Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑ"Μπόλι" πυρηνικής ενέργειας στον ενεργειακό διάλογο - Ο ρόλος της Γαλλίας

“Μπόλι” πυρηνικής ενέργειας στον ενεργειακό διάλογο – Ο ρόλος της Γαλλίας

Με τα φώτα “στραμμένα” στη Γαλλία λόγω των εκλογών, έχει ενδιαφέρον να εστιάσει κανείς σε μια άλλη διάσταση που αφορά τις σχέσεις Γαλλίας – ΕΕ σε μια συγκυρία, που όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον να δουν το τι θα συμβεί σε βασικούς άξονες πολιτικής, όπως η ενέργεια, με τη νέα κυβέρνηση.

Έτσι με τη Γαλλία να είναι υπέρμαχος της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για παραγωγή ρεύματος, σε μια συγκυρία, που τα πυρηνικά έχουν μπει στο “κάδρο” και της ΕΕ, μετά από γαλλική πίεση, αναμένεται το επόμενο διάστημα και στα πρώτα Συμβούλια Υπουργών Ενέργειας να καταφανούν οι προθέσεις.

Ουσιαστικά δεν αναμένονται αλλαγές μια και σε μακροσκοπικό επίπεδο, που “ακουμπά” τη γεωπολιτική, αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται σε υψηλό επίπεδο από τον Πρόεδρο. Όμως η ένταση της πίεσης που θα ασκήσει η Γαλλία έχει τη σημασία της.

Ήδη, με δεδομένες τις στενές σχέσεις Αθηνών – Παρισίων, ανοίγει ο διάλογος για την πυρηνική ενέργεια και στην Ελλάδα μετά και την αναφορά του Πρωθυπουργού σε συζήτηση, με τον πρώην Πρωθυπουργό της Ιταλίας Enrico Letta, στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου συνεδρίου “Economist Government Roundtable”, στην Αθήνα, αλλά και τη συζήτηση πριν λίγα χρόνια για τυχόν πλάνο επενδύσεων στο γειτονικό πυρηνικό εργοστάσιο στο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του Κοζλοντούι, που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα βόρεια της Σόφιας και 5 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Κοζλοντούι στον Δούναβη ποταμό, στα σύνορα με τη Ρουμανία. Είναι ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός της Βουλγαρίας και ο μεγαλύτερος στην περιοχή.

“Δεν υπάρχει τρόπος να φτάσουμε ως Ευρώπη στο ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών χωρίς την πυρηνική ενέργεια”, επισήμανε, πάντως, ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ παράλληλα στο συνδεόμενη για την ενεργειακή αυτάρκεια θέμα των ΑΠΕ, αναγνώρισε ότι η Ευρώπη “ίσως ποτέ δεν θα γίνει εξίσου ανταγωνιστική με την Κίνα στην παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ”. Απόψεις, δε, που αποτελούν σίγουρα “τροφή για σκέψη”.

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητοστάκης έκανε στην πυρηνική ενέργεια ειδική αναφορά υπογραμμίζοντας: “η Ευρώπη ήταν και παραμένει ηγέτιδα δύναμη στην πυρηνική τεχνολογία. Η Ελλάδα δεν διαθέτει πυρηνική ενέργεια. Δεν υπάρχει τρόπος να φτάσουμε στο ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών χωρίς την πυρηνική ενέργεια”, υποστήριξε και διερωτήθη: “Επενδύουμε, λοιπόν, ως Ευρωπαίοι, στην επόμενη γενιά μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων; Έχουμε πραγματικά κάνει τις σωστές επιλογές για την πράσινη μετάβαση, τουλάχιστον προσδιορίζοντας τρεις ή τέσσερις κρίσιμες βιομηχανίες; Επενδύουμε στις διασυνδέσεις μας στον βαθμό που θα έπρεπε;”  

Ουσιαστικά έθεσε επί τάπητος ένα βασικό “ταυτοτικό” προβληματισμό για την επόμενη ενεργειακή ημέρα της ΕΕ, αναδεικνύοντας τα μεγάλα ζητήματα της πράσινης μετάβασης, των ΑΠΕ, των διασυνδέσεων των κρίσιμων πρώτων υλών.

Στο μεταξύ, η ευκαιρία ν’ ανοίξει και στην χώρα μας η συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια βρέθηκε στο επίκεντρο του 13ου Athens Energy Summit, που πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.  

Ο George Christidis, VP Government Relations & International Affairs, Canadian Nuclear Association, χαιρέτισε την πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ανάγκη επένδυσης της Ευρώπης στην πυρηνική ενέργεια, τονίζοντας ότι η κοινωνία πρέπει να εκπαιδευτεί για όλες τις μορφές ενέργειας. «Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να μπει στη συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Christidis. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε ο Αντώνης Σεφερλής, δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού ANT1, ο Christidis  υποστήριξε ότι η πυρηνική ενέργεια αποτελεί έναν από τους παράγοντες τόσο για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου όσο και για την ενεργειακή ασφάλεια. Εξήγησε ότι η τεχνολογία εξελίσσεται και υπάρχουν πλέον διάφορες πυρηνικές τεχνολογίες, που μπορούν να συμβάλλουν  ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Προσέθεσε ότι η κάθε χώρα μπορεί να ορίσει την ενεργειακή της ασφάλεια.  

Ο Σπύρος N. Οικονόμου, Γενικός Διευθυντής Hydrogen Technologies της Eunice, υπογράμμισε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμη πηγή για να περιορίσουμε την κλιματική κρίση. «Πρέπει να προχωρήσουμε ταυτόχρονα την ενεργειακή, την ψηφιακή και τη βιομηχανική μετάβαση, για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Από την πλευρά του ο Νικόλαος Τακάς, Διευθύνων Σύμβουλος του Thermi Venture Capital Management, αναφέρθηκε στα προβλήματα που συναντούν οι επενδυτές στην Ελλάδα, όπως το ανεπαρκές και ασταθές νομικό πλαίσιο, αλλά και οι περικοπές στην ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ. «Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που οι παραγωγοί δεν αποζημιώνονται για τις περικοπές» τόνισε ο κ. Τακάς. 

Σχετικά με την πυρηνική ενέργεια, εκτίμησε ότι είναι θετική η αναφορά του πρωθυπουργού, όμως απέχουμε πολύ ακόμα. «Υπάρχει ένα ταμπού. Πρέπει να γίνει εκτεταμένη συζήτηση στην κοινωνία, να υπάρξει συναίνεση. Θεωρώ ότι χρειάζονται ακόμα πολλά χρόνια» κατέληξε ο κ. Τακάς. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ