«Βρισκόμαστε στο στάδιο εξέτασης ενός συνόλου προτάσεων και μέτρων για την αντιμετώπιση της μειωμένης ελκυστικότητας των στρατιωτικών σχολών», σημειώνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Στο ίδιο έγγραφο, ο Νίκος Δένδιας δηλώνει ότι προκρίθηκε η ανάθεση έρευνας σε εταιρία δημοσκοπήσεων, λόγω της εξειδίκευσης και της τεχνογνωσίας που διαθέτουν οι επαγγελματίες ιδιωτικοί φορείς στη διεξαγωγή ερευνών. Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης με θέμα «Εταιρίες δημοσκοπήσεων και στο στράτευμα θα διαμορφώνουν πολιτική;».
Την ερώτηση είχε καταθέσει ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Στυλιανός Φωτόπουλος επικαλούμενος δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο «η εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion Poll ανέλαβε, καθ΄ υπόδειξη του ΥΠΕΘΑ, έρευνα, η οποία στόχευε στην έκδοση αποτελεσμάτων, σχετική με τις μαζικές παραιτήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και της αδιαφορίας της νεολαίας για αυτές».
Όπως ανέφερε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, η έρευνα διεξήχθη το τρίμηνο Αύγουστος – Σεπτέμβριος – Οκτώβριος με θέμα: «Ελκυστικότητα στρατιωτικού επαγγέλματος – Παράγοντες που ενθαρρύνουν ή αποθαρρύνουν τους νέους να δηλώσουν κάποια στρατιωτική σχολή». Τα δε αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν στις 20 Νοεμβρίου ενώπιον της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας. Εξ αυτών συμπεραίνεται ότι τα αίτια τόσο της αποθάρρυνσης των νέων προς ένταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και των παραιτήσεων των εν ενεργεία στρατιωτικών είναι κατά φθίνουσα πορεία δυναμικής αυτών το μισθολογικό, οι συνεχείς μεταθέσεις και η έλλειψη δυνατότητας αλλαγής επαγγέλματος, ανέφερε ο κ. Φωτόπουλος και καλούσε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να εκθέσει τους λόγους που έκρινε ότι μια ιδιωτική εταιρεία δημοσκόπησης ήταν απαραίτητο να διεξάγει την αναφερόμενη έρευνα, «όταν είναι δεδομένο ότι τα αποτελέσματα που εξήχθησαν εξ αυτής είναι παγκοίνως προ πολλού γνωστά».
Ο βουλευτής καλούσε επίσης τον Νίκο Δένδια να απαντήσει:
– Τι θα πράξει από τούδε και στο εξής, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαίωσαν τα από καιρού γνωστοποιηθέντα αίτια τόσο των παραιτήσεων των εν ενεργεία στρατιωτικών όσο και της αποστροφής των νέων μας από τις Ε.Δ. και
-ποιο ήταν το κόστος της έρευνας και πότε κατεβλήθη από το ΓΕΕΘΑ στην ιδιωτική εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion Poll;
«Όπως με πληροφόρησαν οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου, σας γνωρίζω ότι ο κυριότερος λόγος, που προκρίθηκε η ανάθεση της υπόψη έρευνας σε εταιρία δημοσκοπήσεων, είναι η εξειδίκευση και η τεχνογνωσία που έχουν οι επαγγελματίες ιδιωτικοί φορείς στην διεξαγωγή ερευνών, τα αποτελέσματα των οποίων εξάγονται με επιστημονικές μεθόδους», απαντά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και συνεχίζει: «Επί του παρόντος, βρισκόμαστε στο στάδιο εξέτασης ενός συνόλου προτάσεων και μέτρων που διαμορφώθηκαν με στόχο την αντιμετώπιση της μειωμένης ελκυστικότητας των στρατιωτικών σχολών, βάσει των αποτελεσμάτων της εν λόγω έρευνας. Υπενθυμίζεται δε, ότι παρόμοια μέτρα ανακοινώθηκαν προσφάτως από το υπουργείο σε συνεργασία με το υουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Ειδικότερα, χορηγήθηκε σημαντική αύξηση στην αποζημίωση των σπουδαστών παραγωγικών σχολών από 01-01-2025 και επιπλέον αποφασίστηκαν οι εξής παρεμβάσεις:
1. Η δυνατότητα εισαγωγής από 3 Επιστημονικά Πεδία (κατευθύνσεις) και από τα ΕΠΑΛ σε ποσοστό 10%.
2. Η παροχή ακαδημαϊκής ταυτότητας στο σύνολο των σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές.
3. Η βελτίωση των κτιριολογικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.
4. Οι νέες δυνατότητες για έρευνα, εξειδίκευση και εξέλιξη στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030.
5. Η διενέργεια εκστρατείας ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού»
Στο ερώτημα ποιό ήταν το κόστος έρευνας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απαντά: «Ως πληροφορούμαι, το συνολικό κόστος της ως άνω ανάθεσης ανήλθε στο ποσό των 37.200 ευρώ, το οποίο εξοφλήθηκε από το ΓΕΕΘΑ στην ανάδοχο εταιρεία μετά την ολοκλήρωση της έρευνας».