Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΝ. Χαρδαλιάς: Κεφαλαιώδης η σημασία των νέων τεχνολογιών για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ν. Χαρδαλιάς: Κεφαλαιώδης η σημασία των νέων τεχνολογιών για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Η σημασία των νέων τεχνολογιών για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι κεφαλαιώδης, ιδίως των αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών, τις οποίες πρέπει να εκμεταλλευτούμε σε όλα τα επίπεδα.

Αυτό υπογράμμισε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, χθες Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, σε ομιλία του στην ημερίδα «Τεχνολογία – Καινοτομία, ‘Αμυνα και Στρατηγική», την οποία διοργάνωσε η Σχολή Εθνικής ‘Αμυνας (ΣΕΘΑ), στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην Αθήνα.

«Οι τεχνολογίες αυτές, όπως οι κβαντικές τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και τα αυτόνομα οπλικά συστήματα», συνέχισε, «μπορούν να επηρεάσουν καταλυτικά το πεδίο της μάχης όπως το γνωρίζουμε, με τον ίδιο τρόπο που το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι ενημερωτικοί ιστότοποι και τα συστήματα GPS έφεραν επανάσταση στις οικονομίες και στην καθημερινότητά μας».

«Η εξερεύνηση των δυνατοτήτων και η επένδυση σε τέτοια συστήματα και τεχνολογίες είναι ζήτημα ασφάλειας τόσο εθνικό, όσο και υπερεθνικό, και αφορά επομένως τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και την ΕΕ» πρόσθεσε.

Τόνισε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά και με συνέπεια τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και την ακαδημαϊκή κοινότητα για την προώθηση της καινοτομίας και την εκμετάλλευση των αναδυόμενων και ανατρεπτικών τεχνολογιών στον μέγιστο δυνατό βαθμό, σύμφωνα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις και τις προδιαγραφές των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Η αμυντική μας βιομηχανία τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μια πραγματική αναγέννηση και έχει αναπτύξει μια εντυπωσιακή εξωστρέφεια, όπως αποδεικνύεται από τη συμμετοχή της στις κορυφαίες αμυντικές εκθέσεις στον κόσμο» συμπλήρωσε.

«Συμμετέχουμε επίσης ενεργά στον Επιταχυντή Αμυντικής Καινοτομίας (DIANA) και στο Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ, που στοχεύουν στη διατήρηση της Συμμαχίας στην αιχμή της τεχνολογίας. Παράλληλα συμμετέχουμε σε πολλά φιλόδοξα εγχειρήματα Έρευνας και Ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι ελληνικές εταιρίες συμμετείχαν σε 72 προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης με εθνική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κατά την περίοδο 2019-2022, έναντι κανενός κατά την περίοδο 2015-2019» επισήμανε.

Σε εθνικό επίπεδο, ανέφερε ότι η Ελλάδα κατασκευάζει σήμερα «τα δικά της σύνθετα μη-επανδρωμένα αεροχήματα» ενώ έχει «αποφασιστική συμμετοχή στην αναβάθμιση τόσο εξελιγμένων οπλικών συστημάτων όπως τα αεροσκάφη F-16, τα οποία αναβαθμίζονται στην κορυφαία έκδοση “Viper” με την ενεργό συνεισφορά της ΕΑΒ».

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αθανάσιος Κυριαζής, ο διοικητής της ΣΕΘΑ αντιστράτηγος Σπυρίδων Αλφαντάκης, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί ε.α., διακεκριμένα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και άλλοι.

Η ΣΕΘΑ αποτελεί ανώτατο στρατιωτικό ακαδημαϊκό ίδρυμα, το τελευταίο και υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και της ευρύτερης Δημόσιας Διοίκησης, σε θέματα αμυντικής πολιτικής και εθνικής στρατηγικής. Παράλληλα, λειτουργεί ως επιστημονικός φορέας στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας και δεξαμενή στρατηγικής σκέψης για την υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ