Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) υπέγραψαν σήμερα τη νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΚΣΣΕ), η οποία ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο.
Η συμφωνία, που θα έχει ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026, προβλέπει μέση αύξηση των βασικών μισθών κατά 5% το 2025 και 3% το 2026. Συγκεκριμένα, για το 2025, ο βασικός μισθός των εργαζομένων στην Α’ κατηγορία διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ, ενώ για τη Δ’ κατηγορία στα 950 ευρώ, με αποτέλεσμα ο κατώτατος μισθός στον ξενοδοχειακό κλάδο να είναι κατ΄ελάχιστον 14,5% αυξημένος σε σχέση με τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό. Επιπλέον, στους μισθούς αυτούς προστίθενται τα προβλεπόμενα επιδόματα της συλλογικής σύμβασης, ενισχύοντας το συνολικό εισόδημα των εργαζομένων.
Η νέα σύμβαση προβλέπει επίσης τη δημιουργία Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης, στο οποίο οι εργοδότες θα συνεισφέρουν 2% επί του βασικού μισθού.
Τέλος, για πρώτη φορά καθιερώνεται ένας δίκαιος μηχανισμός διαφοροποίησης των μισθών ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Μετά την υπογραφή της νέας Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΚΣΣΕ), ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Χατζής δήλωσε τα εξής:
«Με την υπογραφή της νέας ΕΚΣΣΕ επιβεβαιώνουμε για ακόμα μία φορά ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος αποτελεί κορυφαίο εργοδότη στη χώρα μας.
Καθορίζουμε από τώρα τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ, ένα όριο που ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2027. Παράλληλα, ιδρύουμε το εν δυνάμει μεγαλύτερο ιδιωτικό Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης στη χώρα, προσφέροντας επιπλέον κίνητρα απασχόλησης και ενισχύοντας την προσέλκυση νέων εργαζομένων στον κλάδο.
Για πρώτη φορά, εισάγουμε έναν δίκαιο μηχανισμό διαφοροποίησης των μισθών ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, διαμορφώνοντας ένα πιο ισορροπημένο εργασιακό περιβάλλον.
Η υπογραφή αυτής της συλλογικής σύμβασης επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος, ο οποίος συμβάλλει άμεσα σε ποσοστό άνω του 50% στον τουριστικό πλούτο, αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
Εργαζόμενοι και εργοδότες αποδείξαμε έμπρακτα ότι οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να διαπραγματευτούν και να ρυθμίσουν αυτόνομα τις εργασιακές σχέσεις.
Καλούμε την Πολιτεία να προχωρήσει στις απαραίτητες προσαρμογές, ώστε συγκεκριμένες ξεπερασμένες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας να εκσυγχρονιστούν και να ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις της σημερινής πραγματικότητας».