Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝέα ετήσια «λαϊκά» έντοκα από τον ΟΔΔΗΧ – Άνω του 3% η...

Νέα ετήσια «λαϊκά» έντοκα από τον ΟΔΔΗΧ – Άνω του 3% η απόδοση

Ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται μεθαύριο Πέμπτη η περίοδος εγγραφής στις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες, για την απόκτηση από φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες), εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας που δημοπρατεί αύριο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Τα «λαϊκά» έντοκα προσφέρουν υψηλές αποδόσεις, άνω του 3%, σε σχέση με αυτές που δίνουν οι τράπεζες σε αντίστοιχα προϊόντα.

Η έκδοση της Τετάρτης αφορά έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας (52 εβδομάδων) δίνοντας τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ.

Τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται ισχυρή ζήτηση για τοποθετήσεις σε έντοκα γραμμάτια λόγω των μεγαλύτερων αποδόσεων και του μηδενικού ουσιαστικά κινδύνου.

Στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων που διενήργησε ο ΟΔΔΗΧ το 2023 οι αποδόσεις κινήθηκαν μεταξύ 3,8% – 3,9% ενώ ενδιαφέρον για την απόκτηση «λαϊκών» εντόκων εκδήλωσαν 10.000 – 12.000 φυσικά πρόσωπα αγοράζοντας τίτλους αξίας 350 εκατ. ευρώ με τις εκτιμήσεις για το 2024 να ανεβάζουν το ποσό της ζήτησης στο 1 δισ. ευρώ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο μέσος επενδυτής που θα τοποθετήσει τα χρήματά του στα έντοκα γραμμάτια θα εξασφαλίσει απόδοση που με τα σημερινά δεδομένα θα κυμαίνεται λίγο πάνω από το 3% όταν οι απλές καταθέσεις ημέρας δίνουν επιτόκιο 0,03% για τα νοικοκυριά, στις νέες καταθέσεις 0,53% και στις προθεσμιακές έως 2,3%.

Όσα φυσικά πρόσωπα επιθυμούν μπορούν να επενδύσουν σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου (είτε πάνω από 15.000 ευρώ που είναι το όριο για την συμμετοχή στην πρωτογενή αγορά, είτε χωρίς να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες) αγοράζοντας τους τίτλους μέσω τραπεζών κατά την πάγια πρακτική συνεκτιμώντας όμως και το κόστος προμηθειών. Ωστόσο με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων, οι κρατικοί τίτλοι καθιερώνονται ως μια εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ