Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Οι εισαγόμενες αναταράξεις στο Χ.Α. και τα νέα...

Μ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Οι εισαγόμενες αναταράξεις στο Χ.Α. και τα νέα δεδομένα

Η μεταβλητότητα συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα στο Χ.Α. με την κατεύθυνση της τάσης να υπαγορεύεται από το εξωτερικό. Τα οικονομικά δεδομένα βασικών μακροοικονομικών δεικτών παραμένουν στο επίκεντρο με τους επενδυτές πλέον να αναμένουν την ερχόμενη εβδομάδα νέα από τα πρακτικά της FED (25/05), το οριστικό ΑΕΠ του α’ τριμήνου σε Αμερική (26/05) αλλά και Γερμανία (25/05).

Ειδικά στις ΗΠΑ το α’ τρίμηνο αναμένεται να βγει αρνητικό κατά 1,4% σε ετήσια βάση με βάση την προκαταρκτική ανακοίνωση και αυτό θα βάλει πλέον την πιθανότητα ύφεσης στο τραπέζι καθώς δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητικούς θα σημάνουν και την είσοδο της οικονομίας σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Προς το παρόν οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ένα μέρος από αυτό το ενδεχόμενο ωστόσο η ροή νέων δεν έχει δείξει κάποια πρόοδο που να αναιρεί ή να μεταβάλει προς το καλύτερο αυτή την εκτίμηση. Παράλληλα το πληθωριστικό περιβάλλον διατηρεί ψηλά τις ανησυχίες ως προς τα περιθώρια αντιδράσεων ων κεντρικών τραπεζών ενώ η πολεμική ένταση στην Ουκρανία δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται.

Στο εσωτερικό η κινητικότητα συνεχίζεται με την φημολογία των εξαγορών να συντηρεί το ενδιαφέρον ή να λειτουργεί ανασταλτικά στις πιέσεις. Παράλληλα διάφορα εγχειρήματα που αφορούν την διαχείριση ακινήτων είτε ως κατασκευαστές, είτε ως ΑΕΕΑΠ φαίνεται να παίρνουν το δρόμο για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο. Αν και το χρηματιστηριακό κλίμα δεν είναι το καλύτερο δυνατό ενδεχομένως η δυναμική αυτή της αγοράς και του ενδιαφέροντος που υπάρχει να υποστηρίξει τις προσπάθειες οι οποίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο έγκρισης από τις εποπτικές αρχές.

Όπως και να έχει η επιτυχία μιας σημαντικής Δημόσιας Εγγραφής μετά από καιρό θα αναπτέρωνε το ηθικό της αγοράς και πιθανόν να παρακινούσε και άλλες εταιρίες να ακολουθήσουν το εγχείρημα μιας εισαγωγής.

Τεχνικά δεδομένα

Οι 850 μονάδες κράτησαν σε επίπεδο ημερήσιων κλεισιμάτων αλλά αυτό δεν βελτίωσε ιδιαίτερα την διαγραμματική εικόνα. Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αν και δεν έχασε το εν λόγω επίπεδο στήριξης, πραγματοποίησε τις συναλλαγές της εβδομάδας σε αισθητά χαμηλότερο εύρος τιμών από την προηγούμενη. Τουτέστιν χαμηλότερο χαμηλό και χαμηλότερο υψηλό, το οποίο είναι μια ένδειξη αδυναμίας.

Πρακτικά η αγορά παραμένει σε καθοδική τροχιά, οι αγοραστές αγόρασαν λίγο χρόνο και απέφυγαν τα σενάρια που θέλουν τον Γενικό Δείκτη να ανοίγει βηματισμό για τις 800 μονάδες αν χάσει το 850. Η αγορά χρόνου συνίσταται στο ότι πλέον το κομβικό σημείο αλλαγής τάσης έχει μετατοπιστεί προς τις 885 μονάδες ενώ η κάλυψη του καθοδικού κενού (864-858) ως εκκρεμότητα μπορεί να εξομαλύνει κάπως την πτωτική δυναμική.

Από τα μέσα Απριλίου πάντως παρατηρείται η επανάληψη ενός μοτίβου καθοδικού ζιγκ ζαγκ το οποίο έχει θέσει σε αμφισβήτηση όλες τις ανοδικές αντιδράσεις που έχουν προηγηθεί. Αν υποθέσουμε ότι η Αγορά βρίσκεται σε συσσώρευση από τις αρχές Μαΐου, τότε το βασικό ζητούμενο είναι να μην πληρωθούν τιμές κάτω από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας.

Τότε θα μπορέσουμε να μιλάμε για βελτίωση των τεχνικών προϋποθέσεων και μια αντίδραση με πιο αξιόλογες ανοδικές προδιαγραφές. Εβδομάδα τραπεζών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επόμενη εβδομάδα καθώς Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα ανακοινώνουν μεγέθη α’ τριμήνου και πραγματοποιούν τηλεδιασκέψεις διαδοχικά στις 25, 26 και 27 Μαΐου αντίστοιχα.

Κατά τα λοιπά αποτελέσματα α’ τριμήνου ανακοινώνουν οι ElvalHalcor Premia (23/5), Epsilon Net (24/05), Quest (25/5), ΔΕΗ και Aegean (26/5). Σε ότι αφορά αναθεωρήσεις δεικτών στις 26 Μαΐου θα ανακοινωθούν οι εξαμηνιαίες αλλαγές στον δείκτη FTSE-25. Τέλος επισημαίνεται ότι από την Κυριακή έως και την Τετάρτη θα διεξαχθεί στο Davos το Παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ.

*Ο Μάνος Χατζηδάκης είναι υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ