Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Η κόπωση, τα εποχικά σύνδρομα και η κακή...

Μ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Η κόπωση, τα εποχικά σύνδρομα και η κακή παράδοση του Ιουνίου

Ο Γενικός Δείκτης έχασε το θετικό πρόσημο του Μαΐου την εβδομάδα που πέρασε και με ένα μικρό σερί τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων υπενθύμισε ότι σε μια αγορά με περιορισμένο περιεχόμενο νέων, η κόπωση έρχεται γρήγορα χωρίς μεγάλες εξαιρέσεις εναρμονίζοντας την συμπεριφορά της εγχώριας αγοράς με την διεθνή τάση. Για τους απαισιόδοξους, η έλευση του Ιουνίου αποτελεί την ιδανική περίοδο με βάση τα στατιστικά των τελευταίων 25 ετών.

Ο Γενικός Δείκτης έχει μέση αρνητική απόδοση 2,57% και μόλις το 32% των παρατηρήσεων παρουσιάζει θετικό πρόσημο. Στο εξωτερικό σε μεγαλύτερο αριθμό παρατηρήσεων το κλείσιμο του Ιουνίου γίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Μάιο σε ποσοστό 62% γεγονός που δείχνει μια σχετική συνέπεια στο μοτίβο επικράτησης πωλησιακών τάσεων. Η στάση αυτή εξηγείται από την ολοκλήρωση του εξαμήνου και την κατοχύρωση μέρος των κερδών της χρήσης από την θεσμική διαχείριση και την σχετικά «άνυδρη» περίοδο που ακολουθεί έως το τέλος του καλοκαιριού.

Παρόλα αυτά το εποχικό βάδισμα των αποδόσεων δεν αποτελεί κάποιο δόγμα καθώς η φετινή χρηματιστηριακή συγκυρία διακρίνεται από αυξημένη εταιρική κερδοφορία σε επίπεδα ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη χρήση, αυξημένη συμμετοχή επενδυτών και νέων κωδικών και έντονη κινητικότητα στο πεδίο των εταιρικών εξαγορών. Το μέτωπο της κερδοφορία δείχνει πάντως να κρατάει τα κεκτημένα.

Στις 36 εταιρείες που δημοσίευσαν στοιχεία τριμήνου ως την Παρασκευή, οι 33 είναι κερδοφόρες και η τελική γραμμή είναι ενισχυμένη κατά 17,9% στα 2,15 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Τα λειτουργικά κέρδη υποστηρίζουν την ποιοτική διάσταση της κερδοφορίας εμφανίζοντας άνοδο 12,1% στα 2,57 δισ. ευρώ. Χωρίς των τραπεζικό κλάδο η αύξηση της κερδοφορίας εμφανίζεται οριακή (+1%) ωστόσο οι διοικήσεις των εταιριών εμφανίστηκαν αισιόδοξες στην υλοποίηση των επιχειρηματικών και ποσοτικών στόχων της χρονιάς.

Ο βασικός κορμός των εταιρειών που δημοσιεύουν ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις έχει ενσωματωθεί στο σύνολο και μπορεί να θεωρηθεί ότι οι τάσεις είναι πλέον ενδεικτικές για το πως εξελίχθηκε το α’ τρίμηνο.

Τεχνικά δεδομένα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται και με τα δύο πόδια σε φάση πωλήσεων από την στιγμή που διασπάστηκαν διαδοχικά και χωρίς ιδιαίτερη στάση οι 1.450 και οι 1.444 μονάδες. Απομένει ο κινητός μέσος των 50 ημερών ο οποίος ωστόσο κινείται στην περιοχή των 1.434 μονάδων το οποίο δεν δείχνει προς το παρόν να βγάζει ισχυρές άμυνες από τους αγοραστές. Δεδομένου ότι οι ταλαντωτές δεν βρίσκονται σε υποτιμημένα επίπεδα το σενάριο της ανοδικής αντίδρασης πιθανόν να εκκινήσει από χαμηλότερα επίπεδα, με πρώτο υποψήφιο επίπεδο στήριξης τις 1.400 μονάδες.

Συμπερασματικά αν και ο ρυθμός της πτώσης αναμένουμε να επιβραδυνθεί, η μείωση των συναλλαγών θα έπειθε περισσότερο για το στέγνωμα της προσφοράς, απαραίτητη προϋπόθεση για μια ενδεχόμενη αντίδραση. Ως εκ τούτου η πλαγιοκαθοδική κίνηση ενδέχεται να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα προς τα επίπεδα της πρώτης τοπικής στήριξης.

Ατζέντα

Τα Πλαστικά Θράκης συνεχίζουν την ροή δημοσίευσης των αποτελεσμάτων τριμήνου την Δευτέρα το πρωί. Από πλευράς μερισμάτων η Καρέλιας θα διαπραγματεύεται στις 04/06 χωρίς το μέρισμα χρήσης ύψους 11,78 ευρώ/μετοχή, την Τρίτη η μετοχή της Profile θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης (αναμένεται), στις 06/06 χωρίς το μέρισμα χρήσης (0,07 ευρώ/μετοχή) θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της Attica Συμμετοχών, ενώ μέρισμα θα κόψει στις 7 Ιουνίου και η μετοχή της Premia.

Σε άλλα ενδιαφέροντα γεγονότα την Τρίτη 04/06 είναι προγραμματισμένη η Τακτική Γενική συνέλευση της Μυτιληναίος κατά την οποία αναμένεται μεταξύ άλλων η ανακοίνωση των εκτιμήσεων της διοίκησης για τις οικονομικές επιδόσεις του 2024. την Τετάρτη αναμένεται η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της Noval στην Κύρια Αγορά του ΧΑ ενώ την ίδια ημέρα.

Την Παρασκευή θα γνωρίζουμε την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου ενώ τέλος ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα διεξαχθεί η δημοπρασία εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων. Στο εξωτερικό ξεχωρίζει την Τετάρτη η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να αναμένουν μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στο παρεμβατικό επιτόκιο, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι δηλώσεις αναφορικά με την προοπτική περαιτέρω μειώσεων μέσα στην χρονιά.

* Ο Μάνος Χατζηδάκης είναι υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ