Ανοιχτό το ενδεχόμενο ετήσιου εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, όπως με το εμβόλιο της γρίπης, άφησε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.
Για 4η δόση μπορεί να απαντήσει κανείς μονό με εικασίες. Η λύση που θα ικανοποιούσε θα ήταν να χρειαστεί 4η δόση, αλλά αυτή η 4η δόση να είναι στο χρόνο, να είναι όπως κάνουμε για τον εμβολιασμό της γρίπης να θεωρηθούν οι τρεις δόσεις ως ο βασικός εμβολιασμός και να γίνει μια δόση στο χρόνο ως επαναληπτικός ανάλογα με τη γρίπη».
Για τους νοσήσαντες σημείωσε ότι μπορεί να γίνει διπλός εμβολιασμός και να χρειαστεί μετά από άλλους 3 ή 6 μήνες και δεύτερη δόση.
«Ο εμβολιασμός για Covid δεν θα πρέπει να οδηγεί σε αναβολές και ακυρώσεις του βασικού προγράμματος των εμβολιασμών των παιδιών» υπογράμμισε ακόμα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Αναφορικά με τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών, που ξεκινάει και στη χώρα μας, η κα Θεοδωρίδου εξήγησε ότι ο εμβολιασμός θα προστατεύσει τα ίδια τα παιδιά αλλά και τα ευάλωτα άτομα που βρίσκονται στο περιβάλλον τους. Παράλληλα συντελεί και στην μείωση των μεταλλάξεων του ιού. Αναφέρθηκε επίσης σε μελέτη που αφορά στην διερεύνηση του κινδύνου εισαγωγής παιδιών με μη ελεγχόμενο άσθμα, και διαπιστώθηκε ότι παιδιά 5-17 ετών είχαν 3 έως 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω covid εισαγωγής σε νοσοκομείο.
Το εμβόλιο στα παιδιά περιέχει το 1/3 του αντιγόνου των ενηλίκων. Χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών. Μετά τη νόσηση χορηγείται μετά από 3 μήνες. Ο εμβολιασμός δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές στο βασικό εμβολιασμό παιδιών. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, είναι ανάλογες με αυτές των παιδικών εμβολίων, υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου. Δεν υπάρχει χρονικό διάστημα περιορισμού για τα βασικά εμβόλια, πρόσθεσε.
Όσον αφορά στις παρενέργειες, η ίδια είπε πως είναι γνωστές στους γονείς, δηλαδή ανάλογες με των συμβατικών εμβολίων, όπως πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.
Η χορήγηση τρίτης δόσης στους άνω των 18 ετών δημιούργησε ερωτήματα για το αν και πότε θα έχουμε 3η δόση στους ανήλικους.
Μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί η χορήγηση 3ης δόσης σε παιδιά με ανοσοκαταστολή μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Αναφερόμενη στην παραλλαγή “όμικρον”, μίλησε για την μεταδοτικότητα του ιού και είπε πως έχουμε κάποια αισιόδοξα μηνύματα – ότι η νοσηλεία είναι βραχεία και η θνητότητα μικρότερη. Όλοι όμως, όπως είπε, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, καθώς χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για ασφαλή συμπεράσματα.
Προτεραιότητα η πρώτη δόση του εμβολιασμού
ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι πάνω από 6,7 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Προτεραιότητα δίδεται στην πρώτη δόση, αλλά και στους πολίτες που θέλουν να κάνουν αναμνηστική δόση στο επτάμηνο.
Για τα παιδιά, υπάρχουν ελεύθερα ραντεβού. Στις αρχές Ιανουαρίου θα ανοίξουν περισσότερες εμβολιαστικές γραμμές, ωστόσο τα ραντεβού ανοίγουν με βάση τις παραλαβές και τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Επίσης, το 87% όσων έληγαν σήμερα τα πιστοποιητικά έχουν κάνει τα αναμνηστική δόση. Μένουν εκτός 163.000 οι 90 χιλιάδες έχουν κλείσει το ραντεβού, εκ των οποίων οι 45 χιλιάδες θα εμβολιαστούν μέχρι την Κυριακή. Ως εκ τούτου, υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού μέχρι την Κυριακή, καθώς σε αυτές τις ομάδες υπάρχει προτεραιότητα.
Όσον αφορά στον κατ’ οίκον εμβολιασμό, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις δεν ξεπερνούν τις δύο εβδομάδες, εκτός αν είχε συμβεί κάτι, που αφορούσε την αίτηση ή την καταχώριση. Πλέον, μετά και την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας, υπάρχει μεγάλη αύξηση. Οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί και θα δίνεται από εδώ και πέρα προτεραιότητα στην πρώτη δόση, καθώς είναι οι πολίτες με τη μεγαλύτερη ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση, παρά τη μεγάλη αύξηση. Ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε το κάλεσμα προς τους ιδιώτες, ζητώντας τη βοήθειά τους. Ήδη, γίνονται προσαρμογές ώστε οι ιδιώτες να έχουν δύο εμβόλια και Pfizer και J&J από αρχές Ιανουαρίου και οι παιδίατροι να έχουν το παιδικό εμβόλιο αλλά και το εμβόλιο για τους 12-17 ετών. Η διαδικασία του εφοδιασμού δεν μπορεί να απλοποιηθεί. Στόχος είναι να γίνουν ενέργειες για να πείσουν τους ιδιώτες να βοηθήσουν στους κατ’ οίκον εμβολιασμού.