Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΝέο πλαίσιο για ενισχύσεις στην αποθήκευση ενέργειας

Νέο πλαίσιο για ενισχύσεις στην αποθήκευση ενέργειας

Από τις αρχές της νέας χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης με βάση το νέο πλαίσιο για την δημιουργία υποδομών αποθήκευσης, που κάποιες από αυτές μάλιστα αναμένεται να επιδοτηθούν.

Χτες κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στη συζήτηση σειράς ενεργειακών νομοθετημάτων που δρομολογούνται για ψήφιση στη Βουλή, μετά και τις σχετικές συνεννοήσεις με την Κομισιόν, έγιναν τα πρώτα ¨αποκαλυπτήρια” των νέων κανονισμών που θα ισχύσουν για την αποθήκευση. Σημειώνεται ότι ήδη η ΡΑΕ κατά προτεραιότητα μάλιστα, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία για τις ΑΠΕ προχωρά σε αδειδοτήσεις ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Το καλοκαίρι μάλιστα σε εκδήλωση με θέμα «Επενδύοντας στην Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση:  Αποθήκευση Ενέργειας- Νέες Τεχνολογίες-Εξοικονόμηση»., ο Δημήτρης Παπαντώνης, μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ, σημείωσε ότι σε αρχικό στάδιο αδειοδότησης έχουν προχωρήσει 123 υποψήφια έργα και των δύο τεχνολογιών αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 12.229 MW (μεγαβάτ).  

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εξαγγελίες του ΥΠΕΝ, το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δημοπρασία για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (με μπαταρίες), ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει, μάλιτσα, τονίσει πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας, έως το 2030 θα χρειαστούν υποδομές αποθήκευσης, τόσο με μπαταρίες, όσο και με αντλησιοταμίευση, εγκατεστημένης ισχύος 1,2-1,6 GW και προς αυτό σκοπό θα διατεθούν 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πάντως χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο ανέφερε ότι στόχος είναι η ορθολογική οργάνωση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την εγκατάσταση και λειτουργία μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και ο καθορισμός του πλαισίου ενίσχυσης που θα διέπει τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που συνδυάζονται με εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα εισάγονται μεταβατικές διατάξεις για τη συμμόρφωση με το νέο πλαίσιο των υφιστάμενων αδειών και εκκρεμών αιτήσεων για την αδειοδότηση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και προβλέψεις για τη χωροθέτηση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναλυτικά το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση τριών κατηγοριών αδειών για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας:

• Έργα αμιγούς αποθήκευσης (μεμονωμένοι σταθμοί αποθήκευσης).

• Έργα ΑΠΕ συνδυασμένα με μονάδες αποθήκευσης. Γίνεται κατηγοριοποίηση σε σταθμούς ΑΠΕ που συνδυάζονται με μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες δεν απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο (η αποθήκη είναι πίσω από τον σταθμό ΑΠΕ), καθώς και σε σταθμούς ΑΠΕ με μονάδες αποθήκευσης που μπορούν τόσο να εγχέουν όσο και να απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο. Τα πρώτα έργα θα είναι επιλέξιμα για λήψη ενίσχυσης μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας με βάση το κοινοποιημένο καθεστώς ενίσχυσης έργων ΑΠΕ, ενώ η δεύτερη κατηγορία έργων δεν δύναται να λαμβάνει ενίσχυση.

• Καταναλωτές με ενσωματωμένη μονάδα αποθήκευσης. Ομοίως, τα έργα αυτά κατηγοριοποιούνται σε σχέση με τη δυνατότητα έγχυσης ή μη ενέργειας στο δίκτυο. Για την πρώτη περίπτωση έργων θα είναι αναγκαία η αδειοδότηση της μονάδας αποθήκευσης ενώ για τη δεύτερη όχι.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ