H συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ολοκληρώθηκε, ο Ιανουάριος τελειώνει και οι αγορές στοιχηματίζουν αν η έκδοση του πρώτου ελληνικού ομολόγου είναι θέμα ημερών ή ωρών.
Το momentum είναι θετικό, ζήτηση για κρατικά ομόλογα υπάρχει και μάλιστα αυξημένη καθώς οι αγορές ποντάρουν στο ότι από το 2ο εξάμηνο θα ξεκινήσει η διαδικασία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων. Τι μένει λοιπόν; Η ανακοίνωση της ημερομηνίας έκδοσης αλλά και της διάρκειας που θα έχει η πρώτη έκδοση για το 2024. Οι πιθανότητες το βιβλίο προσφορών να ανακοινωθεί ότι θα ανοίξει αυτή την εβδομάδα είναι αυξημένες άρα από σήμερα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις του ΟΔΔΗΧ στο χρηματιστήριο.
Αν θα έπρεπε να στοιχηματίσει κάποιος σε διάρκεια, μάλλον θα έπρεπε να ποντάρει στην 10ετία, τη διάρκεια που παρακολουθούν όλοι. Τι έχει να επιδείξει η Ελλάδα; Την δυναμική από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και το «σφίξιμο» των spreads έναντι των ασφαλέστερων ομολόγων της ευρωζώνης και δει του γερμανικού. Το ελληνικό 10ετές κυμαινόταν την Παρασκευή στο 3,34% περίπου 105 μονάδες βάσης πάνω από το γερμανικό και περίπου 50 μονάδες βάσης κάτω από το ιταλικό. Με το που θα ανακοινωθεί η έκδοση είναι δεδομένο ότι τα spreads θα «ανοίξουν».
Τι θέτει ως στόχο ο ΟΔΔΗΧ; Η έκδοση, όποτε θα γίνει, να κλείσει με spread τουλάχιστον 20-25 μονάδες βάσης χαμηλότερο από το αντίστοιχο ιταλικό. Το ότι το κόστος δανεισμού θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό, μάλλον θα πρέπει να το θεωρούμε από τώρα δεδομένο.