Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΝυκτωρ, η υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Νυκτωρ, η υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Οι υπουργοί Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης και Γ. Παπαναστασίου υπέγραψαν αργά τη βράδυ της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου, διακρατική συμφωνία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου.

Ουσιαστικά, η διακρατική συμφωνία ήρθε σε συνέχεια της έκδοσης της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου με τις σχετικές τροποποιήσεις όπως διαμορφώθηκαν μετά την πολιτική συμφωνία Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή η ΡΑΕΚ ενέκρινε σε μαραθώνια συνεδρίαση τα όσα συμφωνήθηκαν στην Αθήνα και προέβλεπαν, την ανάκτηση 125 εκατ ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ κατά τη φάση της κατασκευής και την παράταση της εγγυημένης απόδοσης του έργου, 8,3% (Premium WACC) από τα 12 στα 17 χρόνια.

Συγκεκριμένα η ρυθμιστική αρχή υιοθέτησε δύο αλλαγές: Την έναρξη ανάκτησης εξόδων από τον φορέα υλοποίησης από το 2025 μέχρι και το 2029, έναντι 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο, τα οποία θα αποκόπτονται από τους καταναλωτές αλλά θα επιστρέφονται σε αυτούς με κρατική επιδότηση, που θα διατίθεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρισμού.

Επίσης, παρατάθηκε για 17 χρόνια η παραχώρηση προνομιακού ποσοστού απόδοσης κεφαλαίου (8.3%) στον φορέα υλοποίησης.

Με βάση, δε, αρμόδιες πηγές του ΑΔΜΗΕ μένει να διασαφηνιστεί η έκδοση της ρυθμιστικής απόφασης για το ύψος του εσόδου με αρχή το 2025.

Πληροφορίες θέλουν αυτή να εκδίδεται εκτός απροόπτου από τη ΡΑΕΚ την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.

Πάντως ήδη έχει καθοριστεί η μεθοδολογία του εσόδου.

Πάντως όλη συμφωνία για το έργο και κυρίως το πλαίσιο επιμερισμού του γεωπολιτικού ρίσκου θα περάσει μέσα από τη Βουλή.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ