«Η πρόληψη μελλοντικών πανδημιών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, στην «Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την ετοιμότητα σε περίπτωση πανδημίας» του CEPI. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την απώλεια περισσότερων ανθρώπινων ζωών. Ο κόσμος δεν μπορεί να ξαναζήσει φόβο και αβεβαιότητα», σημείωσε.
«Η προηγούμενη περίοδος έχει μεταμορφώσει τη ζωή μας», τόνισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Η ανάγκη για μία συντονισμένη παγκόσμια αντίδραση είναι πιο εμφανής από ποτέ. Η παραγωγή και η δίκαιη διανομή των εμβολίων είναι -και πρέπει να είναι- ο κύριος στόχος μας».
Όπως υπενθύμισε ο υπουργός, η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι μπορεί για να συμβάλει σε αυτήν τη συλλογική προσπάθεια με τη δωρεά περισσότερων από 7 εκατομμυρίων δόσεων, είτε διμερώς είτε μέσω της COVAX, ενώ έχει συνεισφέρει 3 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του COVAX.
«Αυτή είναι μία απτή απόδειξη της αλληλεγγύης της Ελλάδας. Είναι επίσης ένα μέσο για να χτίσουμε γέφυρες και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να έρθουν οι λαοί πιο κοντά», επεσήμανε.
Επίσης, κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στη Σενεγάλη, όπου επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Παστέρ του Ντακάρ και ενημερώθηκε για τις δυνατότητες παραγωγής εμβολίων. «Πρόκειται για ενθαρρυντικές ενδείξεις. Είναι ενδείξεις ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προετοιμαστούμε για το μέλλον», υπογράμμισε.
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε, ακόμη, τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει το CEPI στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Η Ελλάδα είναι υπερήφανη που συνέβαλε στους στόχους του Συνασπισμού με δωρεά 1,5 εκατομμυρίου ευρώ», σημείωσε.
«Υποστηρίζουμε το πεντανετές σχέδιο του Συνασπισμού για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των εμβολίων, καθώς και τη δυνατότητα δίκαιης και ισότιμης πρόσβασης σε αυτά», κατέληξε ο κ. Δένδιας.