Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝ. Παπαθανάσης: Η Ελλάδα είναι παρούσα στην ανάπτυξη τεχνολογίας αιχμής

Ν. Παπαθανάσης: Η Ελλάδα είναι παρούσα στην ανάπτυξη τεχνολογίας αιχμής

«Μετά την συμμετοχή μας στο Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) “Μπαταρίες” προστίθεται και η “Μικροηλεκτρονική”. Η Ελλάδα είναι παρούσα στην ανάπτυξη τεχνολογίας αιχμής».
Αυτό σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης σε ανάρτησή του στο twitter με αφορμή ότι το αμέσως προσεχές διάστημα, θα δημοσιεύσει το υπουργείο, την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στο IPCEI «Μικροηλεκτρονική».
Αναλυτικά, σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του με τίτλο «Συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στο Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Important Project of Common European Interest – IPCEI) στη βιομηχανική αλυσίδα αξίας, Μικροηλεκτρονική» αναφέρονται τα εξής:
Οι αλυσίδες αξίας, μέσω της πρωτοβουλίας «Στρατηγικό Forum για τα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των κρατών-μελών και των παραγωγικών εταίρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αναδειχθεί ως βασικός μοχλός προώθησης της ευρωπαϊκής βιομηχανικής και επενδυτικής πολιτικής.
Η «Μικροηλεκτρονική» έχει αναδειχθεί ως μία από τις στρατηγικές αλυσίδες αξίας πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για την οποία προετοιμάζεται το δεύτερο κατά σειρά Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI). H σημασία της επιβεβαιώθηκε με την πρόσφατη Διακήρυξη «Declaration: A European Initiative on Processors and semiconductor technologies», την οποία υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης στις 7 Δεκεμβρίου 2020.
Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναγνωρίζοντας τη σημασία των Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος στην οικονομία, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, θα δημοσιεύσει Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος μη δεσμευτικού χαρακτήρα για τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στο Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος- ΣΕΚΕΕ (Important Project of Common European Interest – IPCEI) στο πεδίο της αλυσίδας αξίας της «Μικροηλεκτρονικής».
Σκοπός της Πρόσκλησης είναι η στάθμιση της δυνατότητας της χώρας για συμμετοχή στο σχεδιαζόμενο IPCEI Μικροηλεκτρονική ΙΙ.
Σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο άρθρο 107, παρ. 3 (β) της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χρηματοδότηση των έργων IPCEI είναι συμβατή με την εσωτερική αγορά. Η Ανακοίνωση 2014/C 188/02 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Κριτήρια για την ανάλυση της συμβατότητας με την εσωτερική αγορά των κρατικών ενισχύσεων για την προώθηση της υλοποίησης σημαντικών έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος» ορίζει τα IPCEIs ως ενιαία και ολοκληρωμένα έργα, αποτελούμενα από επιμέρους έργα τα οποία βασίζονται σε συνεκτική συστημική προσέγγιση, είναι συμπληρωματικά μεταξύ τους και επιδιώκουν την επίτευξη ενός κοινού και σημαντικού ευρωπαϊκού στόχου στο πλαίσιο υλοποίησης της πράσινης συμφωνίας και της ψηφιακής μετάβασης, καθώς και της νέας βιομηχανικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία θα δημοσιευθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, συνιστά τη πρώτη /εναρκτήρια φάση για τη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στο IPCEI «Μικροηλεκτρονική» και δεν δεσμεύει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των προτάσεων που θα υποβληθούν.
Προκειμένου για τη συμμετοχή τους στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν προτάσεις που να αφορούν στην αλυσίδα αξίας «Μικροηλεκτρονική» και να ικανοποιούν αφενός τους στόχους και τις προτεραιότητες που τίθενται με τη Διακήρυξη «Declaration: A European Initiative on Processors and semiconductor technologies» και αφετέρου τους όρους και τις προϋποθέσεις της Ανακοίνωσης 2014/C 188/02 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οδηγίες σχετικές με την υποβολή των προτάσεων, θα περιλαμβάνονται στην Πρόσκληση.
Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα εξεταστούν ως προς τη συμβατότητά τους με τα ανωτέρω και, εφόσον ανταποκρίνονται, θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στις επόμενες φάσεις σχεδιασμού και διαμόρφωσης του ευρωπαϊκού έργου IPCEI (εντός του 2021), αρχής γενομένης με τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκή εκδήλωση δικτύωσης (match-making event), δεδομένου ότι ένα ολοκληρωμένο έργο IPCEI πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερα του ενός κράτη μέλη. Τα οφέλη του δεν πρέπει, άλλωστε, να περιορίζονται στα κράτη- μέλη που παρέχουν χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις τους που συμμετέχουν στο εν λόγω έργο, αλλά απαιτείται να διαχέονται σε σημαντικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν ερωτήσεις στη γενική γραμματεία Βιομηχανίας, Γενική Διεύθυνση Βιομηχανικής και Επιχειρηματικής Πολιτικής, Διεύθυνση Επιχειρηματικής Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις mexa_a@ggb.gr και Rekkas_t@ggb.gr.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ