don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Νέο άλμα Intralot, η Lidl και οι προμηθευτές της, η διανομή κερδών της Optima, ο Στουρνάρας και η τραπεζική… ένωση, το…ανέφικτο dual listing, η συνάντηση Μπάιντεν-Σι (πρόσχωμεν) και οι αποδόσεις των “Νοτίων”

*Στη συνάντηση Μπάιντεν-Σι η προσοχή των επενδυτών στην Wall Street. Ουάσιγκτον-Πεκίνο θα επιχειρήσουν- για ακόμη μία φορά- να βρουν κοινό τόπο-επ’ ωφελεία αμφοτέρων- Και επειδή πολιτική είναι και οικονομία (και τούμπαλιν) οι business (as usual) μπορεί να φέρουν τις 2 υπερδυνάμεις πιο κοντά.

*Σημαντική πρόοδο στις πωλήσεις του αεροσκάφους 737 ΜΑΧ στην Κίνα, βλέπει η Boeing. Άλμα 4% για τις μετοχές της Boeing- λόγω της προοπτικής για συμφωνία με την Κίνα και την επιβεβαίωση της συμφωνίας μίας μεγάλης συμφωνίας με την Emirates. Όσον αφορά στην τελευταία: Emirates (και Fly Dubai) πρόκειται για deal 52 δισ. (για 125 jet του αμερικανικού κατασκευαστή) αφήνοντας στο…περίμενε την ευρωπαϊκή Airbus. Εάν λέει κάτι αυτό, όσον αφορά στις ευρύτερες συμμαχίες-συμφέροντα-ισορροπίες. Αύριο Τετάρτη, στο Σαν Φρανσίσκο η συνάντηση των δύο αρχηγών κρατών. 

*Δεν σχετίζεται με την συμφωνία giga της Emirates αλλά…περισσότερο αυξημένα κόστη χρηματοδότησης και λιγότερο συνετές δημοσιονομικές πολιτικές θα μπορούσε να εντείνουν τις ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους.

*Προειδοποίηση του Λουΐς ντε Γκιντός, ιδιαίτερα για τις χώρες που τα επίπεδα του χρέους είναι ήδη υψηλά, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, σε ομιλία του στην Φρανκφούρτη. Σήμερα η χώρα που προκαλεί τις περισσότερες ανησυχίες για το υψηλό δημόσιο χρέος της είναι η Ιταλία. Έριξα μια ματιά στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των “Νοτίων”: 10ετές της Ιταλίας στο 4,567%, της Ελλάδας στο 3,949%, της Ισπανίας στο 3,733% και στο 3,415% της Πορτογαλίας. Με τις πολιτικές εξελίξεις στις δύο χώρες της Ιβηρικής να πυροδοτούν από διαδηλώσεις μέχρι παραιτήσεις και πρόωρες εκλογές, το πιθανότερο είναι πως οι συντελεστές ρίσκου για το χρέος Ισπανίας και Πορτογαλίας θα επιβαρυνθούν περισσότερο, οι αποδόσεις θα ανέβουν κι άλλο. Εφικτός ο στόχος της Αθήνας να “πιάσει” τα κόστη της Πορτογαλίας πριν τις Εορτές.

*Πως; Συν Αθηνά και χείρα κίνει…έλεγαν οι πρόγονοι. Στον ρόλο της Αθηνάς θα μπορούσε να είναι ο οίκος Fitch, εάν δώσει και αυτός το investment grade στην αξιολόγηση της 1ης Δεκεμβρίου. Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία διάθεσης του 20% (+2%) της Εθνικής από το 40,4% που έχει στην διάθεση του το ΤΧΣ, να έχει προχωρήσει το ν/σ για την φοροδιαφυγή, να έχει να παρουσιάσει έναν (προ)υπολογισμό του 2024 tailor made στα μέτρα του Βερολίνου, έστω όσο πιο κοντά γίνεται (σε ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής). Το λέω αυτό, διαβάζοντας τις δηλώσεις Μητσοτάκη στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Φρίντριχ Μερτς. Παρόντος του επικεφαλής του CDU η θετική προσέγγιση της πρότασης της Κομισιόν για “ιδιοκτησία” του δημοσιονομικού δρόμου κάθε κράτους – μέλους, αλλά και για δημοσιονομική ευελιξία με αντάλλαγμα τη συνεπή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ενόψει της αναμόρφωσης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας. Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι, “…είναι αδιαπραγμάτευτη η δημοσιονομική πειθαρχία, μέσω μιας φιλοαναπτυξιακής πολιτικής…”

*Η Capital Product Partners, συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, ανακοίνωσε μια συμφωνία-ομπρέλα με την Capital Maritime και την Capital GP, για την εξαγορά 11 νεότευκτων πλοίων μεταφοράς LNG από την Capital Maritime έναντι συνολικού τιμήματος 3,13 δισ. δολαρίων. Αναλυτικά στην θεματογραφία του finupnews, η DeA θα περιοριστεί στο να θυμίσει παλαιότερες δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΧΑΕ για dual listing ναυτιλιακών της ποντοπόρου και στο ΧΑ. Από την εποχή προεδρίας Σπύρου Καπράλου (2007) και ακόμη επί ημερών Γιάννου Κοντόπουλου τα ίδια λόγια τα μεγάλα. Για να μην ξεχνιόμαστε.

*Εν τέλει η βελτιωμένη πρόταση της Unicredit για το 9% της Alpha Bank, ήταν 0,06 του ευρώ, όλα κι όλα. Τόσο…γαλαντόμοι οι Μιλανέζοι.

*Μεταφέρω από το businessdaily (του φίλου Γιάννη Παπαδογιάννη) και την στήλη “Επίμονος Κηπουρός” …Μπορεί οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών να απέτυχαν πλήρως στο να καταρτίσουν ένα σοβαρό σχέδιο προετοιμασίας για την μετάβαση της Ευρώπης στην πράσινη ενέργεια, αφήνοντας την γηραιά Ήπειρο σε μια πορεία στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα και μπορεί ακόμα και σήμερα (δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία) να μην έχουν καταφέρει να καταρτίσουν μια σοβαρή ενεργειακή πολιτική και να χαζεύουν τις ΗΠΑ να μαζεύουν επενδύσεις, όμως οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών με υπερηφάνεια τρέχουν καμπάνιες στα μέσα ενημέρωσης και διαφημίζουν την Ευρώπη της Ελευθερίας, της Ειρήνης και της… Ενεργειακής Αυτάρκειας! Και γιατί να μην το κάνουν; Μήπως δικά τους λεφτά ξοδεύουν; Ή μήπως κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους αν δεν την κάνουν καλά;..”. Τέλος πάντων. Το ότι με όλα αυτά απασχολούνται και έχουν βρει δουλειά τόσα χρόνια 15.000 γραφειοκράτες των Βρυξελλών, όπως υπογράμμισε δηκτικά την προηγούμενη εβδομάδα ο Ευ. Μυτιληναίος, δεν πρέπει να το υποτιμάμε – είναι πολύ σημαντικό. Αλλά…αυτοί είστε, αντιγράφοντας τον Tik Toker και σύντροφο Δημήτρη Κουτσούμπα.

*Επειδή σήμερα ξεκινά η διαδικασία διάθεσης του 20% plus 2% της Εθνικής (από το 40,4% που έχει συνολικά το ΤΧΣ) θα ανατρέξω σε πρόσφατες δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα (12/10 στο Reuters) πως “…θα ήθελε να δει στρατηγικούς εταίρους, ιδανικά μία η δύο μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Ασφαλώς κάτι τέτοιο είναι δύσκολο καθώς δεν έχουμε ένα ενοποιημένο τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η τραπεζική ένωση…”, συμπληρώνοντας ότι το ΤΧΣ θα αγωνιστεί για να βρει καλούς στρατηγικούς επενδυτές, μακροχρόνιους επενδυτές να πουλήσει τις μετοχές που έχει. Η μία τράπεζα ήταν η Unicredit, λέτε να επιβεβαιωθεί και για δεύτερη ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος;

*“Μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει η περισσότερη αυτονομία που θα αποκτήσουν οι τράπεζες, απαλλαγμένες από τον κρατικό έλεγχο”, αναφέρει ο πρόεδρος του ΚΕΕΕ, Γιάννης Μασούτης. Σε κατάστημα της Μασούτης (στα Καλύβια Αττικής) η αυτοψία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το Σάββατο. Συνοδεία του υπ. Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα. “Ξέρω ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα είναι επίμονη…”, είπε ο Πρωθυπουργός, ΟΚ αλλά το θέμα πέρα από την διαπίστωση χρήζει και αποτελεσματικής διαχείρισης. Και αυτήν δεν διαπιστώνει στην τσέπη του ο καταναλωτής.

*Το 30% των κερδών (του 2023) θα διανείμει στους μετόχους και επενδυτές της η διοίκηση της Optima Bank. Δήλωση-δέσμευση του προέδρου Γιώργου Τανισκίδη, χωρίς πολλά-πολλά. Η πρώτη τράπεζα που θα προχωρήσει σε διανομή κερδών. Για να ξέρουμε τι λέμε. Με την παρουσία και του ceo, Δημήτρη Κυπαρίσση τα εγκαίνια του νέου καταστήματος (28ου) στην Πάτρα. Λειτουργεί ήδη στην Αγίου Ανδρέου 42 και εγκαινιάζεται επίσημα την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου. Το έχω βάλει το στοίχημα με φίλο fan της Ελένης Βρεττού για το ποια από τις Optima Bank vs Attica Bank θα έχει τον καλύτερο ισολογισμό 2023.

*Την υποδκτή της Τραπέζης της Ελλάδος, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, πρότεινε ο διοικητής, Γιάννης Στουρνάρας, ως νέο μέλος στο Εποπτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η θητεία της ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2024 και είναι οκταετής. Θα διαδεχθεί τον Ηλία Πλασκοβίτη, από τους στενούς συνεργάτες του κεντρικού, νουνεχής, μεθοδικός και χαμηλών τόνων- γνωστός από την πρότερη θητεία του στην πλατεία Συντάγματος. Μακάρι η διάδοχος του να είναι εξίσου αποτελεσματική.

*Σύμφωνα με τον διοικητικό πρόεδρο της Lidl Ελλάς, Μάρτιν Μπραντενμπούργκερ, η αλυσίδα εξοφλεί τους προμηθευτές της εντός 41 ημερών κατά μέσο όρο, όταν ο μέσος όρος στην αγορά είναι οι 117 ημέρες. Γνωστό τοις πάσι ότι αν και η Lidl είναι σκληρός διαπραγματευτής, οι όροι πληρωμής στους προμηθευτές είναι μακράν οι καλύτεροι της αγοράς. Σε πόσες ημέρες πληρώνει ο ανταγωνισμός; λ.χ στη Μασούτης ο δείκτης κυκλοφοριακής ταχύτητας υποχρεώσεων διαμορφώθηκε πέρυσι στις 115 ημέρες, κάτι λιγότερο από 3 μήνες, από 125 ημέρες το 2021. Τελευταία η Lidl είχε βρεθεί στο επίκεντρο ανακοινώνοντας επενδύσεις ύψους 120 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2024-2026. Από την 1η Δεκεμβρίου σε αυξήσεις μισθών, προκειμένου ο κατώτατος μισθός (μεικτά) για τους πλήρους απασχόλησης εργαζομένους της να φτάσει τα 1.000 ευρώ. Σήμερα ο μέσος μισθός στην εταιρεία είναι τα 930 ευρώ, ενώ αυξήσεις μισθών θα γίνουν και στους εργαζομένους μερικής απασχόλησης.

*Σήμερα Τρίτη: ανακοινώσουν μεγέθη τρίτου 3μηνου/9μηνου AEGEAN και AustrianCard Holdings. Τα μεσάνυχτα θα ανακοινωθούν οι τριμηνιαίες αλλαγές στον δείκτη MSCI. Στα 400,5 εκατ. η αξία συναλλαγών χθες, τα 293,5 εκατ. αφορούσαν στην Alpha Bank και το 90% σε Alpha Bank, OTE, ΟΠΑΠ και Πειραιώς. Αύριο θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα η Attica Bank (επισπεύδοντας τα από την αρχική ημερομηνία της 21ης Δεκεμβρίου).

*Η Intralot ανακοίνωσε, επίσης επίσπευση με αποτέλεσμα και νέο άλμα 9,25% στα 0,945 ευρώ. Με συναλλαγές 3,58 εκατ. τμχ.

*…κλείνοντας, ο οίκος Venetia Vildiridis επιστρέφει στο ανανεωμένο τριώροφο νεοκλασικό κτήριο του Τσίλλερ.    

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask