«Με τη διασφάλιση της προστασίας απέναντι σε κάθε απειλή βίας ή παρενόχλησης, αλλά και με μέτρα που βοηθούν στον καταμερισμό των ευθυνών των γονέων και περιλαμβάνονται στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, τιμούμε τη σημερινή Ημέρα της Μητέρας.
Το πρόγραμμα “Νταντάδες της Γειτονιάς”, με στόχο την υποστήριξη των εργαζόμενων μητέρων, η θεσμοθέτηση των αδειών πατρότητας και των γονικών αδειών και για τους πατεράδες, καθώς και η πρωτοβουλία Share για την αντιμετώπιση των στερεοτυπικών έμφυλων ρόλων εντός της οικογένειας και την ενθάρρυνση του ρόλου του πατέρα να αναλάβει ισότιμα με τη μητέρα το καθήκον φροντίδας των παιδιών, είναι μόνο μερικές από τις δράσεις που έχουν αναληφθεί προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής στήριξης των μητέρων στη χώρα μας», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
«Αντί ευχών, επιλέγουμε να στηρίξουμε τις μητέρες με πράξεις. Με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, με εξειδικευμένα προγράμματα που προστατεύουν, αλλά και ενισχύουν τη θέση κάθε μητέρας. Το “ευχαριστώ” στις σύγχρονες αυτές ηρωίδες δεν μπορεί να περιορίζεται στα λόγια. Πρέπει να μεταφράζεται σε πράξεις και σε πρωτοβουλίες που ισχυροποιούν τη θέση τους στην αγορά εργασίας και τις προστατεύουν από οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης», αναφέρει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.
Και συμπληρώνει: «’Αξονας κάθε πολιτικής μας αποτελεί η έμπρακτη στήριξη των μητέρων. Χωρίς διλήμματα μεταξύ καριέρας και οικογένειας, χωρίς αστερίσκους στις ευκαιρίες ανέλιξής τους στον επαγγελματικό βίο, χωρίς ανοχή σε περιστατικά λεκτικής ή σωματικής βίας, σεξουαλικών παρενοχλήσεων, ενδοοικογενειακής βίας».
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ως θεματοφύλακας των δεσμεύσεων της κυβέρνησης σχετικά με την ίση μεταχείριση των δύο φύλων, προωθεί μέτρα για την εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή και την ουσιαστική ισότητα των φύλων, ενώ με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προχωρά επίσης στην κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας.