Την προσπάθεια της Κύπρου να αποτελέσει ένα μοντέρνο και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό κέντρο, επισημαίνοντας ωστόσο τις πρωτοφανείς προκλήσεις που θέτει η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, τόνισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Συνέδριο του Economist (16th CYPRUS SUMMIT- Europe: Putting solidarity to the test- Cyprus: In need of a new growth model?) ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε δε ότι, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας σε εξέλιξη, οι προκλήσεις αφορούν, όχι μόνο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και του βιοτικού επιπέδου και εν τέλει και της ίδιας της κοινωνικής συνοχής. Τόνισε ότι η συλλογική αντιμετώπιση και ο επιμερισμός των βαρών είναι υψίστης σημασίας για να επιτύχει η Ευρώπη την βέλτιστη αντιμετώπιση του φαινομένου. Εξήρε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προσπάθειές της να εξασφαλίσει εμβόλια για το σύνολο του Ευρωπαϊκού πληθυσμού. Για την Κυπριακή οικονομία τόνισε ότι αναμένεται σημαντική ανάκαμψη το 2021, μετά από μία δύσκολη χρονιά όπου η χώρα χρειάστηκε να κάνει χρήση αποθεμάτων που είχε δημιουργήσει με ιστορικά πλεονάσματα. Η ανάκαμψη θα βασιστεί, είπε, εν μέρει και στα χρήματα που διασφάλισε η Κύπρος από την ΕΕ μέσω των προγραμμάτων SURE και RRF. Παρότι η προτεραιότητά μας παραμένει η πανδημία, είπε ο κ. Αναστασιάδης και η μετά – Covid εποχή περιλαμβάνει παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή που απαιτούν παγκόσμια ανταπόκριση και ενισχυμένες συμμαχίες. Κατέληξε λέγοντας ότι δυστυχώς η Τουρκία συστηματικά και συνειδητά κλιμακώνει εντάσεις με ενέργειες που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.
Έκλεισε εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Τουρκία κάποια στιγμή θα αντιληφθεί ότι πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες διαλόγου. Η προτεραιότητά μας, είπε, παραμένει η επανένωση του νησιού σε μία ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική αλλά ανεξάρτητη χώρα.