Πριν από μερικά χρόνια το είχαμε βαφτίσει «κοινωνικό μέρισμα». Φέτος, θα χρειαστεί ο τίτλος να επικαιροποιηθεί σε «ενεργειακό μέρισμα». Ενώ λοιπόν η αρχή στις ανακοινώσεις στήριξης των νοικοκυριών θα γίνει την επόμενη εβδομάδα με την παρουσίαση του διευρυμένου επιδόματος θέρμανσης, το οποίο θα καλύπτει φυσικό αέριο, πετρέλαιο, υγραέριο κ.α., προς τον Δεκέμβριο, όταν θα έχει «κλειδώσει» και η μεταβολή στο ΑΕΠ του 2021, θα έρθει η ώρα των άμεσων εισοδηματικών ενισχύσεων στους έχοντες ανάγκη.
Καλά τα επιδόματα, αλλά είναι τέτοιες οι ανατιμήσεις ειδικά στο ρεύμα που δεν καλύπτονται εύκολα από ένα φτωχό νοικοκυριό που αποφεύγει τα ορυκτά καύσιμα και περιορίζεται στις φθηνές ως προς την αγορά, αλλά πανάκριβες ως προς τη χρήση σόμπες ρεύματος. Έτσι, ο Δεκέμβριος θα είναι ο μήνας των άμεσων εισοδηματικών ενισχύσεων και σε άλλους δικαιούχους πέραν αυτών που εισπράττουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (σ.σ για τους οποίους έχει ήδη ανακοινωθεί διπλό επίδομα τον Δεκέμβριο).
Υπάρχει «σχέδιο» πίσω από αυτή την απόφαση. Η συσσώρευση «κόκκινων λογαριασμών» ρεύματος, πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία ειδικά στη δεδομένη χρονική συγκυρία των τεκτονικών αλλαγών σε όλες τις εταιρείες ενέργειας και ειδικά στη ΔΕΗ.
Πάντως πλαφόν βραχυπρόθεσμα στις τιμές φυσικού αερίου η ΕΕ δεν πρόκειται να βάλει. Δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, λέει η επίτροπος, για την ενέργεια Kadri Simson. Ούτε θα αλλάξουν οι κανονισμοί της εσωτερικής ενεργειακής πολιτικής. Απευθύνεται δε στις χώρες που το έθεσαν το θέμα και τους λέει να “κάψουν” φόρους επί της ενέργειας για να μειωθούν οι τιμές και να μην έρχονται στους καταναλωτές φουσκωμένοι λογαριασμοί. Δύσκολες εξισώσεις ενόψει χειμώνα.