Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΝέα υψηλά έτους στο Ενεργητικό των Α/Κ

Νέα υψηλά έτους στο Ενεργητικό των Α/Κ

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου για την αγορά των Α/Κ την περίοδο: 18/10/2021 – 25/10/2021          

Νέα υψηλά έτους επεφύλαξε στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων η εβδομάδα που διανύσαμε, καθώς ο Θεσμός επωφελήθηκε τόσο από τη συνέχιση της εισροής “φρέσκου” χρήματος, όσο και από τις θετικές μετοχικές αποδόσεις, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Αναλυτικότερα, η αξία της κεφαλαιοποίησης κινήθηκε με θετικό ρυθμό 0,84%, αυξήθηκε κατά 89,734 εκατ. € και διαμορφώθηκε στα 10,754 δις €. Η άνοδος προήλθε από τη θετική μέση απόδοση 0,44% της αγοράς των Α/Κ και από την άνοδο των μεριδίων 0,47%, που αντιστοιχεί σε εισροές 44,698 εκατ. €.

Από την έναρξη του έτους το Ενεργητικό έχει ενισχυθεί κατά 32,87% ή εναλλακτικά περί των 2,660 δις €. Ομοίως, η ενίσχυση των μεριδίων αγγίζει το 27,58%, με την αξία των εισροών να ανέρχεται στα 2,107 δις €.

Θα το πούμε για ακόμη μία φορά: το που θα σταματήσει η αξία του Ενεργητικού στο τέλος του έτους μπορεί να μας προκαλέσει μεγάλη έκπληξη!. Η παραμονή του τωρινού ρυθμού εισροών μπορεί να “προσφέρει” αξία νέων μεριδίων της τάξεως των 250 εκατ. €. Αυτό, από μόνο του, μπορεί να “προκαλέσει” αξία Ενεργητικού 11 δις €. Καθώς οι δείκτες των περισσότερων διεθνών μετοχικών αναπτυγμένων αγορών κινούνται στα ‘υψηλά΄ τους επίπεδα, όλα πλέον εξαρτώνται από την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και κατ΄ επέκταση των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας (που δραστηριοποιούνται άμεσα σε αυτό), όπως και των Μικτών Α/Κ (που δραστηριοποιούνται έμμεσα).

Εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις διεθνών επενδυτικών οίκων, όπως πχ της Goldman Sachs για κίνηση του ΓΔ προς τις 1.000 μονάδες, ή της JP Morgan για την αναφορά της ότι οι Ελληνικές μετοχές είναι οι φθηνότερες της Ευρωζώνης – θέτοντας μάλιστα discount 40% για τις εγχώριες τράπεζες σε σύγκριση με τις Ευρωπαϊκές – ή και την σύσταση “overweight” της HSBC, τότε τα 11 δις € μπορούν άνετα να ξεπεραστούν. Για να συμβεί, βέβαια, αυτό θα πρέπει το ΧΑ να οδεύει προς το τέλος της συσσώρευσης του στο στενό εύρος των 900 μονάδων, οπότε με την διεκπεραίωση των αυξήσεων κεφαλαίου, όπως και την έκδοση των ομολόγων πολλών δις €, να δούμε (επιτέλους) μία κίνηση σε νέα επίπεδα τιμών. Προσωπική μας (παρακινδυνευμένη) πρόβλεψη είναι ότι στο τέλος του 2021, το Ενεργητικό θα έχει επιτύχει αξία εντός διαστήματος 11,200 – 11,350 δις €. Θα δούμε…

Για την ιστορία, πάντως, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι την σημερινή αξία του Ενεργητικού, την είχαμε ξαναδεί στις 11/1/2010 (συγκεκριμένα ήταν 10,871 δις €). Πέρασαν δηλ. 4,305 ημέρες ή 11,8 χρόνια για να καταφέρει ο Ελληνικός Θεσμός των Α/Κ να “ξεπετάξει” από πάνω του τις απώλειες της 10ετούς χρηματοοικονομικής κρίσης και να επιστρέψει στα προ αυτής επίπεδα (καλύτερα να μην αναφέρουμε τι έχει συμβεί στη διεθνή αγορά των Α/Κ στο ανάλογο διάστημα, διότι θα μας πιάσει κατάθλιψη). Τα παραπάνω, άλλωστε, είναι η αιτία που ουκ ολίγες φορές έχουμε χαρακτηρίσει την φετινή χρονιά ως έτος ορόσημο της τελευταίας 20ετίας για τον Ελληνικό Θεσμό – ιδιαίτερα, μάλιστα, ως προς την επιστροφή των μεριδιούχων προς αυτόν.

Επιστροφή στα της εβδομάδας και στις εβδομαδιαίες μέσες αποδόσεις, με τις 10 κατηγορίες των Α/Κ να καταγράφουν κέρδη και τις 9 (μικρές ζημιές).

Σε μέση θετική απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,48%, τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 1,29% και τα Funds of Funds Μετοχικά με 1,27%.

*ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ  ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ