Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΝτόναλντ Τραμπ: Εκτιμώ τα σχόλια του Έλληνα πρωθυπουργού για την επίτευξη αμοιβαίας...

Ντόναλντ Τραμπ: Εκτιμώ τα σχόλια του Έλληνα πρωθυπουργού για την επίτευξη αμοιβαίας επωφελούς λύσης στο θέμα των δασμών

«Τον ξέρω, είναι καλός άνθρωπος. Εκτιμώ τα σχόλιά του» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενος στην εκτίμηση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη δυνατότητα μιας αμοιβαίας επωφελούς λύσης στο θέμα των δασμών μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε για τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μητσοτάκης στην αμερικανική ιστοσελίδα Breitbart News. Στην απάντησή του, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχει προοπτική για την επίτευξη δίκαιων εμπορικών συμφωνιών με όλους τους εταίρους των ΗΠΑ.

«Ναι, μια συμφωνία μπορεί να γίνει με την οποιαδήποτε χώρα. Μια συμφωνία θα γίνει και με την Κίνα. Μια συμφωνία θα γίνει με όλους. Θα είναι δίκαιες συμφωνίες. Θέλουμε δίκαιες συμφωνίες για όλους», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Η συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη στο Breitbart News

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει στο Breitbart News ότι στο θέμα των δασμών υπάρχει ένα ευρωπαϊκό μήνυμα και ένα ελληνικό μήνυμα. Όσον αφορά το ευρωπαϊκό μέτωπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας αμοιβαίας επωφελούς εμπορικής συμφωνίας.

Όπως σημείωσε, «υπάρχει ακόμα περιθώριο για διαπραγματεύσεις πριν εξετάσουμε οποιαδήποτε σημαντικά ανταποδοτικά μέτρα, πέρα από αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα (σ.σ. σχετικά με προγενέστερους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο), τα οποία, ούτως ή άλλως, ήταν η αναμενόμενη αντίδραση της ΕΕ». 

Ερωτηθείς για το μήνυμα που θα έστελνε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση, καθώς, όπως εξήγησε, η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ σημαντική για τις ΗΠΑ και η αμερικανική είναι αντιστοίχως σημαντική για την Ευρώπη. 

Όσον αφορά την Ελλάδα και τη στρατηγική συνεργασία στο πλαίσιο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία του διαδρόμου IMEEC (Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης). 

«Όταν κοιτάζω τον IMEEC (Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης), η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας, μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου και της ισχυρότερης δημοκρατίας. Για γεωπολιτικούς, οικονομικούς λόγους, η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Η αμερικανική κυβέρνηση βλέπει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία με θετικό πρόσημο υπό το πρίσμα του οικονομικού ανταγωνισμού με την Κίνα και μάλιστα το συγκεκριμένο θέμα είχε συζητηθεί κατά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Μάρκο Ρούμπιο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός σημείωσε στο Breitbart News ότι έχει συνεργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ στο παρελθόν και ότι μπορεί να συνεργαστεί και πάλι πολύ καλά μαζί του για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ