Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Οι εισηγμένες έχουν «σηκώσει» 4,2 δισ. ευρώ φέτος

Μ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Οι εισηγμένες έχουν «σηκώσει» 4,2 δισ. ευρώ φέτος

Η κόπωση της Αγοράς ήταν εμφανής την εβδομάδα που πέρασε λόγω των συνεχών και απαιτητικών εταιρικών πράξεων διάθεσης μετοχικών ποσοστών. Μέσα σε λιγότερο από 15 ημέρες αντλήθηκε από την αγορά σε μετοχές σχεδόν 1 δισ. ευρώ και 750 εκατ. ευρώ σε ομολογιακές εκδόσεις.

Οι διαθέσεις μετοχών, οι νέες εισαγωγές μετοχών και εταιρικών ομολόγων και οι αυξήσεις κεφαλαίου φέτος έχουν «τραβήξει» από εγχώριους και ξένους κωδικούς μέσα στο 2024 συνολικά κεφάλαια ύψους 4,2 δισ. ευρώ καθιστώντας εξαιρετικά ευάλωτη την εγχώρια αγορά στην διαχείριση όλων αυτών των εταιρικών πράξεων.

Τα δεδομένα δεν δείχνουν πάντως ότι η κατάσταση αυτή οδεύει προς εκτόνωση καθώς η ουρά των αυξήσεων κεφαλαίων έχει ακόμα αρκετούς ενδιαφερόμενους που θα επιθυμούσαν να εκμεταλλευθούν το θετικό κλίμα στο εξωτερικό πριν την διενέργεια των Αμερικανικών εκλογών που θεωρείται ένας εν δυνάμει αστάθμητος παράγοντας. Όλες αυτές οι εταιρικές πράξεις καθώς και εκείνες που ακολουθούν δυσκολεύουν το βηματισμό της αγοράς η οποία δείχνει αποκομμένη από την τάση των ξένων αγορών.

Η αύξηση της ελεύθερης διασποράς είναι μεν μια κίνηση που μακροπρόθεσμα μπορεί να ωφελήσει την αγορά ωστόσο το «χώνεμα» των νέων χαρτιών θα απαιτήσει χρόνο και αν μη τι άλλο θα πρέπει να συνοδευτεί από φρέσκα νέα που θα προσελκύσουν νέα ρευστότητά.

Καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους και η διαχειριστική τακτική θα γίνει πιο επιλεκτική από την θεσμική επενδυτική κοινότητα, οι δε σημαντικές εισροές που αναμένει η εγχώρια αγορά προέρχονται κυρίως από την ολοκλήρωση της συναλλαγής της Τερνα Ενεργειακή και τα προμερίσματα κάποιων εισηγμένων εταιριών. Ενδεικτική ως προς αυτό είναι οι συνεχείς μικρές αλλά σταθερές εκροές από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού και η εικόνα καθαρών εκροών από τους αλλοδαπούς κωδικούς για πέντε συνεχόμενους μήνες.

Επιπλέον, η μεταβατική φάση στην οποία είναι το ΧΑ δεν δίνει το κάποιο ισχυρό σινιάλο σε νέους επενδυτές οι οποίοι αναμένουν την ολοκλήρωσης του ταξινόμησης της μετάβασης της αγοράς στην ανεπτυγμένη κατηγορία. Η καλή εικόνα σε επίπεδο κερδοφορίας όπως αποτυπώθηκε στο εξάμηνο αποτελεί ένα μοχλό επιβράδυνσης των πιέσεων χωρίς ωστόσο να παράγει συστηματική δράση σε επίπεδο τοποθετήσεων.

Επομένως η αργή πλάγια κίνηση δείχνει επί του παρόντος ότι θα παραμείνει ως μοτίβο διακύμανσης βραχυπρόθεσμα με πιθανούς καταλύτες αλλαγής την μείωση της έντασης των κεφαλαιακών δράσεων και πιθανόν τα αποτελέσματα 9μήνου τα οποία εκκινούν σε δύο εβδομάδες τα οποία θα ενδυναμώσουν την προσδοκία επιδόσεων ρεκόρ κερδοφορίας και για το 2024.

Τα τεχνικά δεδομένα

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη δεν βελτιώθηκε την εβδομάδα που πέρασε διατηρώντας τον βηματισμό φθοράς προς τις 1.400 μονάδες. Η μικρή αντίδραση που καταγράφηκε την Παρασκευή αποδίδεται στην προσέγγιση της ζώνης στήριξης του Σεπτεμβρίου η οποία ωστόσο απλώς λειτούργησε ως επίπεδο απορρόφησης των πιέσεων.

Ο Γενικός Δείκτης προσεγγίζει τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών στις 1.396 μονάδες μια άκρως κομβική ζώνη για την μακροπρόθεσμη τάση με στενά χρονικά περιθώρια καθώς η πορεία του ΚΜΟ έχει ελαφρώς ανοδική κλίση. Η απλή εκδοχή του κινητού μέσου όρου βρίσκεται στο όριο της διάσπασης ενώ η απόσταση που χωρίζει πλέον τον εκθετικό κινητό μέσο από το Γενικό Δείκτη είναι μικρότερη του 2%.

Η συνεχής δοκιμασία μιας ζώνης τιμών αδυνατίζει τις ιδιότητες στήριξης (ή αντίστασης) ενός επιπέδου και εφόσον χαθεί το επίπεδο θα θέσει σε αμφισβήτηση με φίλτρο δύο ημερών την μακροπρόθεσμη ανοδική τάση οδηγώντας σε αύξηση της μεταβλητότητας με πιθανό πέρας το προηγούμενο χαμηλό του φετινού Αυγούστου στις 1.320 μονάδες. Ως εκ τούτου ο σχηματισμός της πολύμηνης συσσώρευσης (Απρίλιος – Οκτώβριος) βρίσκεται σε μια πολύ οριακή καμπή με ορατό πλέον το ενδεχόμενο όλη αυτή η περίοδος να αποκτήσει χαρακτήρα διανομής.

Ατζέντα νέας εβδομάδας

Τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου των εταιριών στις ΗΠΑ αναλαμβάνουν ρόλο οδηγού των τάσεων την ερχόμενη εβδομάδα με έντονο τραπεζικό χρώμα. Στις κυριότερες ανακοινώσεις επισημαίνονται οι Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup, Johnson & Johnson (15/10), Abbot Laboratories (16/10), Morgan Stanley, Netflix, Blackstone (17/10) και American Express, P&G, (18/10).

Στην Ευρώπη την ερχόμενη Πέμπτη η ΕΚΤ συνεδριάζει για τα επιτόκια της Ευρωζώνης με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων να αναμένουν μείωση 25 μονάδων βάσης (3,25%). Στο εσωτερικό ξεχωρίζει η πιστοληπτική αξιολόγηση της S&P για το ελληνικό αξιόχρεο την προσεχή Παρασκευή. Κατά τα λοιπά, οι νέες μετοχές της Cenergy θα ξεκινήσουν την διαπραγμάτευση τους από την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου ενώ την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων για το μήνα Οκτώβριο.

*Ο Μάνος Χατζηδάκης, είναι υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ