Στο πλαίσιο συνεχούς διαλόγου για την ίδρυση επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κρήτη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση χθές, Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, στο Ξενοδοχείο ΜΕΓΑΡΟΝ στο Ηράκλειο, παρουσία
του προέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλαου Μπακατσέλου, του βουλευτή Ηρακλείου και πρώην υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, του γενικού διευθυντή Ηλία Σπυρτούνια, του Γενικού Γραμματέα του Επιμελητηρίου Αλέξανδρου Κωστόπουλου, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, καθώς και κρητικών επιχειρηματιών και μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, έχοντας ως ιδρυτικό έτος το 1932, είναι ένα από τα πιο ενεργά και δυναμικά διμερή επιμελητήρια στην Ευρώπη που έχει επενδύσει σε ένα σύστημα κλαδικών, αλλά και περιφερειακών επιτροπών που του επιτρέπει να αναλύει και να διαχέει γνώση, να ενισχύει συνεργασίες και να αξιοποιεί εξελίξεις προς όφελος των μελών του, αλλά και της χώρας.
Καθώς η Κρήτη είναι μια περιοχή πλούσια σε ιστορία, πολιτισμό και φυσικούς πόρους, το επιμελητήριο μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ των ντόπιων επιχειρηματιών και της διεθνούς αγοράς. Η δημιουργία δικτύων συνεργασίας θα ανοίξει νέες δυνατότητες ανάπτυξης και εξαγωγών για τοπικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, το κρασί και τα αγροτικά προϊόντα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μπακατσέλος επισήμανε ότι «η Κρήτη έχει πλούσια ιστορία στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στην πρωτοπορία». Παράλληλα ανέφερε ότι «Στόχος είναι η ανάπτυξη μιας ουσιαστικής συνεργασίας Κρήτης και Αμερικής, προσελκύοντας επενδυτές και εξάγοντας παραδοσιακά κρητικά προϊόντα, τα οποία έχουν ήδη γίνει αποδεκτά από την Αμερικανική Αγορά». Ιδιαίτερα θετική ήταν η στάση του στην ανάπτυξη μιας Επιτροπής με έδρα το Ηράκλειο η οποία θα αποφέρει εξωστρέφεια και δυναμική στην τοπική αγορά, συνυπολογίζοντας ότι η αμερικανική αγορά είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως.
Ο πρόεδρος τόνισε επίσης ότι «η συνάντηση αυτή θέτει γερές βάσεις για μια συνεχή και αυξανόμενη συνεργασία με την Κρήτη, με στόχο να δημιουργηθούν τα στερεώματα για μια ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του νησιού. Αυτό το μοντέλο νοηματοδοτεί την ενίσχυση της αναπτυξιακής πρόσοψης του Νησιού σε συνεργασία και με τα υπόλοιπα Επιμελητήρια της Κρήτης, δίνοντας έμφαση και στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και της αγροδιατροφής».
Ο κ. Σπυρτούνιας, κατά τη τοποθέτηση του, εστίασε στους 4 βασικούς πυλώνες του Επιμελητηρίου, τους οποίους συναποτελούν η δικτύωση, η παρεμβατικότητα, η ενημέρωση και ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε στην Κρήτη ως έναν τόπο με εξαιρετικές δυνατότητες και εξέφρασε την επιθυμία του για περαιτέρω συνεργασία, ανοίγοντας νέους δρόμους. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη δυναμική του δικτύου των Αμερικανικών Επιμελητηρίων και πως το Ελληνο-Αμερικανικό αξιοποιεί τις δυνατότητες του σε εξωστρέφεια και συνεργασίες. Συμπλήρωσε δε, ότι η δημιουργία μίας Επιτροπής στη Κρήτη με μέλη επιχειρήσεις από το νησί, θα συνδράμει στον σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων που θα προάγουν τις επιχειρηματικές και επενδυτικές δυνατότητες της Κρήτης.
Ο κ. Κωστόπουλος τόνισε ότι «το εγχείρημα αυτό έχει συγκεκριμένες και πολλές ευκαιρίες» και καθοριστικό θα είναι να τεθούν οι βάσεις έτσι ώστε στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί σύντομα μια δράση- εκδήλωση ίδιου μεγέθους με τη σημερινή, όπου θα αποτελέσει την απαρχή μίας σειράς από προγραμματισμένες εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων και ενός αναπτυξιακού συνεδρίου για την Κρήτη.
Ο κ. Αυγενάκης στο χαιρετισμό που απηύθυνε ανέδειξε ότι «Αυτό το μοντέλο θέλουμε να ενισχύσουμε για την αναπτυξιακή δυναμική της Κρήτης μας, σε τομείς όπως ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας, η οικονομία της γνώσης, η έρευνα και καινοτομία, η ενέργεια, η νέα επιχειρηματικότητα αλλά και το τεράστιο έργο που κάνουν τα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του νησιού μας». Παράλληλα, επισήμανε τον ρόλο του Νησιού στο πλαίσιο της στρατηγικής περιφερειακής συμφωνίας 3+1, την παρουσία πολλών μελών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κρήτη, τα σημαντικά έργα υποδομών, αλλά και τις σύνθετες προκλήσεις που γεννούνται κάθε μέρα – ακόμα και τα αποτελέσματα των εκλογών στην Αμερική – τα οποία μετασχηματίζουν διαρκώς το οικονομικό μοντέλο της Κρήτης.
Τέλος, ο βουλευτής και πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι «τα οφέλη που θα χρίσουμε μαζί για τη Κρήτη αλλά και το Επιμελητήριο θα είναι σημαντικά, συμβάλλοντας ακόμα περισσότερο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας, δεδομένου ότι η Κρήτη αποδίδει το 5% του ΑΕΠ της χώρας, όσο και στην ενίσχυση των κρίσιμων διμερών οικονομικών σχέσεων».
Ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Αρναουτάκης στη δήλωσή του τόνισε ότι «Αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία αυτή η διασύνδεση και η δικτύωση, καθώς οποιαδήποτε δικτύωση, από τη στιγμή που πατεί σε στέρεες βάσεις, μόνο επιτυχία μπορεί να αποφέρει. Και εμείς από την πλευρά μας, ως Κρητικοί, πιστεύουμε απόλυτα ότι αυτήν την δεκαετία θα την χαρακτηρίσει η ανάπτυξη, η εργασία και η καινοτομία».
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με δέσμευση όλων των παρευρισκόμενων να εργαστούν συλλογικά για την ανάπτυξη και ευημερία της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Αναμένουμε τις εξελίξεις για την επιτροπή Κρήτης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης, ο Πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) Μηνάς Παπαδάκης, ο Πρόεδρος ΝΟΔΕ Ηρακλείου και Υποψήφιος Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου Βαγγέλης Καρκανάκης, ο Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου Στέλιος Σπανουδάκης, ο Αντιδήμαρχος Μαλεβιζίου Άρης Σαλούστρος, ο Αντιδήμαρχος Αχαρνών Αστερουσίων Μάνος Σφακιανάκης, ο Εκπρόσωπος του Δήμου Ηρακλείου, και εντεταλμένος σύμβουλος του Δημάρχου Νίκος Κονταράκης, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου Ευάλλεγος Κοκοδρούλης, ο Πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών Ελλάδος (ΕΘΕΑΣ) Μύρων Χιλετζάκης, ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης, ο Αντιπρόεδρος ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Νεκτάριος Βιδάκης, ο Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Ηρακλείου Μιχάλης Βιδάκης, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης Κώστας Κουρκουνάκης.