντίνος Μακέδος, δήλωσε: 

«Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για τη συνεργασία και το αποτέλεσμα, τόσο στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων όσο και στη διοίκηση της ΕΑΤ. Χάρις στη συνεργασία ΤΜΕΔΕ και ΕΑΤ, η συμβολή της κ. Αθηνάς Χατζηπέτρου, Προέδρου της ΕΑΤ, υπήρξε καταλυτική. Δημιουργούμε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο άμεσης απόδοσης και υψηλής χρηστικότητας για τον κατασκευαστικό και μελετητικό κλάδο. Παρέχουμε ρευστότητα, ενισχύουμε το αναπτυξιακό έργο των μελών μας και στηρίζουμε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ενισχύοντας και τον πιστοδοτικό του ρόλο, το ΤΜΕΔΕ μετατρέπεται σεπολλαπλασιαστή ανάπτυξης και παράγοντα προστιθέμενης αξίας για την εθνική οικονομία».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ