Η αλλαγή των μετοχικών ισορροπιών στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η θετική προοπτική των επόμενων δύο χρήσεων όπως αποτυπώθηκε από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων χρήσης 2020 της Eurobank, έδωσαν τον τόνο στην τάση και τις συναλλαγές της εβδομάδας που πέρασε. Στην μεγαλύτερη εταιρεία του κατασκευαστικού κλάδου έχουμε αλλαγή στον μετοχικό έλεγχο, καθώς το ενδιαφέρον της ολλανδικής πλευράς φαίνεται να μετατοπίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην υπόθεση ελέγχου της Ελλάκτωρ.
Η αλλαγή των ισορροπιών έρχεται σε μια εξαιρετικά κομβική στιγμή όπου τα έργα του Ελληνικού και του αεροδρομίου του Καστελίου μπαίνουν στην τελική ευθεία όπως και πολλά Δημόσια έργα τα οποία βρίσκονται σε φάση προκήρυξης. Την ίδια στιγμή η Eurobank φαίνεται να ανεβάζει στροφές ως προς την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων βάζοντας το μέρισμα στην ατζέντα της χρήσης του 2022, στοιχείο που σίγουρα αναπτερώνει το ηθικό των πιστών οπαδών των τραπεζικών μετοχών, έστω και αν αυτή την στιγμή βρίσκεται δύο χρήσεις μακριά.
Πέρα από το κερασάκι στην τούρτα (βλ. μέρισμα), η Eurobank ανακοίνωσε ένα πλάνο που έχει στόχους σε κάθε γραμμή των αποτελεσμάτων το οποίο δημιουργεί ρεαλιστικές προσδοκίες για την επίτευξη του. Στα καλά νέα της εβδομάδας που πέρασε η αυξημένη συμμετοχή στην έκδοση του ομολόγου της ΔΕΗ η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία και προηγούμενο συγκέντρωσης ενδιαφέροντος για ελληνική εταιρική ομολογιακή έκδοση. Η αλλαγή σκυτάλης από τα τραπεζικά χαρτιά σε εμποροβιομηχανικούς τίτλους έκανε την διαφορά την εβδομάδα που πέρασε οδηγώντας τον βασικό δείκτη του Χ.Α. σε προ πανδημίας επίπεδα διαπραγμάτευσης.
Οι έξι σερί ανοδικές εβδομάδες και τα τεχνικά δεδομένα
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε έξι εβδομάδες ανόδου κατακτώντας υψηλά 13 μηνών και εμφανίζοντας στην συνεδρίαση της Παρασκευής -με την συνδρομή των προσυμφωνημένων πακέτων της ΓΕΚ- τον υψηλότερο τζίρο για το 2021. Απόρροια αυτής της συνεχούς ανόδου είναι η εμφάνιση υπερτιμήσεων στους ταλαντωτές φαινόμενο το οποίο για τελευταία φορά είχε παρατηρηθεί φέτος στις 4 Ιανουαρίου.
Οι βραχυπρόθεσμες τεχνικές υπερτιμήσεις υποδηλώνουν αύξηση της δυναμικής της τάσης χωρίς απαραίτητα να αποτελούν απαραίτητα την έναρξη άμεσης διόρθωσης. Στην προηγούμενη ανοδική έξαρση ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε από τις 16 Νοεμβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου του 2020 σε υπεραγορασμένα επίπεδα με αλλεπάλληλα ανοδικά κλεισίματα.
Το φαινόμενο φαίνεται να επαναλαμβάνεται και τώρα καθώς από τις 22 Φεβρουαρίου σε σύνολο 15 συνεδριάσεων ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει μόλις τρεις φορές. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο οι ταλαντωτές δεν έχουν εισέλθει ακόμα στα κόκκινα το οποίο πιθανόν να αποτελούσε μια πιο ισχυρή ένδειξη διόρθωσης στις επόμενες συνεδριάσεις.
Με την υπέρβαση των 830 μονάδων πιστοποιήθηκε η διαφυγή προς τις 911 μονάδες, επίπεδο το οποίο μεσοπρόθεσμα ο Γενικός Δείκτης μπορεί βάσιμα να δει, έχοντας με το μέρος του τάση, και αναλογίες διόρθωσης από τα χαμηλά. Αν και οι έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες αποτελούν ένα δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών η ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να κινηθεί πλάγια συσσωρεύοντας δυνάμεις για το επόμενο ανοδικό βήμα.
Η ατζέντα της επόμενης εβδομάδας
Η ερχόμενη εβδομάδα αν και έχει μία συνεδρίαση λιγότερη λόγω της Καθαράς Δευτέρας, παρουσιάζει ενδιαφέρον ανεβάζοντας στροφές προς το τέλος της εβδομάδας. Από πλευράς αποτελεσμάτων η Ε-ΝΕΤ θα δημοσιεύσει οριστικές λογιστικές καταστάσεις την Τετάρτη μαζί με την Cenergy, ακολουθεί την Πέμπτη η Viohalco και τέλος η Frigoglass στις 19/3.
Εκτός από την δημόσια προσφορά του ομολόγου της Motor Oil (17-19 Μαρτίου) την Παρασκευή λήγουν παράγωγα επί δεικτών και μετοχών ενώ το απόγευμα θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του Eurostoxx (προσθήκη ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΔΕΗ) και FTSE Russel (προσθήκη ομίλου Βιοχάλκο). Το βράδυ της ίδια ημέρας η DBRS θα ανακοινώσει την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου.
Ο Μάνος Χατζηδάκης είναι υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή