Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΝέος μηχανισμός ενίσχυσης του "κουμπαρά" επιδοτήσεων - Η αγορά προμήθειας στο "μάτι"

Νέος μηχανισμός ενίσχυσης του “κουμπαρά” επιδοτήσεων – Η αγορά προμήθειας στο “μάτι”

Ένας νέος μηχανισμός που με αναφορά αυτή τη φορά στην αγορά προμήθειας θα “ανακτά” πιθανά έσοδα είναι στα ¨σκαριά” με βάση όσα είπε σε συνέντευξη τύπου νωρίτερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Συγκεκριμένα, κάθε Νοέμβριο αρχής γενομένης από φέτος θα συνεκτιμώνται τα κέρδη ή οι ζημίες των προμηθευτών ανά μήνα, με βάση τα τιμολόγια που εκδίδουν με μηνιαίες τιμές ανά κιλοβατώρα, κι εφόσον υπάρχει ένα θετικό αποτέλεσμα θα υπάρχει  ένα έξτρα τέλος. Αυτό θα είναι ένα έξτρα έσοδο για τους μηχανισμούς που ήδη “στηθεί” π.χ. για την φορλόγηση στους παραγωγούς κι έχουν εισφέρει στο Ταμείο Ενεργεικής Μετάβασης περίπου 2 δισεκ. ευρώ.

“‘Υπάρχει ένα διευρυμένο περιθώριο στην αγορά προμήθειας για τιμολόγηση ανά μήνα. Κάθε 11ο μηνα θα πηγαίνουμε και θα υπολογίζουμε τις ζημιές και τα έσοδα κι εφ΄σον προκύπτει διαφορά θα ανακτάται ένα ποσοστό. Θα το κάνουμε από φέτος” τόνισε ο υπουργός που διευκρίνισε ότι εφόσον υπάρχει και ζημία δε θα δίνεται  βοήθεια. “Θα υπολογίζουμε ποιους μήνες έχουν μεγαλύτερο έσοδα θα το αθροίζουμε με μήνες με χαμηλότερα έσοδα και μόνο΄αν προκύπτει θετική διαφορά θα ανακτούμε ένα μέρος της διαφοράς.”

Όπως, δε, τόνισε ο μηχανισμός ανάκτησης των “υπερεσόδων” των ηλεκτροπαραγωγών που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ήδη εξασφαλίζει χαμηλότερες τιμές για τον τελικό καταναλωτή σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Μάλιστα με βάση τον δείκτη ΗΕΡΙ, όπως είπε, η Ελλάδα έχει το δεύτερο χαμηλότερο οικιακό τιμολόγιο μεταξύ 15 ευρωπαϊκών χωρών,  ενώ στην Πορτογαλία και την Ισπανία οι τιμές είναι 20% και 80 % ακριβότερες αντίστοιχα.

Επιπλέον ο κ Σκρέκας ανέφερε ότι θα προχωρήσει η επιβολή έκτακτης φορολόγησης και στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων. Σύμφωνα με τον υπουργό θα επιβληθεί για τα κέρδη του 2022 έκτακτη φορολόγηση 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, δηλαδή στα κέρδη που ξεπερνούν το 20% έναντι της προηγούμενης τετραετίας.

Συνέχιση της διαβούλευσης

Σε σχέση με τη διαπραγμάτευση εντός της ΕΕ για το θέμα του πλαφόν ο κ.Σκρέκας επεσήμανε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως Γερμανία και Ολλανδία) που αντιδρούν στην ελληνική πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου (την οποία υποστηρίζουν ήδη 16 κράτη – μέλη). “Η Ευρώπη σήμερα αγοράζει το ακριβότερο φυσικό αέριο, χωρίς να υπάρχει αντικειμενικός λόγος. Η ελληνική πρόταση προβλέπει την επιβολή μεταβαλλόμενου ορίου τιμής σε συνάρτηση με τη διακύμανση των τιμών στα διεθνή Χρηματιστήρια, ώστε να διασφαλίζεται αφενός ο εφοδιασμός της ευρωπαϊκής αγοράς και αφετέρου η συγκράτηση των τιμών”, τόνισε ο υπουργός. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη Τρίτη στην Πράγα. 

“Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα δε λειτουργούν. Και φαίνεται ότι όταν υπάρχει κάποια δήλωση τότε εκτινάσσεται η τιμή και αγοράζουμε έως και σε  5πλασιες τιμές σε σχέση με άλλες χώρες. Επίσης υπάρχει μια σειρά από άλλα μέτρα, όπως η επαναδιαπραγμάτευση με προμηθευτές, ή ένα πλαφόν στην αγορά ρεύματος για την ηλεκτροπαραγωγή” ανέφερε σε σχέση με τον ευρωπαϊκό διάλογο. “ Αυτό, όμως,  που γίνεται στην Ισπανία έχει διπλασιάσει τη χρήση αερίου εκεί. Άρα έτσι πρέπει να επιδοτηθεί ο παραγωγός που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο. Εμείς παίρνουμε τα λεφτά από παραγωγούς και τα δίνουμε στους καταναλωτές. Πχ. ι εάν εφαρμοστεί ένα πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή, όπως στην Ισπανία,  θα πρέπει να γίνει μηχανισμός επιδότησης για το αέριο από την ΕΕ” τόνισε και συμπλλήρωσε:

“Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας. Θα προχωρήσουμε σε μέτρα μείωσης κατανάλωσης σε μέσους και μεγάλους καταναλωτές μέσα από μια πλατφόρμα που θα δίνει κίνητρα”

Παράλληλα, όπως είπε, στην πρόταση που έχουν καταθέσει οι “16” χώρες έχει δοθεί η δυνατότητα να μπορεί κάποιος, σε περίπτωση που χρειάζεται προμήθεια αερίου να αγοράζει αέριο με διμερές συμβόλαιο, πάνω κι από το καθορισμένο πλαφόν. Κι αυτό για να αρθούν οι ανησυχίες της Γερμανίας για πιθανό έλλειμμα στην προμήθεια σε περίπτωση πλαφόν στην τιμή.

Σε ερώτηση για την επάρκεια εφοδιασμού σε περίπτωση διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα (αποθήκευση αερίου στην Ιταλία, αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, διασφάλιση φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου κ.α.) ώστε η χώρα για σχεδόν ένα μήνα να μπορεί να ζει χωρόις φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Μάλιστα έχουν ληφθεί υπόψη και οι ανάγκες εφοδιασμού της Βουλγαρίας που εξαρτάται από το ελληνικό σύστημα. 

Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για περικοπές στην ενεργειακή τροφοδοσία των οικιακών καταναλωτών αλλά και των ενεργοβόρων μεγάλων βιομηχανιών με την ενεργοποίηση μιας πλατφόρμας με κίνητρα, όπως και στην περίπτωση της διακοψιμότητας. Επίσης δήλωσε αισιόδοξος ότι ο ευρωπαϊκός στόχος εξοικονόμησης κατά 5% τις ώρες αιχμής (που θα καθορίζει ανά περίοδο ο ΑΔΜΗΕ) θα επιτευχθεί καθώς ήδη έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Μάλιστα ο μηχανισμός για την μέση και υψηλή τάση που έχει ενταχθεί ως έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί “προίκα” για την επόμενη ενεργειακή μέρα της χώρας και για την προσπάθεια εξοικονόμησης ανέξάρτητα από την κρίση.

Σε σχέση με τους λιγνίτες τόνισε ότι θα γίνει ό,τι απαιτείται ώστε να πιαστεί ο στόχος για συμμετοχή τους στο μίγμα μέχρι 20% το επόμενο διάστημα. Άφησε, δε, ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει παρέμβαση ώστε να απεμπλακούν οι διαδικασίες για τα ορυχεία Βέυης και Αχλάδας.

Παράλληλα ο κ.Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει η δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις, αλλά με μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα στηρίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ενώ ανήγγειλε ότι θα τεθεί χρονικό όριο στην προθεσμία παραμονής των καταναλωτών στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ