Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Τα υψηλά 9ετίας, τα αποτελέσματα 6μήνου και το...

Μ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Τα υψηλά 9ετίας, τα αποτελέσματα 6μήνου και το ζύγισμα αποτιμήσεων

Με την καταγραφή νέων υψηλών εννέα ετών και την καθαρή υπέρβαση των 1.300 μονάδων ολοκληρώθηκε μια ακόμα ανοδική εβδομάδα στο ΧΑ με τις τράπεζες σε ρόλο οδηγού τις τάσης και το… θερμόμετρο της αγοράς να γράφει +42 από την αρχή του έτους συμβαδίζοντας με τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, το επενδυτικό τοπίο σε εκδόσεις σταθερού εισοδήματος δείχνει ιδιαίτερα δραστήριο καθώς σε διάστημα μικρότερο των τριών εβδομάδων έχουν πραγματοποιηθεί εκδόσεις κρατικών και εταιρικών ομολόγων συνολικής αξίας 5 δισ. ευρώ δηλώνοντας το «ολιστικό» ζωηρό ενδιαφέρον που υπάρχει για τις ελληνικές αξίες.

Σε μια περίοδο που δεν χαρακτηρίζεται για την ένταση στην κινητικότητα των επενδυτών τόσο οι μετοχές όσο και τα ελληνικά ομόλογα διατηρούνται στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος υπό το πρίσμα της επενδυτικής αναβάθμισης αλλά και της βελτίωσης της εταιρικής κερδοφορίας, που ως τάση δείχνει να ακουμπά την πλειοψηφία των εισηγμένων εταιρειών.

Ο πήχης των αποτελεσμάτων για την κερδοφορία του εξαμήνου έχει μπει στα 3,1 δισ. ευρώ για τις εμποροβιομηχανικές εταιρείες ενώ οι τράπεζες θα έχουν ως σημείο αναφοράς τα 788 εκατ. ευρώ καθαρών κερδών του α’ τριμήνου του 2023 που αφορούν μια αμιγώς λειτουργική επίδοση, αφού τα περυσινά μεγέθη είναι θετικά φορτισμένα με κέρδη από ομόλογα και πωλήσεις θυγατρικών.

Σε κάθε περίπτωση, η Αγορά δεν περιμένει τόσο να ακούσει τι έγινε στο α’ εξάμηνο αλλά να διαπιστώσει αν οι τάσεις διατηρούνται ή βελτιώνονται στην συνέχεια ώστε να προχωρήσει σε αναθεωρήσεις στις αποτιμήσεις των μετοχών. Η περίοδος αυτή εκκινεί την Δευτέρα 24/07 και η πρώτη φάση της ολοκληρώνεται την Πέμπτη 10 Αυγούστου.

Σε δεύτερο χρόνο η επενδυτική κοινότητα παρακολουθεί συναλλαγές που είναι σε εξέλιξη και αφορούν την ολοκλήρωση πολύμηνων εγχειρημάτων που βρίσκονται σε τελική φάση καθώς και την ροή νέων από την διαδικασία πώλησης των μετοχών των τραπεζών που κατέχει το ΤΧΣ. Όμως τα καλά νέα δεν ήρθαν μόνο από το εσωτερικό.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε σε επίπεδα πολύ καλύτερα των αναμενομένων αναπτερώνοντας της ελπίδες για ολοκλήρωση του κύκλου της αύξησης των επιτοκίων μετά τον Ιούλιο, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται πιο έντονα στα παράγωγα των επόμενων μηνών. Οι αγορές υποδέχθηκαν το νέο με ιδιαίτερα θετικό τρόπο καθώς οι μήνες που ακολουθούν έως και τον Σεπτέμβριο προκρίνουν το σενάριο αποκλιμάκωσης των τιμών αφού πέρυσι είχαν σημειωθεί τιμές ρεκόρ στην ενέργεια.

Το ενδιαφέρον πριν τις κεντρικές τράπεζες (26 και 27 Ιουλίου) στρέφεται στα αποτελέσματα β’ τριμήνου των εταιριών τα οποία χαρακτηρίζονται από την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους από την γρήγορη άνοδο των επιτοκίων αλλά και από την μείωση των τιμών των πρώτων υλών.

Το αποτέλεσμα που θα δούμε δεν αποκλείεται να δείξει ένα λογιστικό παράδοξο: Το λειτουργικό περιθώριο να αυξάνεται και το καθαρό περιθώριο να μειώνεται ή να μένει σταθερό αντανακλώντας την εξουδετέρωση της επίδρασης των δύο αυτών παραγόντων. Προς το παρόν για τις 500 εταιρείες του S&P οι εκτιμήσεις για το β’ τρίμηνο αναμένουν μείωση 9,8% των καθαρών κερδών και 0,5% των εσόδων.

Οι κυριότερες ανακοινώσεις της ερχόμενης εβδομάδας αφορούν τις Bank of America, Morgan Stanley (18/07), Goldman Sachs, IBM, Tesla, Netflix (19/07), Blackstone, Johnson & Johnson, Philip Morris, Snap (20/07) και Blackrock (21/07).

Τεχνικά δεδομένα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διατηρεί την επαφή με τα υψηλά 9 ετών και τον ανοδικό στόχο των 1.370 μονάδων. Η κατοχύρωση κερδών στα επίπεδα των 1.320 μονάδων ήταν συνεπής με την υπεραγορασμένη εικόνα των ταλαντωτών έδειξε ωστόσο πόσο γρήγορη και ρηχή είναι μια διόρθωση επί του παρόντος.

Με την υπέρβαση των 1.300 μονάδων ο MACD επανέκαμψε εκ νέου ανοδικά και πλέον όλο το σετ των βραχυπρόθεσμων τεχνικών δεικτών παραμένει αγορασμένο. Οι 1.270 μονάδες αποτελούν πλέον το πρώτο σκαλοπάτι στήριξης ενώ ανοδικά τα υψηλά του 2014 παραμένουν η βασική (και ίσως η μόνη αξιόπιστη) αντίσταση.

Η ερχόμενη εβδομάδα δίνει εκ νέου προβάδισμα στους αγοραστές, ενδεχομένως ο «βηματισμός» να μετριαστεί αφού πλέον η διαπραγμάτευση σε πολλές μετοχές του FTSE-25 γίνεται σε αχαρτογράφητες ζώνες τιμών και δεν αποκλείεται τα φαινόμενα κατοχύρωσης κερδών να επιβραδύνουν την δυναμική της ανόδου.

*Ο Μάνος Χατζηδάκης είναι υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ