Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΜια ανάσα από το Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις

Μια ανάσα από το Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις

Συνεχίζεται η ολομέτωπη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Στο Κίεβο τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, Άντον Γκεραστσένκο να αναφέρει ότι «οι επιθέσεις στο Κίεβο με πυραύλους κρουζ ή βαλλιστικούς πυραύλους συνεχίζονται».
Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται μια ανάσα από την πόλη, την οποία φέρεται να έχουν περικυκλώσει στην προσπάθειά τους να την καταλάβουν.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ρωσικό αεροσκάφος στο Κίεβο, που κατέπεσε σε εννιαώροφη πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά, έκανε γνωστό ο Αντόν Γκεραστσένκο, ο ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών.

Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV).

Νωρίτερα ακούστηκαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις στην πρωτεύουσα, που ο υφυπουργός Γκεραστσένκο ανέφερε πως οφείλονταν στην αντιαεροπορική άμυνα, που άνοιξε πυρ εναντίον του ρωσικού αεροσκάφους. Νωρίτερα, ο ίδιος απέδωσε τις εκρήξεις σε ρωσικά πυραυλικά πλήγματα.

Η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση στην Ουκρανία χθες Πέμπτη, με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι 137 ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Παράλληλα, η ουκρανική συνοριοφυλακή ανέφερε πως βομβαρδίστηκε με πύραυλο θέση της στη νοτιοανατολική περιφέρεια Ζαπορίζια και ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαπίστωσε  πως η χώρα του έχει «αφεθεί μόνη» αντιμέτωπη με τον ρωσικό στρατό, που εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια χθες Πέμπτη. «Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν βλέπω κανέναν. Ποιος είναι διατεθειμένος να δώσει στην Ουκρανία την εγγύηση για την εισδοχή της στο NATO; Όλοι φοβούνται», ανέφερε σε επικριτικό τόνο κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Μάχες μαίνονται βόρεια του Κιέβου

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μάχονται σήμερα εναντίον μονάδων ρωσικών τεθωρακισμένων σε δύο πόλεις, τη Ντίμερ και τη Ιβανκίβ, που βρίσκονται αντίστοιχα 45 και 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

“Αερομεταφερόμενες μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανία μάχονται γύρω από τις πόλεις Ντίμερ και Ιβανκίβ όπου έχει φτάσει μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων του εχθρού”, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός στη σελίδα του στο Facebook.

Σύμφωνα με την ανάρτηση αυτή, η προέλαση “των υπέρτερων δυνάμεων του στρατού σταμάτησε στον πόταμο Τετερόφ. Η γέφυρα του ποταμού καταστράφηκε”.

Το γενικό επιτελείου στρατού της Ουκρανίας επεσήμανε εξάλλου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Γκοστομέλ, προ των πυλών του Κιέβου, το οποίο χθες είχε δεχθεί επίθεση από ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες απωθήθηκαν.

“Μια τακτική μονάδα των δυνάμεων ασφαλείας ελέγχει το αεροδρόμιο Γκοστομέλ όπου είχαν διεισδύσει χθες αερομεταφερόμενες ρωσικές μονάδες”, σημείωσε στο Facebook.

«Να αναπτυχθεί ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ»

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη χώρα του, καθώς οι ηγέτες των 27 συνεδρίαζαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες. Απηύθυνε την έκκληση αυτή σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.

Επανέλαβε επίσης την έκκληση να αποκλειστεί η Ρωσία από το δίκτυο πληρωμών SWIFT και να επιβληθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο και στο αέριο που εξάγει η Μόσχα. Ζήτησε να προσφερθεί «βοήθεια στον στρατό» της Ουκρανίας, με «όπλα και πυρομαχικά» από την Ευρώπη, και να «υποστηριχθεί» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ανάπτυξη «ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ». Χρειάζεται ταχεία ανάληψη σθεναρής δράσης, επέμεινε.

Στο μεταξύ, ρωσικά άρματα μάχης, κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα, όπου ακούγονται εκρήξεις, ενώ έχουν ήδη καταλάβει στρατιωτικό αεροδρόμιο στα περίχωρα του Κιέβου.
Οι Ρώσοι κατέλαβαν και την αποκλεισμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ, ενώ σκληρές μάχες δίνονται κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία.

Η Ρωσία συγκεντρώνει πλέον στρατεύματα στις ανατολικές περιοχές Χάρκοβο και Ντονέντσκ, καθώς και στον νότο, ανέφερε εκπρόσωπος του ουκρανικού επιτελείου, σημειώνοντας ότι βασικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων, μοιάζει να είναι η περικύκλωση του Κιέβου. Επίσης μοιάζουν επίσης να επιδιώκουν να δημιουργήσουν χερσαίο διάδρομο από τη χερσόνησο της Κριμαίας, στις περιοχές των αυτονομιστών στα ανατολικά και να έχουν επίσης στο στόχαστρο την περιοχή της Υπερδνειστερίας στον Μόλδοβα. Σημείωσε επίσης ότι εκτυλίσσονται μάχες στην περιφέρεια της Χερσώνας, στον νότο.

Το Κρεμλίνο κάλεσε την κυβέρνηση του Ζελένσκι να παραδοθεί, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε χθες, την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, με επίκεντρο την εγγύηση εγκατάστασης ενός ουδέτερου καθεστώτος και την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχουν όπλα στο έδαφός του.

Την ίδια ώρα, η οργή της Δύσης μετά την εισβολή της Ρωσίας σε ουκρανικά εδάφη μεταφράζεται σε σκληρές κυρώσεις προς τη Μόσχα από ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Βρετανία και ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, βάζοντας στο «στόχαστρο» τους κλάδους της οικονομίας, της ενέργειας και των μεταφορών.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Παρασκευή, τηλεδιάσκεψη κορυφής, προκειμένου να αναλύσουν την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν».

Κυρώσεις Ευρωπαικού Συμβουλίου

Σε συμφωνία για ένα νέο, πρωτοφανούς μεγέθους πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αποφάσισαν να αποκλείσουν τον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα από τις ευρωπαϊκές αγορές στοχεύοντας στο 70% της ρωσικής τραπεζικής αγοράς με το ενδεχόμενο να λάβουν μέτρα και κατά της Λευκορωσίας για τον ρόλο της στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να επαναφέρει τον πόλεμο στην Ευρώπη, ωστόσο η Ευρώπη είναι ενωμένη. «Το Κρεμλίνο θα το πληρώσει». δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με την ίδια «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε κυρώσεις σε συγκεκριμένους τομείς που θα πλήξουν την ρωσική οικονομία καθώς θα αφορούν στο 70% των ρωσικών τραπεζών, κάτι που θα αυξήσει τον πληθωρισμό και το δημόσιο χρέος της Ρωσίας στις ρωσικές ελίτ, στις εξαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων, σε αεροπορικές εταιρείες, ακόμα και σε έκδοση Visa Ρώσους πολίτες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι «είχαμε την ευκαιρία να επαναδιατυπώνουμε την ενότητα ανάμεσα στα κράτη – μέλη και τη διεθνή κοινότητα και λάβουμε επιπλέον κυρώσεις που θα πλήξουν το ρωσικό καθεστώς».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ