don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Μπουνάτσα στα ομόλογα, τα λόγια του Φίλιπ Λέιν, το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, οι τρεις…σωματοφύλακες, η ανάλυση της Depolas και οι υποβαθμίσεις της Citigroup

*Μετά την “καταιγίδα” η προσπάθεια για νηνεμία. Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας καταγράφηκε αποκλιμάκωση στην απόδοση των κρατικών ομολόγων-χωρών της ευρωζώνης. Μετά τα 2 μίνι sell off στα γαλλικά ομόλογα, σύντομες “ανάσες” με πωλήσεις και μείωση στο 3,11%. Ωστόσο, είναι πολύς ο χρόνος μέχρι το τέλος της δεύτερης Κυριακής των εκλογών στην Γαλλία. Και όσων θα ακολουθήσουν, δηλαδή καλά μέσα Ιουλίου. Σήμερα, Τρίτη 18 Ιουνίου και εύλογο το ερώτημα εάν αντέχει το σύστημα. 

*Dinner υπέρ Λάιεν η χθεσινοβραδινή σύσκεψη των ηγετών του ΕΛΚ. Πρόθεση τους να εγκρίνουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και για δεύτερη 5ετή θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς η κάθε χώρα του μπλοκ επιλέγει τη συνέχεια αντί για την αλλαγή ενώ μαίνονται τα μέτωπα σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή, οξύνεται η ένταση με την Κίνα και η πολιτική αβεβαιότητα στο “κόκκινο” σε χώρες-κλειδιά. Η Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει στη συνέχεια να κερδίσει την πλειοψηφία του νεοεκλεγέντος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παραμείνει η ισχυρότερη αξιωματούχος της ΕΕ έως το 2029, διοικώντας τον εκτελεστικό κλάδο του μπλοκ, ο οποίος ρυθμίζει τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά του κόσμου, προτείνει νέα νομοθεσία και κατευθύνει την πολιτική της ηπείρου. Abendessen, γερμανιστί ο δείπνος, να ευχηθούμε να μην έχει την κατάληξη του Μυστικού. Η Αθήνα, δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την επιλογή του, επέμεινε, την στήριξε μέχρι τέλους. Για να δούμε…

*Σε αυτή την συγκυρία λοιπόν: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι είναι «προσεκτικοί» με τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, λίγο αφότου ο συνάδελφός της Φίλιπ Λέιν δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για τις γαλλικές αναταράξεις. Θυμίζω, με ανάλυση του Φίλιπ Λέιν η Κριστίν Λαγκάρντ είχε χαρακτηρίσει (αρχικά) τον πληθωρισμό προσωρινό και διαχειρίσιμο.  Ελπίζοντας πως ο Ιρλανδός οικονομολόγος της ΕΚΤ αυτή την φορά θα είναι πιο εύστοχος. Πάντως η δήλωση/εκτίμησή του πως δεν βλέπει άλλη μείωση επιτοκίων από την Φρανκφούρτη το 2024, συνδυαστικά με την προωθούμενη δεύτερη θητεία της Γερμανίδας στην Κομισιόν, θα πρέπει να…χαροποίησε ιδιαίτερα αρκετούς. Κυρίως όσοι προσέβλεπαν σε μία πιο ήπια προώθηση της “πράσινης ατζέντας”. Ο Φίλιπ Λέιν δεν φάνηκε να ανησυχεί από τα 2 sell off στα γαλλικά ομόλογα. Σωστά…το πάθημα της Λιζ Τρας δεν έχει γίνει μάθημα. Ήδη στο Παρίσι μετρούν την δεύτερη σημαντική απώλεια. Η πολιτική περιδίνηση στην Γαλλία είχε ως συνέπεια την απώλεια της πρωτιάς- ως της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αγοράς στην Ευρώπη. Μόλις δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του στέμματος από το Ηνωμένο Βασίλειο.

*Συνολικά 260 δισ $ εξαερώθηκαν από την χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών του CAC40. Πανωλεθρία για τα χαρτοφυλάκια ομολόγων που είχαν οι γαλλικοί τραπεζικοί όμιλοι: Société Générale, BNP Paribas και Credit Agricol. Αναλυτές προειδοποιούν για αυτό που από νωρίς χθες πρωί σημειώναμε εδώ, στην DeA. Ενδεικτικά: Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου δεν υπάρχουν βεβαιότητες για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες και η αγορά θα μπορούσε δυστυχώς να γίνει πιο ασταθής», δήλωσε ο Alberto Tocchio, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Kairos Partners.

*Και μία θετική εξέλιξη; Μνημόνιο συνεργασίας ΑΔΜΗΕ με Meridiam για το καλώδιο Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ. Αντικείμενο του Μνημονίου είναι η είσοδος της Meridiam στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας Great Sea Interconnector, η οποία είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ. Who is Who: Η Meridiam είναι παγκόσμιος επενδυτής και διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Παρίσι και ειδικεύεται στην ανάπτυξη, χρηματοδότηση και διαχείριση μακροπρόθεσμων έργων δημόσιας υποδομής με έμφαση στην μεγιστοποίηση του οφέλους για την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία. Βασικός επενδυτής στο έργο NeuConnect, την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας που βρίσκεται ήδη στην φάση της κατασκευής. Με AUM πάνω από 22 δισ$ έχει παρουσία σε 56 χώρες. Στο χρηματοδοτικό μέρος έχει συμφωνηθεί, ήδη, με το κρατικό ταμείο των Ηνωμένων Πολιτειών (DFC) να σταλούν άμεσα οι προτεινόμενοι όροι χρηματοδότησης (term sheet) του project, σε συνέχεια της επιστολής προθέσεων (LoI) που είχε απευθύνει πρόσφατα στον Φορέα Υλοποίησης. Παράλληλα ο Διαχειριστής βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ελληνικές εμπορικές τράπεζες, καθώς και με την Τράπεζα Κύπρου, προκειμένου να συμμετέχουν στην χρηματοδότησή του. Μεθοδική η δουλειά του Μανούσου Μανουσάκη. 

*Στην Zerko Enterprises Company Ltd το 2% του μ.κ της Lamda Development. Συμφερόντων της οικογένειας του εφοπλιστή Γεώργιου Προκοπίου η εταιρεία-αγοραστής, ίδιες μετοχές- 3.534.734 τμχ που είχε η εισηγμένη, στα 7,10 ευρώ/μτχ η τιμή πώλησης, με τρέχουσα τα 6,50 (στην αρχή της συνεδρίασης) έως τα 6,74 (υψηλή συνεδρίασης). Σύμφωνα με την διοίκηση της Lamda Development, η πώληση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας των δύο μερών, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη εκπαιδευτικού ιδρύματος με Διεθνές Πρόγραμμα Σπουδών και περαιτέρω projects για οικιστικούς και χώρους γραφείων εντός του έργου του Ελληνικού, συνολικής επιτρεπόμενης δόμησης 86.000 τ.μ. Το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο. Πήρε τα πάνω της και η μετοχή χθες, στα 6,72 ευρώ (3,38%) με συναλλαγές 252 χιλ τμχ. Δεν είναι λίγο ο Νο 4 των Ελλήνων κροίσων Γεώργιος Προκοπίου (με περιουσία 2,6 δισ$) να συμφωνεί με τον Νο 6 Σπύρο Λάτση (με 2,2 δισ$). Θα μπορούσε το deal Προκοπίου-Λάτση να λειτουργήσει στο “εκπαιδευτικό” ως προπομπός για άλλα; και εάν ναι θα μπορούσε να σημαίνει την προσπάθεια Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών να δημιουργήσουν hubs ανάλογα με των (Ιδιωτικών) Ανώτατων Σχολών που λειτουργούν στην Κύπρο;  Το shipping θα μπορούσε να είναι ένας κλάδος- ευρύτερα εννοούμενος- όπου με τις κατάλληλες υποδομές- και φυσικά την στήριξη των ισχυρών του χρήματος- θα μπορούσε να “δέσει” στην ελληνική αγορά καθιστώντας την προορισμό (ανάλογο με αυτόν της Λευκωσίας). 

*Με ποσοστό 49% η Motor Oil/MORE σε κοινοπρακτικό σχήμα (Joint Venture) με μέτοχο πλειοψηφίας (51%) την Alive Renewable Holding Limited. Θυγατρική της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου εταιρείας PREMIER ENERGY PLC. Η κ/ξ ανέλαβε την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 86 MW συνδεδεμένων με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας χωρητικότητας 18 MW. Στην περιοχή της κομητείας Buzău στη Ρουμανία. Το 2025 η ολοκλήρωση της κατασκευής των έργων, το δεύτερο 6μηνο. 

*Στα 2,35 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που σε ένα μήνα επιστρέφει κεφάλαιο 0,50 ευρώ/τμχ.

*Metlen (35,64), Jumbo (26,04), Motor Oil (24,40) οι…3 Σωματοφύλακες των long, στην χθεσινή συνεδρίαση. 

*Η Citigroup υποβάθμισε τις συστάσεις της για τις ευρωπαϊκές μετοχές, επικαλούμενη κινδύνους από την πολιτική αναταραχή στη Γαλλία. Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου μειώνουν την αξιολόγησή τους για τους τίτλους ευρωπαϊκών μετοχών/εταιρειών σε «neutral» από «overweight», λόγω των «αυξημένων πολιτικών κινδύνων», μεταξύ άλλων παραγόντων. Αντίθετα, ευνοούν τις προσανατολισμένες στην ανάπτυξη μετοχές των ΗΠΑ, που αναβαθμίζονται σε «overweight» από «neutral». Και η εκροή κεφαλαίων από ευρωπαϊκά assets θα συνεχίζεται για τις-τουλάχιστον- επόμενες 3 εβδομάδες. Και στη συνέχεια, ανάλογα με την ανανέωση της προωθούμενης θητείας της φον ντερ Λάιεν. Και βοήθα Παναγιά…

*Οι αναλυτές της Depolas Investment Services είναι σαφείς: Τα σημαντικότερα μάκρο της τρέχουσας εβδομάδας είναι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης (Μάιος) και οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ (Μάιος), τα οποία δημοσιεύονται αύριο. Στο εσωτερικό, θα έχουμε τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών αύριο, πριν την συνεδρίαση. Στο δια ταύτα, παρόλο που υπήρξαν διάφορες καθησυχαστικές δηλώσεις σχετικά με τις Γαλλικές εκλογές στις 30 Ιουνίου, εκτιμούμε ότι η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί στα χρηματιστηριακά ταμπλώ της Ευρώπης”.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask