Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜικρή κάμψη στις συστηματικές online αγορές από σουπερμάρκετ

Μικρή κάμψη στις συστηματικές online αγορές από σουπερμάρκετ

Επίδραση στις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών έχει η συνεχιζόμενη διεθνής κρίση, με τη διείσδυση των ηλεκτρονικών αγορών από σουπερμάρκετ να βρίσκεται και αυτή στη δίνη της οικονομικής αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), οι online αγορές από τα σουπερμάρκετ της Ελλάδας εμφανίζουν μία μικρή κάμψη το τελευταίο διάστημα, η οποία αποδίδεται εν μέρει σε διόρθωση ύστερα από τις πολύ μεγάλες αυξήσεις του 2020 και εν μέρει στην τάση αναβολής αγορών και στην εν γένει μείωση του όγκου αγορών το τελευταίο εξάμηνο.

Πρακτικά, μετά από την ιδιαίτερα απότομη αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων από τα σουπερμάρκετ, λόγω της πανδημίας και ειδικά των lockdowns, η οποία ανέβασε τη διείσδυση των ηλεκτρονικών αγορών στο 50% γενικά και στο 12% για τα είδη παντοπωλείου, η περίοδος 2021-2022 έφερε μία σταδιακή διόρθωση σε ποσοστά 36% και 9% αντίστοιχα.

Tη μικρή κάμψη στις συστηματικές ηλεκτρονικές αγορές από σούπερ μάρκετ εντοπίζει το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) στην κυλιόμενη έρευνα καταναλωτών, που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 29 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2022

Σύμφωνα, πάντως, με τα ευρήματα της έρευνας, παρά τη διόρθωση αυτή, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις των σουπερμάρκετ παραμένουν πολλαπλάσιες αυτών της περιόδου πριν το 2020. Μάλιστα, το τελευταίο 6μηνο φαίνεται ότι ξεκινάει νέα ανάπτυξη του καναλιού αυτού με τα ποσοστά να παρουσιάζουν άνοδο, η οποία μένει να φανεί αν θα διατηρηθεί υπό το γενικό κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας.

Η επίδραση του πολέμου

Συνολικά, πάντως, παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές το τελευταίο διάστημα στις καταναλωτικές συνήθειες, οι οποίες αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στις συνέπειες του πολέμου. Καταρχάς είναι ξεκάθαρη μία τάση των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων για τις αγορές βασικών αγαθών.

Συγκεκριμένα, το 84% του κοινού δηλώνει ότι κυνηγάει περισσότερο προσφορές και εκπτώσεις (έναντι 79% στη μέτρηση του Απριλίου 2022). Άλλωστε η μέση εξοικονόμηση των καταναλωτών από τις προσφορές και τις εκπτώσεις στο σουπερμάρκετ, σταθερά ξεπερνά το 13%.

Στο μεταξύ, το 75% δηλώνει ότι επιλέγει οικονομικότερες ή φθηνότερες επιλογές προϊόντων, κάτι που αποδεικνύεται από την αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας το 1ο τρίμηνο του 2022, η οποία πλησιάζει το 10%.

Επιπλέον, το 67% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου (έναντι 61% στη μέτρηση του Απριλίου).

Εκτός των βασικών αγαθών, εντονότερη είναι η τάση εξοικονόμησης χρημάτων στις δευτερεύουσες αγορές, όπως είναι οι αγορές για προσωπική φροντίδα, για είδη οικιακής βελτίωσης ή για αγορές παγίων. Συγκεκριμένα, το 83% δηλώνει ότι έχει αναβάλει αγορές για προσωπικά αντικείμενα, για ρούχα ή για είδη σπιτιού (έναντι 75% στη μέτρηση του Απριλίου).

Πρόκειται για μία τάση, που συμπίπτει σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία η αγορά ανέμενε μεγαλύτερη κίνηση λόγω και της εκπτωτικής περιόδου.

Συνολικά, το 44% αποφεύγει να κάνει αγορές προκειμένου να έχει χρήματα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η τάση αυτή, η οποία καταγράφηκε και την περίοδο της κρίσης της πανδημίας, καταγράφεται και σήμερα, αρκετά εντονότερα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ