Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΝέες επενδύσεις έως 30 εκατ. ευρώ από τη Μπάρμπα Στάθης

Νέες επενδύσεις έως 30 εκατ. ευρώ από τη Μπάρμπα Στάθης

Νέο επενδυτικό πλάνο που θα κυμανθεί από 20 έως 30 εκατ. ευρώ με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και την υποστήριξη της υπάρχουσας παραγωγής που αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής δρομολογεί η εταιρεία Μπάρμπα Στάθης για τα επόμενα χρόνια, όπως έκανε γνωστό η διοίκηση της εταιρείας σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή.

Η εταιρεία είναι πιθανόν να αναζητήσει γεωγραφικές περιοχές για να αναπτύξει – μέσω συμβολαιακής γεωργίας νέες αποτελεσματικές καλλιέργειες αλλά και να εγκαταστήσει καινούριες μονάδες παραγωγής που θα της απλώσουν περαιτέρω τη δυναμική και το αποτύπωμα.

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Νικήτας Ποθουλάκης, ο οποίος τόνισε πως «η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και δυστυχώς στο μέλλον θα τεθεί θέμα επάρκειας τροφίμων, ενώ ήδη φέτος οι αποδόσεις των χωραφιών στη χώρα μας είναι μειωμένες από 15 ως 30% σε σχέση με πέρυσι».

Ποια είναι η Μπάρμπα Στάθης

Η Μπάρμπα Στάθης διαθέτει σήμερα δύο παραγωγικές μονάδες και έως το τέλος του 2024 θα φτάσει να απασχολεί πάνω από 700 εργαζόμενους, η πλειοψηφία των οποίων εργάζεται στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία στη χρήση του 2023 έκανε κύκλο εργασιών 108,8 εκατ. ευρώ και επενδύσεις 7,7 εκατ. για την ίδια περίοδο, συνεργάζεται με περισσότερους από 1.400 προμηθευτές και εξάγει ετησίως περί τους 4.300 τόνους προϊόντων σε 22 χώρες σε όλον τον κόσμο.

Αποτελεί το κορυφαίο σε πωλήσεις εμπορικό σήμα στον κλάδο τροφίμων στη χώρα μας, το 7ο σε πωλήσεις εμπορικό σήμα των ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών (FMCG), παραμένοντας leader στην αγορά εδώ και 55 χρόνια με μερίδιο αγοράς άνω του 50%. Παράλληλα, είναι μια πρωτοπόρα εταιρεία, καθώς κάθε χρόνο παρουσιάζει περίπου είκοσι νέα προϊόντα, ενώ είναι η πρώτη που εφάρμοσε και καθιέρωσε στην Ελλάδα το θεσμό της συμβολαιακής γεωργίας, προσδίδοντας αναβαθμισμένη αξία στο επάγγελμα του αγρότη.

Τι έδειξε η μελέτη για το συνολικό αποτύπωμα της εταιρείας

Στη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής παρουσιάστηκε μελέτη αναφορικά με τις κοινωνικές και οικονομικές επιδράσεις της Μπάρμπα Στάθης στην Ελλάδα για την περίοδο 2019-2023. Η μελέτη που ποσοτικοποιεί τις επιδράσεις της εταιρείας και των δραστηριοτήτων της στους τομείς της οικονομίας και της απασχόλησης, εκπονήθηκε με την επιστημονική επίβλεψη του Εργαστήριου Έρευνας για την Κοινωνικοοικονομική και Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα (ReSEEs) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Μπάρμπα Στάθης παρουσιάζει αύξηση του Κοινωνικό – Οικονομικού της Αποτυπώματος κατά 46% το 2023 σε σχέση με το 2019, ενώ στο Εθνικό Εισόδημα και στην Απασχόληση, η εταιρεία έχει σημειώσει αύξηση της συνολικής της επίδρασης κατά 48% και 33% αντίστοιχα το ίδιο διάστημα.

Η συνολική συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας για την πενταετία (2019 – 2023) εκτιμάται σε 507 εκατ. ευρώ και για το ίδιο διάστημα, η συνολική επίδραση της εταιρείας στα δημόσια έσοδα, μέσω των φόρων και των εισφορών που προκύπτουν από τη δραστηριότητά της, εκτιμώνται στα 118 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή της Μπάρμπα Στάθης και στην εγχώρια απασχόληση, αφού για κάθε μία άμεση θέση εργασίας που προσφέρει υποστηρίζονται τρεις επιπλέον θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, η μέση ετήσια άμεση επίδραση στην απασχόληση για την περίοδο 2019 – 2023, εκτιμάται σε 570 θέσεις εργασίας, αποτελώντας το 3% κατά μέσο όρο του εργατικού δυναμικού που απασχολήθηκε στον κλάδο Φρούτων και Λαχανικών για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Πως μπήκε στο 1% των εταιρειών στον κόσμο

Ξέχωρα από τα ανωτέρω, η Μπάρμπα Στάθης έχει πετύχει την διεθνούς βεληνεκούς διάκριση Platinum, την οποία έχει πάρει μόνο το 1% των εταιρειών παγκοσμίως που αξιολογήθηκαν από τον φορέα EcoVadis, σχετικά με τις επιδόσεις της στη βιώσιμη ανάπτυξη και το ESG.

Η κορυφαία επίδοση επιβεβαιώνει τη σταθερή δέσμευση της εταιρείας στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα μέσα από τις άριστες βαθμολογίες της και στις τέσσερις κατηγορίες που αξιολογεί η EcoVadis: Περιβάλλον, Εργασιακά Θέματα & Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βιώσιμη Εφοδιαστική Αλυσίδα, και Επιχειρηματική Ηθική.

Όπως σημείωσε στη συνέντευξη τύπου η καθηγήτρια κα Φοίβη Κουντούρη, «η διάκριση Platinum είναι ένα μεγάλο επίτευγμα σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διάκριση. Ο μετασχηματισμός της Μπάρμπα Στάθης είναι κάτι που θα πρέπει να κάνουν όλες οι επιχειρήσεις του κόσμου στην Ευρώπη και αλλού, αλλά και όλες οι κυβερνήσεις. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει, πλην από αυτόν της αειφορίας».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ