Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΝέες μαρτυρίες για χάος στην Καμπούλ – Σκηνές εμφυλίου και στην Τζαλαλαμπάντ

Νέες μαρτυρίες για χάος στην Καμπούλ – Σκηνές εμφυλίου και στην Τζαλαλαμπάντ

Ταλιμπάν να πυροβολούν στον αέρα, αλλά και να στοχεύουν κατά αμάχων, ακόμη και παιδιών που  δέχονται και ξυλοκόπημα με ραβδιά, δείχνουν φωτογραφίες από τον ανταποκριτή της αμερικανικής εφημερίδας LA Times,  Marcus Yam, την ώρα που η Ουάσιγκτον διαμηνύει ότι η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, εξομαλύνεται. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περί τους δέκα τραυματίσθηκαν όταν Tαλιμπάν άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, όπου κάτοικοι προσπάθησαν να υψώσουν την πράσινη- μαύρη- κόκκινη σημαία του Αφγανιστάν, εναντιωμένοι στην λευκή των Ταλιμπάν.

40 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ξένες δυνάμεις  από τη Δευτέρα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος τον Ταλιμπάν μιλώντας για ποδοπάτημα και καταστολή που προκάλεσαν φήμες για ελεύθερη πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και αναχώρηση για το εξωτερικό.

Η αμερικανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αποκάλυψε νωρίτερα ότι ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν σε αεροσκάφος που αναχώρησε εσπευσμένα ενώ πλήθος το πολιορκούσε.

Εκτιμάται ότι 550.000 Αφγανοί εκριζώθηκαν κατά την προέλαση των Ταλιμπάν προς την Καμπούλ.

Λ. Οίκος: Ασφαλής η μετάβαση πολιτών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

11.000 Αμερικανοί πολίτες παραμένουν στη χώρα, ενώ ο αμερικανικός στρατός έχει απομακρύνει πάνω από 3.200 ανθρώπους, κυρίως μέλη του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού, με μεταγωγικά αεροσκάφη.

Σχεδόν 2.000 Αφγανοί πρόσφυγες επίσης απομακρύνθηκαν με στρατιωτικές πτήσες και μεταφέρονται στις ΗΠΑ.

Το πρώτο αεροπλάνο της Lufthansa, που μεταφέρει ανθρώπους από το Αφγανιστάν, προσγειώθηκε το πρωί στη Φρανκφούρτη με περίπου 130 επιβάτες, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία.

Η Βρετανία απομάκρυνε 306 Βρετανούς και 2.052 Αφγανούς, δήλωσε  ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του βρετανικού κοινοβουλίου.

Περισσότεροι από 2.200 διπλωμάτες και άλλοι πολίτες απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν με στρατιωτικές πτήσεις,  ανακοίνωσαν ευρωπαϊκές πηγές. Γαλλία και Γερμανία επέμειναν ότι η κατάσταση παραμένει χαοτική.

 «Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να υποδεχθεί Αφγανούς»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την ευθύνη να δεχθεί Αφγανούς πρόσφυγες και δεν μπορεί να αφήσει ανθρώπους που εργάσθηκαν γι’ αυτή στο Αφγανιστάν να «αντιμετωπίσουν την εκδίκηση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

«Πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που δούλεψαν και συνεργάσθηκαν μαζί μας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μείνουν και να αντιμετωπίσουν την εκδίκηση», δήλωσε ο Ιταλός Σασόλι και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει την «κατανομή προσφύγων δίκαια και γρήγορα μεταξύ των κρατών μελών».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει στόχο να κρατήσει στην περιοχή τους, τους περισσότερους από τους ανθρώπους που διαφεύγουν από το Αφγανιστάν, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, προσθέτοντας ότι ενδεχόμενη αποτυχία σ’ αυτό θα είναι «πολύ επικίνδυνη» για την Ευρώπη.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τούρκος ομόλογος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεφωνική συνομιλία για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και απηύθυναν έκκληση στις εθνικές δυνάμεις να εγγυηθούν την ασφάλεια και την τάξη στην χώρα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η επιστροφή του Μουλά Μπαραντάρ και η αντίσταση στην Τζαλαλαμπάντ

Αραβικά ειδησεογραφικά Δίκτυα μεταδίδουν ότι χιλιάδες μαχητές πιστοί στον πρώην αντιπρόεδρο Αμρούλα Σαλέχ συκρούστηκαν με τους Ταλιμπάν στην κοιλάδα Παντσίρ 150 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ.

Η Τζαλαλαμπάντ μετατρέπεται σε προπύργιο αντίστασης. Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο οι Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ κατά  υποστηρικτών της έκπτωτης αφγανικής κυβέρνησης.

Στον αντίποδα, εκατοντάδες Ταλιμπάν υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο Κανταχάρ, ένα από τα ηγετικά στελέχη τους, τον Μουλά Μπαραντάρ. Επέστρεψε μετά από 10 χρόνια, από τα οποία τα 8 τα πέρασε σε φυλακή του Πακιστάν. Επαφές με τον Χαμίντ Καρζάι και άλλα κορυφαία στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων ξεκίνησε η ηγεσία των Ταλιμπάν με στόχο τη δημιουργία νέας αφγανικής κυβέρνησης.

Στην πόλη Μπαμιάν δεκάδες άλλοι Ταλιμπάν ανατίναξαν το άγαλμα του θρυλικού ηγέτη των Σιιτών Αμπντού Μαζαρί, που είχε πολεμήσει εναντίον τους στον εμφύλιο πόλεμο τη δεκαετία του ’90.

Οι Ταλιμπάν αποδεικνύονται δεινοί χρήστες του Twitter ενώ με κάθε μέσο τονίζουν ότι το πρόσωπό τους θα εμφανίζεται σε αντίθεση με την προηγούμενη εικοσαετία μυστικότητας.

Οι αφίξεις ηγετικών στελεχών στην Κανταχάρ προβάλλονται στον απόηχο και της πρώτης συνέντευξης Τύπου στην Καμπούλ.

Η ανταποκρίτρια του BBC στη χώρα Yalda Hakim δηλώνει ότι «σοκαρίστηκε» όταν είδε τον άνθρωπο με τον οποίο μιλούσε για πάνω από μια δεκαετία, να απαντά την πρώτη ερώτηση από γυναίκα δημοσιογράφο.

«Οι γυναίκες θα εργάζονται»

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεσμεύεται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών εντός του πλαισίου του ισλαμικού νόμου (σαρία). Οι γυναίκες θα εργάζονται, δήλωσε. Όταν ρωτήθηκε αν θα επιτρέπεται στις γυναίκες να εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Ας περιμένουμε να σχηματιστεί η κυβέρνηση και να προταθούν οι νόμοι, τότε θα μπορούμε να τηρούμε αυτούς τους νόμους και τους κανονισμούς», πρόσθεσε.

Επί απουσίας των Ταλιμπάν από την κυβέρνηση, το ποσοστό των κοριτσιών που φοιτούν στο Γυμνάσιο αυξήθηκε από το 6% το 2003 στο 39% το 2017.

Το 5% των γυναικών σπουδάζουν σε κολλέγια ή πανεπιστήμια, την ώρα που το 22% εργάζεται.

Διαδήλωση γυναικών φέρεται να πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Καμπούλ και μάλιστα «τόλμησαν» να φωνάξουν συνθήματα κατά των Ταλιμπάν, σύμφωνα με ξένα δίκτυα.

Εν τω μεταξύ, το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο είναι ένθερμος αντίπαλος των Ταλιμπάν, εκθέτει μέσω υποστηρικτών του στα μέσα ενημέρωσης τις θέσεις του με κυρίαρχο επιχείρημα  ότι οι Ταλιμπάν είναι πράκτορας των ΗΠΑ με τις οποίες υπάρχει πολιτική συμφωνία για την αλλαγή εξουσίας στο Αφγανιστάν.

ΠΗΓΗ: ertnews

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ