Η επιτάχυνση των επενδυτικών σχεδίων είναι βασική προτεραιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθάνασης στο Greek Exports Forum το οποίο φέτος διεξάγεται μαζί με τα Greek Exports Awards 2020.
Ο αναπληρωτής υπουργός στην ομιλία του τόνισε την σημασία που δίνει η κυβέρνηση στους πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθεί το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας την επόμενη ημέρα καθώς και την αναγκαιότητα ανάπτυξης των ΣΔΙΤ, δίνοντας έμφαση στο τρίπτυχο “ανταγωνιστικότητα, αποτελεσματικότητα, εξαγωγές”.
Είναι πολύ σημαντικό, είπε, να δούμε τους πυλώνες που θέλουμε να έχουμε την επόμενη μέρα σχετικά με το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Ο τομέας της μεταποίησης, της ψηφιακής ανάπτυξης, των ιδιωτικών επενδύσεων και της πράσινης ανάπτυξης βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του Ταμείου Ανάπτυξης, όπως είπε, ενώ πρόσθεσε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για την αναθεώρηση του χάρτη των περιφερειακών κρατικών ενισχύσεων καθώς επιδιώκεται να μειωθούν περαιτέρω οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να μην καθυστερεί η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.
Αναφερόμενος στην ανάπτυξη των ΣΔΙΤ, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε: «πρόκειται για ένα από τα καλύτερα συστήματα καθώς είναι πιο αποτελεσματικό, δεν κοστίζει παραπάνω χρήματα ενώ η στήριξή του είναι εγγυημένη από το ταμείο Ανάκαμψης. Είναι πολύ σημαντικό στο επόμενο βήμα να δούμε την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις άμεσες ξένες επενδύσεις και ετοιμάζουμε σχετικό νόμο για όλα αυτά».
Χρ. Δήμας
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, στην ομιλία του σημείωσε ότι «κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε έρευνα αιχμής μέσα από τα προγράμματα Horizon 2020 και Horizon Europ μπορεί να επιστρέψει στην πραγματική οικονομία 11 ευρώ».
Στις προτεραιότητες του υπουργείου, όπως είπε, εκτός από την επιπλέον χρηματοδότηση της έρευνας είναι «η διασύνδεση του κατακερματισμένου Οικοσυστήματος Καινοτομίας».
Σε ό,τι αφορά στις στοχεύσεις του υπουργείου για το μέλλον ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου των τεχνοβλαστών – Spin-Off και στη λειτουργία Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας (T.T.Os) για την ανάδειξη των ευκαιριών για εμπορική εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων έρευνας των Ερευνητικών Κέντρων και των ΑΕΙ.
Σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης αναφέρθηκε στη δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος 5ης γενιάς για τη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο. «Η αντιμετώπιση κρίσιμων φαινομένων όπως (πχ. πυρκαγιές, πλημμύρες, διάσωση ναυαγών ή σκαφών, παράνομη αλιεία, μόλυνση, ασφάλεια συνόρων, σεισμοί κ.α.), απαιτούν μεγάλη προσπάθεια, ανθρώπινους και υλικούς πόρους, ιδιαίτερα στο ευαίσθητο γεωπολιτικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου» όπως εξήγησε.
Σύνδεση της Επιστημονικής Έρευνας με την Αγροτική Παραγωγή
Για τη σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την αγροτική παραγωγή αναφέρθηκε στα εξής:
- Τρεις εμβληματικές δράσεις: δημιουργία Εθνικών Ερευνητικών δικτύων στην αλυσίδα αξίας του Μελιού (3,1 εκατ. ευρώ), του Αμπελιού (2,5 εκατ. ευρώ) και της Ελιάς (1,4 εκατ. ευρώ). Δράση στον τομέα της αγροδιατροφής της περιφέρειας Κρήτης με προϋπολογισμό 850.000 ευρώ
- Παρακολούθηση 185 ενταγμένων έργων για την αγροδιατροφή (84,7 εκατ. ευρώ και 1,1 εκατ. ευρώ συνολική δαπάνη) στη δράση “Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ” (551 φορείς).
- Επτά αιτήσεις χρηματοδότησης για Συνεργατικούς Σχηματισμούς Καινοτομίας της Αγροδιατροφής με προϋπολογισμό 1,4 εκατ. ευρώ. Αναμένεται νέα πρόσκληση ΕΣΠΑ.
- Δημιουργία εμβληματικής ερευνητικής δράσης για το Ελληνικό γενετικό υλικό (προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας).
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι «η γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας συνεισφέρει καθοριστικά στην εξέλιξη του παραγωγικού μοντέλου της χώρας» και πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα ανοίγει ο δρόμος για την σύσταση Κέντρων Ικανοτήτων (Competence Centers). Πρόκειται, όπως εξήγησε, για ένα νέο θεσμό στη χώρα που καλύπτει πραγματικές ερευνητικές ανάγκες των παραγωγικών φορέων σε κρίσιμους τομείς της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, έχουν κατατεθεί 17 προτάσεις από το σύνολο των Ε&Τ φορέων και ξεκινά άμεσα η αξιολόγηση.
ΟΑΕΠ
Ο γενικός διευθυντής, του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) Γρηγόρης Σταματόπουλος ανέφερε στην ομιλία του ότι ο ΟΑΕΠ έρχεται να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργούνται από τις νέες συνθήκες λόγω της πανδημίας και με νέα προϊόντα μέσα στο 2021. Αυτή τη στιγμή καταγράφεται μικρή αύξηση, που είναι μία θετική τάση, όπως σημείωσε και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο μεταρρύθμισης του οργανισμού. Θα είμαστε πολύ δυνατοί στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού. Πρέπει να επιταχύνουμε. Προσδοκούμε να αυξήσουμε το δίκτυο των εξαγωγών. Θα εισάγουμε νέα προϊόντα σε επίπεδο ασφάλισης, αντασφάλισης, εγγύησης κ.ά. Θεωρώ ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα παρουσιάσουμε τη νέα εικόνα του οργανισμού».
Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζα (ΕΑΤ) Αθηνά Χατζηπέτρου σημείωσε από την πλευρά της ότι, το 2020 ήταν μία χρονιά -καμπή. «Ενώ ήμασταν σε φάση να φτιάξουμε νέο οργανόγραμμα, αναγκαστήκαμε να λειτουργήσουμε υποστηρικτικά και άμεσα» όπως είπε και πρόσθεσε: «ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να δώσουμε 17.500 δάνεια και φθάσαμε τα 33.000 με 8,5 δισ. και αυτή η τάση θα συνεχιστεί και το 2021. Προσπαθούμε να είμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί. Φέτος είναι η χρονιά ορόσημο για να αλλάξουμε το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας».
Η ίδια συνέχισε λέγοντας: «Στην Αναπτυξιακή τράπεζα κάναμε ένα μεγάλο άλμα, αλλάζοντας το μοντέλο που δουλεύαμε. Το εξαγωγικό μοντέλο και η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας. Τα προϊόντα που έχουμε έτοιμα καλύπτουν ήδη το πρώτο εξάμηνο ενώ θα φτιάξουμε ένα νέο προϊόν για την συνένωσ πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Στόχος είναι να ξεπεράσει τα 10-11 δισ. ευρώ το σύνολο των χορηγήσεων δανείων μέχρι το τέλος του 2021. Να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Εξαρτάται από εμάς να μπορέσουμε να απορροφήσουμε την ταχύτητα της ανάπτυξης».
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ