Τετάρτη, 28 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΞΕΕ: Η φιλοξενία κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης του τουρισμού με όρους βιωσιμότητας

ΞΕΕ: Η φιλοξενία κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης του τουρισμού με όρους βιωσιμότητας

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της φιλοξενίας στην προσπάθεια να κερδηθεί το κρίσιμο στοίχημα της βιωσιμότητας βρέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ρόδο, με τη συνδιοργάνωση του ΞΕΕ και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το Συνέδριο «Χαράσσοντας τον Δρόμο για ένα Βιώσιμο Αύριο» είναι το δεύτερο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Φιλοξενία με Αξία για Όλους», γιορτάζοντας τα 90 χρόνια από την ίδρυση του ΞΕΕ.

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να επενδύσουμε σε ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο που βασίζεται στον σεβασμό προς τον τόπο, τους ανθρώπους και το περιβάλλον» ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου η υφυπουργός Τουρισμού ‘Αννα Καραμανλή και συμπλήρωσε: «με οδηγό μας την ελληνική φιλοξενία η οποία αποτελεί διαχρονική αξία και συγκριτικό μας πλεονέκτημα μπορούμε να χτίσουμε έναν τουρισμό σε γερά θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον».

Εστιάζοντας στην ελληνική φιλοξενία η κυρία Καραμανλή τόνισε ότι είναι «μια διαχρονική αξία που καθρεφτίζει την ταυτότητα, την κουλτούρα και τη συλλογική μας συνείδηση. Για δεκαετίες αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνική μας οικονομίας αλλά και καταλύτη κοινωνικής συνοχής και πολιτιστικής εξωστρέφειας. Σήμερα καλείται να διαδραματίσει έναν ακόμη πιο κρίσιμο ρόλο. Να καταστεί κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης του τουρισμού με όρους βιωσιμότητας».

Ειδική αναφορά έκανε στον ελληνικό τουρισμό σημειώνοντας ότι καταγράφει διαρκώς ενισχυμένες επιδόσεις. Συγκεκριμένα, το 2024 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν σε 21,6 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένες κατά 4,85% σε σχέση με το 2023 ενώ η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση σημείωσε άνοδο σχεδόν 10%. Τα στοιχεία για το 2025 είναι εξίσου ενθαρρυντικά. Το πρώτο τρίμηνο του 2025 οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 4,4% κυρίως χάρη στην ενίσχυση της τουριστικής ροής από αγορές εκτός ΕΕ.

Ωστόσο, ανέφερε η υφυπουργός, «η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μόνο να διατηρήσουμε την θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού αλλά να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη αυτού είναι οικονομικά βιώσιμη, κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά υπεύθυνη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, δήλωσε: «Το στοίχημα της βιωσιμότητας απαιτεί ευθύνη στην πράξη. Για αυτό και η Φιλοξενία πρωταγωνιστεί στο άνοιγμα του δρόμου προς ένα βιώσιμο αύριο, επιβεβαιώνοντας τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στον παγκόσμιο τουρισμό. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Βιώσιμη φιλοξενία σημαίνει βιώσιμα ξενοδοχεία και βιώσιμοι προορισμοί. Ο κλάδος μας έχει μπει μπροστά για να κατακτήσουμε αυτό τον στόχο αλλά σίγουρα έχουμε δρόμο μπροστά μας κι απαιτούνται τρεις κρίσιμες προϋποθέσεις: Χρηματοδοτικοί πόροι και εργαλεία, Συνεργασία και Όραμα από τις Ηγεσίες. Με την κατάλληλη υποστήριξη, οι ξενοδόχοι έχουμε αποδείξει διαχρονικά πως μπορούμε να βάζουμε υψηλούς στόχους, να τους πετυχαίνουμε και να εγγυόμαστε με τις επιτυχίες μας μια Φιλοξενία με Αξία για Όλους».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.) και Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε: «Ο κλάδος της φιλοξενίας είναι οι πνεύμονες με τους οποίους αναπνέουμε. Ηθικό χρέος μας προς τις επόμενες γενιές είναι να σχεδιάζουμε ένα μέλλον πιο έξυπνο, πιο ανθεκτικό, πιο δίκαιο και αυτό το υπηρετούμε με ωριμότητα, με υπευθυνότητα. Βιώσιμη φιλοξενία σημαίνει βιώσιμα νησιά, βιώσιμες τοπικές οικονομίες και κοινωνίες. Στο Νότιο Αιγαίο, δεν μιλάμε απλώς για σχεδιασμούς ή φιλοδοξίες — μιλάμε για υλοποιημένες δράσεις, στη Χάλκη, την Αστυπάλαια, την Τήλο, τη Ρόδο. Η βιωσιμότητα δεν είναι μόνο ευθύνη της δημόσιας διοίκησης που μπορεί με διοικητικά μέτρα να φτάσει στον στόχο. Είναι μια συλλογική υπόθεση. Ο μόνος δρόμος προς ένα βιώσιμο αύριο είναι δουλεύοντας σε συνεργασία με την κοινωνία. Είναι αδήριτη ανάγκη να ενώσουμε δυνάμεις για το καλύτερο σήμερα αλλά και το καλύτερο αύριο για τις επόμενες γενιές που θα ακολουθήσουν. Και σε αυτή την πορεία, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει έναν πολύτιμο συνοδοιπόρο, το ΞΕΕ, που υπηρετεί τη βιωσιμότητα με πράξεις ευθύνης».

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα απέστειλε επίσης ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη εκπόνησης μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής στρατηγικής για τη βιώσιμα ανάπτυξη του Τουρισμού από την Ε.Ε.

Κατά την έναρξη των εργασιών, παρουσιάστηκε από τον Δρ. Γεώργιο Πετράκο, καθηγητή Ποσοτικών Μεθόδων & Η/Υ, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και γενικό διευθυντή του ΙΤΕΠ, έρευνα του Ινστιτούτου με τίτλο ” ESG – Βιωσιμότητα του Ξενοδοχειακού Κλάδου”, στην οποία αποτυπώνονται οι επιδόσεις του ξενοδοχειακού κλάδου για τη βιωσιμότητα και πιο συγκεκριμένα: για την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική ευθύνη και τη σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση.

Στις θεματικές συζητήσεις που ακολούθησαν και συντόνισε η δημοσιογράφος κυρία Κορίνα Γεωργίου παρουσιάστηκαν αναλυτικά ιδέες και προτάσεις για την κατάκτηση όλο και υψηλότερων στόχων βιωσιμότητας καθώς και καλές πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται με επιτυχία από τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στο πλαίσιο του συνεδρίου, συγκέντρωσε το διεθνώς πρωτοποριακό σύστημα περιβαλλοντικής κατάταξης των ξενοδοχείων που σχεδίασε το ΞΕΕ σε συνεργασία με το ΤΕΕ και νομοθέτησε πρόσφατα το υπουργείο Τουρισμού.

LIDL
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ