Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΞεκινάει το μεγάλο κούρεμα των εντόκων γραμματίων

Ξεκινάει το μεγάλο κούρεμα των εντόκων γραμματίων

Στο τέλος του χρόνου, οι οφειλές του ελληνικού δημοσίου σε έντοκα γραμμάτια θα είναι μικρότερες από 8 δις. ευρώ ενώ το «κούρεμα» συγκριτικά με τις αρχές του χρόνου θα έχει ξεπεράσει τα 4 δις. ευρώ ή το 2% του ΑΕΠ.

Όλες οι εκδόσεις εντόκων που θα γίνουν από εδώ και στο εξής θα «συρρικνωθούν» προκειμένου να επιτευχθεί ο τελικός στόχος ενώ το πολύ μεγάλο κούρεμα θα γίνει στην επόμενη έκδοση ετήσιου ομολόγου καθώς θα φτάσει στο 1 δις. ευρώ. Πρακτικά, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας «συρρίκνωσης» των οφειλών στα έντοκα η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου, δεν θα υπάρχει έκδοση με υπόλοιπο μεγαλύτερο των 600 εκατ. ευρώ. 

Οι διαδικασίες έχουν ήδη δρομολογηθεί από τον ΟΔΔΗΧ. Το μεγάλο κούρεμα στο ετήσιο έντοκο ανακοινώθηκε ήδη από την περασμένη εβδομάδα και θα χρηματοδοτηθεί με τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Από εκεί και πέρα, καμία από τις επόμενες εκδόσεις εντόκων δεν θα ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ ή τα 600 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστούν και οι μη ανταγωνιστικές προσφορές. 

Θα συνεχιστεί το κούρεμα και το 2025; Προς το παρόν δεν υπάρχει οριστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Πολύ απλά διότι ο ΟΔΔΗΧ θέλει να υπάρχει και καμπύλη βραχυχρόνιου χρέους ενώ δεν είναι στα άμεσα σχέδια να περιοριστούν και αριθμητικά οι εκδόσεις εντόκων. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ