Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΝομοθετικές βελτιώσεις για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης εξήγγειλε η Ν. Κεραμέως

Νομοθετικές βελτιώσεις για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης εξήγγειλε η Ν. Κεραμέως

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε στο 6ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης, με τίτλο «Το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της Επαγγελματικής Ασφάλισης», που διοργανώνεται από την Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ) και την ethosEVENTS, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.

Στον χαιρετισμό της, η κ. Κεραμέως, με αφορμή και την ατζέντα του συνεδρίου, παρουσίασε το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της επαγγελματικής ασφάλισης σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πάνω σε τρεις πυλώνες.

Ειδικότερα, χαρακτήρισε τον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης «παράγοντα ευημερίας της ελληνικής κοινωνίας» και στάθηκε ιδιαίτερα στη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την επαγγελματική ασφάλιση με τον Ν. 5078/2023, ο οποίος «έκανε πολύ σημαντικά βήματα για τον θεσμό, προβλέποντας συγκεκριμένες διαδικασίες, σύγχρονους κανόνες, φορολογικά κίνητρα για αποταμίευση και παροχή σύνταξης και, βεβαίως, την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος από την 1η/1/2025».

Μάλιστα, αναφέρθηκε στην εμβληματική, όπως την χαρακτήρισε, πρωτοβουλία και μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, που αφορά στη δημιουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

«Στη σημερινή συγκυρία, η ενίσχυση της κεφαλαιοποιητικής διάστασης του ασφαλιστικού συστήματος είναι μονόδρομος», σχολίασε η κ. Κεραμέως, «όχι μόνο για τη βιωσιμότητα του συστήματος, αλλά και για την ενίσχυση συνολικά της εθνικής οικονομίας. Δημιουργώντας το ΤΕΚΑ, αλλάζουμε νοοτροπία, βάζουμε το κεφαλαιοποιητικό σύστημα μέσα στην “καρδιά” του ασφαλιστικού μας συστήματος και δημιουργούμε κεφάλαιο, μέρος του οποίου επενδύεται στην ελληνική οικονομία, οδηγώντας σε ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη».

«Την αποτελεσματικότητα συνολικά των πρωτοβουλιών αυτών καταδεικνύει η δυναμική που αναπτύσσουν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) στη χώρα μας», δήλωσε η υπουργός Εργασίας.

Στη συνέχεια, η κ. Κεραμέως τόνισε και τη συγκυρία των έντονων δημογραφικών προκλήσεων για την Ελλάδα, αλλά και για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, όπου σημειώνεται παράλληλα υπογεννητικότητα, πληθυσμιακή γήρανση, αύξηση του προσδόκιμου ζωής. «Είναι σαφές ότι η ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης αποτελεί βασικό εργαλείο ενίσχυσης της ασφαλιστικής κάλυψης και της αποταμίευσης των εργαζομένων», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας, επιμένοντας στη διαφάνεια, στην αξιοπιστία, αλλά και στην ενίσχυση της κουλτούρας αποταμίευσης, η οποία, σύμφωνα με την ίδια, αλλάζει σταδιακά από την πολύ μικρή ηλικία, εξαλείφοντας τις προβληματικές νοοτροπίες δεκαετιών.

Η τρίτη σκέψη που ανέπτυξε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είχε να κάνει με τη χαμηλή βάση που ξεκίνησαν τα ΤΕΑ στην Ελλάδα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

«Ωστόσο, συγκριτικά με τα διεθνή στοιχεία, ο δρόμος μπροστά δείχνει ότι έχουμε πάρα πολύ σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Αυτό είναι απολύτως λογικό, δεδομένου ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι ένα ζωντανός οργανισμός και οι εξελίξεις, οι διεθνείς πρακτικές, αλλά και η εμπειρία λειτουργίας των ΤΕΑ στη χώρα μας, δείχνουν τον δρόμο για παρεμβάσεις, που είναι απαραίτητο να γίνουν για την περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργικότητας, της εμπιστοσύνης και της ευελιξίας του συστήματος επαγγελματικής ασφάλισης. Στην προσπάθεια αυτή, είναι πάρα πολύ κρίσιμος ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδας», είπε η κ. Κεραμέως.

Και συνέχισε: «Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αυτής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, επεξεργαζόμαστε βελτιώσεις στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, τις οποίες θα συζητήσουμε σε δημόσιες διαβουλεύσεις, προτού αυτές φτάσουν στη Βουλή. Θέλουμε οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου να βασίζονται σε εμπειρίες εφαρμογής και σε τεχνική τεκμηρίωση. Η συμβολή όλων σας και όλων των φορέων σε αυτήν τη διαδικασία θα είναι πάρα πολύ κρίσιμη. Από αυτό εδώ το βήμα, λοιπόν, απευθύνω ένα κάλεσμα για προτάσεις».

«Επιθυμούμε να επιφέρουμε τις απαραίτητες νομοθετικές βελτιώσεις, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, θα διασφαλίζουν την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου πλαισίου επαγγελματικής ασφάλισης και θα εμπεδώνουν τη δικαιοσύνη και την ισότητα σε σχέση με τις διαθέσιμες επιλογές. Ο διαρκής στόχος μας παραμένει η ενίσχυση της τεχνικής θωράκισης ενός πλαισίου, το οποίο θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των εργαζομένων και θα ενισχύει την κεφαλαιοποιητική διάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, μαζί με την ενθάρρυνση και τη διευκόλυνση της μακροχρόνιας συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, μέσω των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης», κατέληξε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

LIDL
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ