Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜισό ή ολόκληρο βήμα από τον οίκο Fitch;

Μισό ή ολόκληρο βήμα από τον οίκο Fitch;

Ο προϋπολογισμός του 2024 που από σήμερα θα βρίσκεται στη Βουλή βάζει τον πήχη της ανάπτυξης στο 3% -που σημαίνει ότι το ΑΕΠ θα επιστρέψει στα 235 δις. ευρώ δηλαδή πολύ κοντά στα επίπεδα του 2009- ενώ έχει πρόβλεψη για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 2,1% του ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει ότι η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει το 2024 με τον ταχύτερο ρυθμό διεθνώς καθώς οι τόκοι εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους θα καλυφθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αναθεωρημένος προς τα πάνω θα είναι ο στόχος για τον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων (στο 15,1%) που σημαίνει ότι παράλληλα με την αύξηση του ΑΕΠ συντελείται και ο στόχος για περισσότερη… εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας η οποία και το 2024 θα περιμένει πάνω από 20 δις. ευρώ από τον τουρισμό.

Τι άλλο λοιπόν θα μπορούσε να περιμένει και ο αμερικανικός οίκος Fitch -ο δεύτερος εκπρόσωπος των big three για να δώσει και αυτός την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα και να συμβάλλει στο να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο η χρονιά. Οι αγορές, προεξοφλούν ότι το βήμα προς τα πάνω θα γίνει. Όταν η απόσταση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς με το ισπανικό και το πορτογαλικό είναι πλέον ελάχιστη (σ.σ η Πορτογαλία έρχεται από μια διπλή αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s) όταν η απόσταση με την Ιταλία διατηρείται (σ.σ επίσης η Ιταλία έκανε ένα βήμα μακριά από τα σκουπίδια) ποιος θα είναι ο λόγος η 1η Δεκεμβρίου να μην είναι επίσης ημέρα θετικών ανακοινώσεων;

Το μόνο που εκκρεμεί είναι να φανεί αν θα γίνει ολόκληρο το βήμα (αναβάθμιση και ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας) ή αν θα γίνει μισό (αναβάθμιση των προοπτικών). Την θέλουν και στον ΟΔΔΗΧ και στο υπουργείο Οικονομικών την αναβάθμιση. Σημαίνει πρόσβαση σε ακόμη περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια και φάνηκε πόσο σημαντικό είναι αυτό και για να κρατηθούν οι αποδόσεις των ομολόγων αλλά και για να γίνουν ιστορικές αποκρατικοποιήσεις τύπου Εθνικής Τράπεζας. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ