Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΝόμος είναι το δίκιο του... εργάτη και κλείσαμε την Επίδαυρο!

Νόμος είναι το δίκιο του… εργάτη και κλείσαμε την Επίδαυρο!

Δεν είναι λίγες οι φορές που άνθρωποι, οι οποίοι έχουν ταξιδέψει από την άλλη άκρη του κόσμου, έχουν βρει πόρτες μουσείων κλειστές, γιατί – όπως είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – νόμος είναι το δίκιο του εργάτη.

Αυτό λοιπόν το δίκιο του εργάτη, σε συνδυασμό με την …ευελιξία του Υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Θεάτρου, πέτυχαν το ακατόρθωτο: να ακυρώσουν την παράσταση Μήδεια στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Οι εργαζόμενοι είχαν κηρύξει στάση εργασίας, από τις 8 το βράδυ έως τις 12 τα μεσάνυχτα, ζητώντας αύξηση της αποζημίωσης για την εκτός έδρας εργασία από τα 95 ευρώ στα 115 ευρώ ημερησίως, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2022. Παρά το γεγονός ότι το αίτημά τους έγινε δεκτό, η στάση εργασίας έγινε, η παράσταση ακυρώθηκε και εμείς γίναμε ρεζίλι.

Ιδού τι ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι, για να καταλάβετε σε τι θέατρο του παραλόγου ζούμε:«Πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε τις προφορικές δεσμεύσεις του υπουργείου όταν εκκρεμεί ακόμα η αποζημίωση ειδικού σκοπού των εγγεγραμμένων στο μητρώο καλλιτεχνών, μετά τις 10 Ιανουαρίου, για τις αποζημιώσεις του καλοκαιριού 2021, αλλά και τα ένσημα του μητρώου καλλιτεχνών του 2021, όπως και τότε είχε δεσμευτεί;» . Δηλαδή – για να καταλάβουμε – η ηγεσία του Υπουργείου και του Εθνικού είναι αναξιόπιστη; Και εάν αυτό πράγματι συμβαίνει αγαπητοί συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, γιατί σας φταίνε οι θεατές τους οποίους και τιμωρείτε; Γιατί γίνατε η αιτία να ακυρωθεί η παράσταση;

Οσο για το Υπουργείο από τη μεριά του αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι ” το Εθνικό Θέατρο στήριξε από την πρώτη στιγμή το αίτημα των εργαζομένων για αύξηση των ποσών των εκτός έδρας αποζημιώσεων, έχοντας την υποστήριξη τόσο όλου του Διοικητικού Συμβουλίου, όσο και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Γιάννη Μόσχου. Η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ανταποκρίθηκε θετικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεσμευόμενη ρητά −και δημόσια− για την ικανοποίηση του αιτήματος, διασφαλίζοντας μάλιστα αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου. Παρόλα αυτά το Σωματείο Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών μέχρι τελευταία στιγμή επέμειναν σε στάσεις εργασίας την ημέρα της πρεμιέρας της Μήδειας, αν και το αίτημα έχει ήδη ικανοποιηθεί».

Δηλαδή – εάν κατάλαβα – για το Υπουργείο όλα είναι ένα καπρίτσιο των εργαζομένων του Εθνικού;

Πάμε καλά; Και γιατί δεν τους το υπέγραψαν το χαρτάκι να τελειώνουμε και ξεφτιλιζόμαστε διεθνώς; Μάλλον χάθηκε ο κοινός νους…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ