Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜ. Βορίδης: Πρέπει να ξεκινήσουν συνομιλίες για το Κυπριακό

Μ. Βορίδης: Πρέπει να ξεκινήσουν συνομιλίες για το Κυπριακό

Τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, και δη υπό το πρίσμα της συνάντησης των δύο ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας, ήταν το βασικό θέμα της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, στον τηλεοπτικό σταθμό «Action24».

Αναλυτικά, ξεκινώντας από το το Κυπριακό, ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε ότι εν προκειμένω «διατυπώθηκε μία γνωστή θέση και με τον πολύ σωστό τρόπο από την πλευρά του πρωθυπουργού. Δεν είναι δυνατόν ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κυπριακή Δημοκρατία, η Κύπρος μας, να είναι διαιρεμένη, υπό κατοχή, όλα αυτά τα χρόνια». «Πρέπει να ξεκινήσουν συνομιλίες», με σκοπό να προκύψει κάτι θετικό για την Κύπρο, πρόσθεσε.

«Η Τουρκία έχει αντιφάσεις, εμείς διατυπώνουμε με σταθερότητα τις θέσεις μας», ανέφερε ο κ. Βορίδης και ανέπτυξε, εν συνεχεία, τα οφέλη από τον ελληνοτουρκικό διάλογο: «Το γεγονός ότι έχουν σταματήσει παραβιάσεις του εναερίου χώρου είναι ένα αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης. Το γεγονός ότι έχουμε πολύ πιο αποτελεσματικές διαχειρίσεις των λαθρομεταναστευτικών ροών είναι αποτέλεσμα αυτής της συνεννόησης».

Παρενθετικά -και με αφορμή τη χρησιμοποίηση του όρου «λαθρομεταναστευτικός»- σημείωσε ότι «για την παράνομη μετανάστευση χρησιμοποιούνται τρεις διαφορετικές ορολογίες, οι οποίες είναι απολύτως ισοδύναμες: Λαθρομετανάστης, παράνομος μετανάστης, παράτυπος μετανάστης. Ανάλογα με την απόχρωση. Αλλά η ουσία είναι μία: Ότι κάποιος μπαίνει παράνομα στη χώρα. Αυτό είναι το θέμα, η πράξη είναι ίδια» και επικαλέσθηκε και άλλες λέξεις με πρώτο συνθετικό το, «λαθρο», όπως λαθρεπιβάτης, λαθραναγνώστης κ.ά. Το πολιτικό συμπέρασμά του ήταν ότι είναι «μία συζήτηση στην οποία η Αριστερά προσπαθεί να παίξει χωρίς αντικείμενο ουσιαστικά».

Για τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε ότι «έγινε μία συμφωνία, δεν λέω ότι ήμασταν υποστηρικτές της. Ήταν μία κακή συμφωνία και σε μεγάλο βαθμό φαίνεται από τον τρόπο που γίνεται η διαχείρισή της τώρα». Δεσμεύτηκε, όμως, ότι «η Ελλάδα δεν θα αποστεί από την τήρηση των συμπεφωνημένων, αυτό το έχει πει η Νέα Δημοκρατία από την προεκλογική περίοδο».

Στην άλλη πλευρά, «αν επιμένει η πλευρά των Σκοπίων στη μη τήρηση της συμφωνίας και αν δεν την πιστεύουν τη συμφωνία, περιμένουμε τις δικές τους ενέργειες. Αν δεν τους αρέσει, ας πάνε να την καταγγείλουν αν μπορούν», τόνισε. Αντιθέτως -επέμεινε- «εμάς οι συμφωνίες μας δεσμεύουν, είμαστε ένα σοβαρό κράτος, δύναμη σταθερότητας και ισχύος στην περιοχή».

Ο κ. Βορίδης διεμήνυσε ότι «η μη τήρηση των συμφωνιών έχει συνέπειες, η πρώτη εκ των οποίων είναι ότι σταματάει την ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων προς την ΕΕ». Ακόμη και με βέτο «φυσικά», όπως επεσήμανε.

Για τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις, «η υπόθεση Μπελέρη ανέδειξε μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Αλβανία και τη λειτουργία της δικαιοσύνης», υπογράμμισε και «για να μπορέσει κάποιος να μπει στην ΕΕ αυτά τα πράγματα πρέπει να τα έχει φτιάξει», συμπλήρωσε.

Σε άλλο θέμα της επικαιρότητας, αυτό της Novartis, ο υπουργός επανέλαβε την πάγια, όπως είπε, θέση του: Εφόσον αρχειοθετήθηκε η υπόθεση, γιατί κρίθηκαν αβάσιμες όλες οι κατηγορίες, «θα έπρεπε να δίδεται η δυνατότητα στους θιγέντες να ζητήσουν αυτά που τους δίνει το δικαίωμα ο νόμος: Είτε την ποινική καταδίκη είτε αποζημιώσεις από αυτούς που είπαν τα ψέματα αυτά». Και συνέχισε: «Εδώ υπάρχουν άνθρωποι που σπιλώθηκαν μέσα στο πλαίσιο αυτής της σκευωρίας αλλά και με τις καταθέσεις συγκεκριμένων μαρτύρων». Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να βγουν οι κουκούλες, ζήτησε χαρακτηριστικά.

Η συνέντευξη έκλεισε με τα θέματα καθημερινότητας, με τον υπουργό Επικρατείας να διαβεβαιώνει ότι «η κυβέρνηση νυχθημερόν ασχολείται για την αύξηση των εισοδημάτων», με την ταυτόχρονη υπενθύμιση ότι έχει κάνει τρεις φορές αύξηση του κατώτατου μισθού.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ