Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΝ. Καραμούζης: Το άνοιγμα στο facility management και τα 40 εκατ. σε...

Ν. Καραμούζης: Το άνοιγμα στο facility management και τα 40 εκατ. σε νέες επενδύσεις το 2022

Νέες μεγάλες επενδύσεις συνολικής αξίας 40 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίου μεγέθους ελληνικές εταιρείες αγροδιατροφικού τομέα, τροφίμων, logistics, ξενοδοχεία, φύλαξη κτηρίων και κτηνιατρικά προϊόντα δρομολογεί για το πρώτο 4μηνο του 2022 το επενδυτικό fund SMERemediumCap (SMERC).

Αυτό αποκάλυψε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της εξαγοράς της Engie Hellas από το SMERC ο επικεφαλής του επενδυτικού σχήματος Νίκος Καραμούζης,  πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και επί σειρά ετών κορυφαίο στέλεχος των Eurobank και Εθνική Τράπεζα.

«Δίνουμε στον αγροτικό τομέα και στον κλάδο τροφίμων μεγάλη σημασία, όπως και στα logistics, σε μεσαίου μεγέθους βιομηχανικές επιχειρήσεις που έχουν περιθώρια ανάπτυξης, πιστεύουμε σε όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής», τόνισε ο κ. Καραμούζης.

Ο ίδιος τόνισε πως το fund έχει επενδύσει έως τώρα 10 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά έχει συγκεντρώσει και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 143 εκατομμυρίων ευρώ από 42 θεσμικούς, εταιρικούς και ιδιώτες επενδυτές. H εξαγορά της Engie Hellas που μετονομάζεται σε Cordia (καθώς αποσχίστηκε από το διεθνή μητρικό όμιλο), είναι η δεύτερη που κάνει το SMERC, καθώς είχε προηγηθεί η εξαγορά της εταιρείας Krop με έδρα την Άρτα, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εξαγωγή φρούτων.

Η Krop, μολονότι ιδρύθηκε μόλις το 2011, έχοντας δηλαδή πορεία δέκα ετών, εντούτοις έχει επιδείξει εξαιρετικές επιδόσεις, εξάγοντας περίπου 25 εκατ. κιλά φρούτων ετησίως, συμπεριλαμβανομένων εσπεριδοειδών, καρπουζιών και ακτινίδιων.

Τεράστια περιθώρια η αγορά του facility management

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εξαγοράς της Engie Ελλάς τονίστηκαν τα τεράστια περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης που έχει στην Ελλάδα ο ευρύτερος – αλλά εν πολλοίς ανώριμος ακόμη – κλάδος του facility management, δηλαδή οι καθετοποιημένες υπηρεσίες συντήρησης κτηρίων, οργανισμών, εμπορικών κέντρων, αεροδρομίων κ.λπ.

Η Engie Hellas αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παίχτες στο χώρο του facility management στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία. Προσφέρει όλο το φάσμα των υπηρεσιών facility management και τεχνικής συντήρησης σε πολλές και σημαντικές κτιριακές εγκαταστάσεις.

Αναφερόμενος στην αγορά του facility management στην Ελλάδα ο κ. Καραμούζης επισήμανε πως «είναι μια κατακερματισμένη αγορά, που αποτελείται από πολλές μικρές εταιρείες. Από το σύνολο της αγοράς που φτάνει το 1,3 δισ. ευρώ, η μεγαλύτερη εταιρεία έχει τζίρο 40-45 εκατ. ευρώ, δηλαδή καμιά εταιρεία δεν έχει μερίδιο άνω του 5%. Πρέπει να δημιουργηθούν μεγαλύτερα σχήματα ώστε να μπορέσουν να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο και να προσφέρουν πιο πλήρεις υπηρεσίες».

Συνάμα, η ελληνική αγορά του facility management αποτελεί μόλις το 0,8% του Α.Ε.Π. έναντι 2% σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων (ΙFM) αποτελούν το 3% της ελληνικής αγοράς έναντι 12% παγκοσμίως.

Από το 1,3 δισ. ευρώ της αγοράς, οι υπηρεσίες καθαρισμού είναι η μεγαλύτερη κατηγορία με αξία 590 εκατ. ευρώ, οι υπηρεσίες φύλαξης (Security) έρχονται δεύτερες με 430 εκατ. ευρώ, οι τεχνικές υπηρεσίες στην 3η θέση με 310 εκατ. ευρώ, ενώ 70 εκατ. ευρώ είναι λοιπές υπηρεσίες.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει η Engie Ελλάς

Στόχος της επένδυσης του SMERC στην Engie είναι να καταστεί ένας πρωτοπόρος οργανισμός στον κλάδου, που θα παρέχει ολοκληρωμένες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του facility management, μέσω οργανικής ανάπτυξης και νέων επενδύσεων και συνεργασιών.

Η Engie Hellas αποτέλεσε θυγατρική εταιρεία του διεθνούς ομίλου Engie για πάνω από δύο δεκαετίες, όμως λόγω αλλαγής στρατηγικής αποχώρησε από την Ελλάδα.

Το core business της Engie Ελλάς είναι η τεχνική συντήρηση, όμως πλέον προσφέρει και ενεργειακές λύσεις, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, συμβουλευτικές υπηρεσίες για εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ έχει και ένα κομμάτι στο management. Έχει πανελλαδική κάλυψη, με συνεργάτες και στη Θεσσαλονίκη, ενώ προσφέρει ακόμη IoT λύσεις, καθαρισμό και φύλαξη κτιρίων κ.λπ.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Engie Ελλάς Στέλιος Κουρατολος, «το facility management έχει απεριόριστη γκάμα υπηρεσιών. Εκεί που βλέπουμε μεγάλο περιθώριο είναι το ενεργειακό, εκεί βοηθούμε στην καλύτερη λειτουργία και στην εξοικονόμηση κόστους για τις εταιρείες». Η Engie Hellas απασχολεί 220 εργαζόμενους, το 2020 έκανε κύκλο εργασιών 20,4 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτει πολλαπλές πιστοποιήσεις ISO στο υψηλότερο επίπεδο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ