Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝ. Παπαθανάσης: Τριπλασιάσαμε την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων

Ν. Παπαθανάσης: Τριπλασιάσαμε την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων

Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της ως προς την σωστή δημοσιονομική πολιτική, την οικονομική πειθαρχία και τη σοβαρότητα, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με θέμα «Η σημασία της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία».

“Ένας από τους στόχους που έχουμε θέσει κατά την προεκλογική περίοδο, όπως είχαμε υποσχεθεί τον Σεπτέμβριο, είναι η επενδυτική βαθμίδα. Είναι κάτι το οποίο θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό και ακολουθούν νέες αξιολόγησης τον Οκτώβριο από την Standard & Poor’s και τον Νοέμβριο από τη Fitch. Επομένως τηρούμε ακριβώς αυτά τα οποία είχαμε υποσχεθεί και στο πρόγραμμα σταθερότητας και στον προϋπολογισμό έτσι ώστε φέτος το 2023 να πετύχουμε 0,7% πρωτογενές πλεόνασμα κάτι το οποίο απεικονίζει αν θέλετε και την προσπάθειά μας να δείξουμε στις αγορές ότι η Ελλάδα έχει φύγει από το δύσκολο παρελθόν της και βρίσκεται μπροστά σε μία δυναμική αναπτυξιακή πορεία. Αυτό μας δίνει και τη δυνατότητα να μπορέσουμε να έχουμε τους επιπρόσθετους πόρους που απαιτούνται έτσι ώστε σε φυσικές καταστροφές όπως αυτή η οποία συνέβη στη Θεσσαλία να μπορούμε να στηρίξουμε μαζί με τους ευρωπαϊκούς πόρους τους συμπολίτες μας, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις” τόνισε και πρόσθεσε:

“Άμεσα, μετά το πρόβλημα το οποίο ανέκυψε στην Θεσσαλία, ο πρωθυπουργός έστειλε μία επιστολή στην Πρόεδρο Φον Ντερ Λάιεν και ακολούθησε μία επίσκεψη, όπου εκεί πετύχαμε την ευελιξία έτσι ώστε πόροι, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα, είναι πόροι συμπληρωματικοί, θέλω να το τονίσω αυτό, δεν είναι πόροι από το αρχικό πρόγραμμα 2014-2020, είναι πόροι επιπρόσθετοι που είχαν σχεδιαστεί αλλά τελικά δεν θα μπορούσαν να έρθω στην Ελλάδαν έρχονται για να μπορέσουν να καλύψουν ένα κομμάτι από την μεγάλη ζημιά στη Θεσσαλία. Προφανώς αυτό είναι το ένα από τα πολλά προγράμματα στήριξης, όπως είναι το πρόγραμμα το οποίο συμπληρώνεται από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 686 εκατομμυρίων ευρώ και επιπρόσθετα ένα πρόγραμμα, το οποίο έρχεται από το ΕΣΠΑ 2021-2027 που εκεί μας δόθηκε επίσης η ευελιξία να διοχετεύσουμε πόρους ώστε να ενισχύσουμε τις υποδομές και το πρόγραμμα της πρώτης Αρωγής φτάνοντας το ύψος των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων σε 2,25 δισεκ. ευρώ που επιπροσθέτως θα έχουμε και πολύ σύντομα τους πόρους από το Ταμείο Αλληλεγγύης, οι οποίοι ανέρχονται στο 6% επί της δημόσιας δαπάνης των ζημιών και επίσης ένα ακόμα μικρότερο ποσό που προέρχεται από ένα ταμείο της Αγροτικής Αλληλεγγύης.

Έτσι λοιπόν για το ΕΣΠΑ 2014-2020 οι πόροι λειτούργησαν καταλυτικά για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και άλλωστε τριπλασιάσαμε το ρυθμό απορρόφησης στην τετραετία 2019-2023 σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία. Παραλάβαμε την απορρόφηση το 2019 στο 24,5% και σήμερα είμαστε στο 88%, είμαστε στην τρίτη θέση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απορρόφηση πόρων. Σταθερά παραμένουμε στις τρεις πρώτες θέσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια και συνολικά διοχετεύτηκαν στην ελληνική οικονομία, για το θέμα της Υγειονομικής κρίσης κατά την περίοδο του Covid, 9 δισεκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Είμαστε σίγουροι ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος στις 31/12 θα έχουμε απορροφήσει το 100% του προγράμματος 2014-2020. Είναι επιπρόσθετοι φόροι που καταφέραμε και πήραμε πέραν των 20 δισεκατομμυρίων που ήταν το αρχικό πρόγραμμα 2014-2020. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχει παίξει και ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια σαν ένας πυλώνας στήριξης των επιχειρήσεων με πολλά χρηματοδοτικά και εγγυοδοτικά εργαλεία και συγκεκριμένα από το 2019 ως σήμερα πόροι ύψους 3,6 εκατομμυρίων ευρώ ήρθαν στην ελληνική οικονομία. Μέσω του ΤΕΠΙΧ 2, 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ για το ταμείο εγγυοδοσίας Covid και ένα δισεκατομμύριο για το Εξοικονομώ Αυτονομών.

Για το ΕΣΠΑ 2021-2027 υλοποιείται μέσω 9 τομεακών και 13 περιφερειακών προγραμμάτων καθώς και πέντε προγραμμάτων διακρατικής συνεργασίας συνολικού προϋπολογισμού 26,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ενισχύουμε τις 13 περιφέρειες από 5,9 δισεκατομμύρια στο ΕΣΠΑ 2014-2020 σε 8,1 δισεκατομμύρια ευρώ με μία σημαντική αύξηση μεταξύ του ενός προγράμματος και του σημερινού προγράμματος διότι πιστεύουμε ότι οι περιφέρειες απαιτούν τη στήριξη της πολιτείας. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη στην απορρόφηση του προγράμματος ΕΣΠΑ 21-27.

Μετά των νέων δράσεων του ΕΣΠΑ 2021-2027 σημειώνονται οι πρώτες δράσεις του προγράμματος ανταγωνιστικότητας για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ύψος προγράμματος ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Αφορούν, και κάποια από αυτά είναι ανοιχτά ακόμη, την ψηφιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων 300 εκατομμύρια ευρώ. Εδώ παρουσιάζεται μία υστέρηση της δυνατότητας της οικονομίας απορρόφησης πόρων στις ψηφιακές επενδύσεις. Θα δούμε την ανακατανομή των πόρων καθώς προχωρά το πρόγραμμα και την πράσινη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων 700 εκατομμύρια ευρώ, ένα πρόγραμμα που έκλεισε με μεγάλη επιτυχία.

Συνολικά στα προγράμματα αυτά τα δύο την ψηφιακή αναβάθμιση και την πράσινη μετάβαση έχουν υποβληθεί 10.020 αιτήσεις χρηματοδότησης συνολικού ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ με δημόσια δαπάνη 893 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε ακόμη περίπου 130 εκατομμύρια για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, είναι υστέρηση από τις ψηφιακές επενδύσεις.

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο: έχουν εκδοθεί στο νέο πρόγραμμα “ανθρώπινο δυναμικό και κοινωνική συνοχή” 21-27 προσκλήσεις προς χρηματοδότηση ύψους 411 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν ήδη γίνει εντάξεις ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ. Προγραμματίζονται επίσης πολύ σύντομα εντάξεις άνω του μισού δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν προσθέσουμε αυτά τα δύο ταμεία δηλαδή το ΕΣΠΑ 21-27 και το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα παραμένει πρώτη στην Ευρώπη στην κατά κεφαλήν ενίσχυση από ενωσιακούς πόρους.

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0: Προχωρήσαμε ως είχαμε υποχρέωση και τηρώντας πάντα τις απαιτήσεις του κανονισμού του ταμείου στην πρόταση αναθεώρησης, ενώ ταυτόχρονα υποβάλαμε ένα συμπληρωματικό αίτημα για 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, παρουσιάσαμε κάποιες τροποποιήσεις υφιστάμενων δράσεων, μεταθέσεις χρονοστόχων -οροσήμων και κάποιες αλλαγές σε κάποιους προϋπολογισμούς και προσθέσαμε ένα νέο κεφάλαιο, μία απαίτηση 795 εκατομμυρίων ευρώ για το REPowerEU που περιλαμβάνει και επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Έτσι λοιπόν στο πλαίσιο αυτό και στην ευελιξία που μας εδόθη μετά τη συζήτηση που είχαμε με τους επιτρόπους και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσθέσαμε έργα 686 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για τη Θεσσαλία αλλά και ένα τμήμα για τον Έβρο.

Συγκεκριμένα προσθέσαμε 420 εκατομμύρια ευρώ σε αποκατάσταση και επισκευή του οδικού δικτύου που έχει υποστεί ζημιές και για τις γέφυρες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και που γενικά είναι ένα έργο, το οποίο πρέπει να τρέξει γρήγορα για να μπορέσει να επαναλειτουργήσει ορθά η περιοχή. Επίσης προσθέσαμε για το κατεστραμμένο σιδηροδρομικό δίκτυο 180 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε εργασίες ανακατασκευής και πρόσφατα περάσαμε τη διάταξη νόμου έτσι ώστε όλες αυτές οι εργασίες και στο κομμάτι του οδικού δικτύου και για τις γέφυρες και για το σιδηροδρομικό δίκτυο να γίνουν με πολύ γρήγορες διαδικασίες, να μην υπάρχει καθυστέρηση στην ανάθεση των έργων. Επίσης προσθέσαμε 86 εκατομμύρια για τον Έβρο και τη Ροδόπη για τις πρόσφατες πυρκαγιές, κυρίως έργα αντιδιαβρωτικά γιατί πρέπει να προλάβουμε το χειμώνα.

Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με όλα τα υπουργεία και για το κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης και των απορροφήσεων και την στοχοθεσία που έχουμε βάλει για τα ορόσημα αλλά και για τις απορροφήσεις του προγράμματος ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου υπάρχει μία ισχυρή στήριξη με πολλά προγράμματα. Υπάρχουν προγράμματα που τρέχουν για την ενίσχυση των δανείων που λαμβάνονται για τον αναπτυξιακό νόμο κυρίως με επιδοτήσεις 40% του επιτοκίου. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ